A strandszezonban első a biztonság

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cof

A júliusi forróság sokakat csábít „vadvízi kalandra”, veszik az irányt a vízpartok felé. Hírportálunknak Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője elmondta, az alapvető szabályok betartásával minimalizálható lehet a vízi balesetek száma.

Tetőfokára hág a kánikula, dübörög a strandszezon. Az olykor negyven fok közeli léghőmérsékletet könnyebb lehet elviselni a vízparton – vélik ezt többen Szegeden is. Ahhoz, hogy a kikapcsolódás ezen formája valóban felhőtlen szórakozás maradhasson, elengedhetetlen a fürdőzésre vonatkozó megfelelő szabályok betartása.

„A legfontosabb, csak ott szabad a természetes vizekben tartózkodni, ahol azt nem tiltja tábla, vagy rendelet. Minden lakott területen belülre eső vízterületen csak a kijelölt helyeken megengedett a fürdőzés, továbbá lakott területen kívül tiltás alatt nem álló szakasz partszélében, elkerülve a hajóutat” – fejtette ki Seller András hozzátéve, a fürdőzés tiltott ezenfelül határvizekben, a hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják 100 méteres körzetében, illetve nagyhajók, úszómunkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében is. A szakember kérdésünkre válaszolva elmondta, a Tisza hajóút, ezért azt átúszni szigorúan tilos és életveszélyes. A Tiszában Szeged belterületén fürdőzni kizárólag az újszegedi Partfürdő szabadstrandján van lehetőség.

A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője hangsúlyozta, biztonságunk érdekében soha ne induljunk egyedül fürdőzni. A pár, vagy csoport legalább egyik tagja mindig maradjon a parton, hogy amennyiben az szükséges, segítséget hívhasson.

„Az ismeretlen vízterületet minden esetben térképezzük fel, győződjünk meg annak mederviszonyairól. Tegyük mindezt cipőben, elkerülve az előre nem látható tárgyak okozta sérüléseket. Természetes vízbe fejest ugrani mindig balesetveszélyes, ugyanis a folyó szállíthat a vízfelszín alatt sodródó uszadékot is” – tette hozzá.

Strandmatrac, vízibicikli – olykor a vakáció nélkülözhetetlen eszközei, de egyben baleseti források is lehetnek. Seller András kiemelte, soha ne forduljunk, ugorjunk felhevült testtel róluk a vízbe. Mártózás előtt érdemes az arcot és a mellkast, a szív környékét lehűteni, elkerülve a hideg víz okozta sokkos állapotot, valamint az izomgörcs kialakulását. Megtudtuk, míg állóvízben adódhat a mentősöknek 3-4 percük felhozni a fuldoklót, esélyt teremtve az újraélesztésre, addig folyóvízben a sodrás végett erre nincs lehetőségük.

„A nyár a fesztiválok időszaka is egyben. Különösen fontos, hogy senki ne tartózkodjon a vízben alkohol, vagy tudatmódosító gyógyszer hatása alatt” – hangsúlyozta a vízimentő.

A Tiszai Vizirendészeti Rendőrkapitányság részéről Nagy Csaba címzetes rendőr törzszászlós elmondta, a strandolókra vonatkozó szabálysértések közül gyakori, hogy tilosban, nem a kijelölt helyen fürdőznek. Többen tették ezt éjszaka, tovább fokozva a baleset kialakulásának kockázatát. A kapitányság vezetője, Busi László rendőr ezredes hangsúlyozta, a rendőrség elsődleges célja az emberi élet megmentése, megóvása, nem pedig a büntetés. Ismertette, a kijelölt fürdőhely oda nem illő tárgyaktól, “akadóktól” mentes, bójasor jelzi a 110 centimétert meghaladó vízmélységet, továbbá tartózkodik a helyszínen újraélesztési technikát ismerő szakember is. Hozzátette, a „strandszezonban” fokozott figyelmet fordít a rendőrség a vizek és a vízpartok ellenőrzésére. A megelőzés jegyében korábban tartottak tájékoztatókat általános- és középiskolás gyermekek részére, a jó gyakorlatot pedig nyári táborokban is folytatják a tervek szerint.

A szakemberek kérik, amennyiben bajbajutott személyről szerzünk tudomást, azonnal tárcsázzuk a 104-es, vagy a 112-es segélyhívó telefonszámot.

Előző sztori

Egy kutatás szerint elfogultan tudósított a német “fősodratú sajtó” a menekültválságról

Következő sztori

Két helyszín jön szóba a szegedi atlétikai centrum otthonaként