Közélet

Soltész: a közös emlékek ápolása segít begyógyítani a történelmi sebeket

Soltész: a közös emlékek ápolása segít begyógyítani a történelmi sebeket

2017. július 9., vasárnap
Soltész: a közös emlékek ápolása segít begyógyítani a történelmi sebeket

Két egymásra utalt nemzet számára rendkívül fontos, hogy ápolják közös emlékeiket, mert ezzel segítik a történelmi sebek begyógyulását - jelentette ki Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a szlovákiai Zborón, ahol részt vett II. Rákóczi Ferenc szobrának ünnepélyes leleplezésén.

A részben magyarok, de túlnyomórészt szlovákok lakta északkelet-szlovákiai településen közös, magyar-szlovák kezdeményezés alapján állítottak szobrot a fejedelemnek, akinek személye egyebek mellett azzal kötődik a faluhoz, hogy szüleinek, Zrínyi Ilonának és I. Rákóczi Ferencnek ott volt az esküvője. "Két, múltja tekintetében összefonódott és teljes mértékben egymásra utalt nemzet kapcsolatában rendkívül fontos, hogy a történelmi emlékek közös ápolásának a mostanihoz hasonló példáival is hozzájáruljanak az egymáson, sokszor nagyhatalmi játszmák következtében ejtett sebek begyógyításához" - mondta Soltész Miklós a szobor leleplezése után az MTI-nek nyilatkozva. Hozzátette: ezekre az apró lépésekre a jövő tekintetében azért is szükség van, mert most, amikor a magyar közösségek által is lakott szomszédos országokkal javulnak a kapcsolatok, vannak olyan külső igyekezetek, amelyek ezeknek a nemzeteknek az "összeugrasztását" célozzák. A szoborállítás előzményei tavalyra nyúlnak vissza, amikor a felvidéki Borsiban II. Rákóczi Ferenc születésének 340. évfordulóján együttműködés kezdődött a magyar kormány, magyar civilszervezetek, illetve Sátoraljaújhely és Zboró önkormányzatai között. Utóbbi település már hosszabb ideje kiemelt feladatként tekint a Rákóczi család emlékének ápolására és a hozzájuk kötődő történelmi emlékek megtartására. A szoboravató rendezvényen - amely Zboró Antiokheiai Szent Margit templomában tartott ünnepi szentmisével kezdődött, majd a Szent Zsófia téren elhelyezett szobor felszentelésével folytatódott - több százan vettek részt. A szoboravatót követően a település első világháborús katonatemetőjében magyar és német nyelvű emléktáblákat is lelepleztek, majd Zboró és Sátoraljaújhely önkormányzatának képviselői egy testvérvárosi együttműködési megállapodást írtak alá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.