Közélet

Simicskó: további országokkal bővítenék a hadisírgondozói együttműködést

Simicskó: további országokkal bővítenék a hadisírgondozói együttműködést

2017. július 13., csütörtök
Simicskó: további országokkal bővítenék a hadisírgondozói együttműködést

További országokkal bővítené hadisírgondozói együttműködését Magyarország - mondta a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Simicskó István

közlése szerint Magyarországnak kilenc országgal van hadisírgondozói együttműködése, de világszerte 54 országban vannak eltemetve magyar katonák. A honvédelmi minisztert elsősorban arról kérdezték, hogy a napokban Oroszországban második világháborús emlékműveknél és a két magyar központi katonatemetőben is lerótta kegyeletét a Don-kanyarnál tett kétnapos látogatásán. Oroszország és Magyarország között 1995 óta van hadisírgondozási - a miniszter szavai szerint példaértékű - együttműködés. Simicskó István azt mondta: az orosz fél tisztességesen áll hozzá a kegyeleti diplomáciához, méltó körülmények között nyugszanak az ott elesett magyar katonák és munkaszolgálatosok. Elmondta, több mint 207 ezer katona ment ki a Don-kanyarba, közülük mintegy 125 ezer elesett, megsebesült vagy eltűnt. A rudkinói temetőben csaknem 20 ezer magyar nyugszik, kettejük nevét - hozzátartozóik kérésére - a közelmúltban vésette fel az ottani márványtáblákra a Honvédelmi Minisztérium. A miniszter azt is elmondta, hogy a voronyezsi kormányzóval is sikerült tárgyalni, és arról egyeztettek, hogy jövőre, a doni áttörés 75. évfordulóján - az Isonzó Expresszhez hasonló - Doni Expresszt indítanának. Simicskó Istvánt kérdezték a Szolnokon zajló nemzetközi hadgyakorlatról is, amelyre szerdán Áder János államfővel együtt látogatott ki. A többnemzeti hadgyakorlaton egy esetleges terrortámadást szimuláltak. A miniszter elmondta: a terrorizmus manapság már napi hír. Példaként említette, Nagy-Britanniában oktatófilmmel készítik fel az embereket, hogy mit kell tenniük terrortámadás esetén. "Bárhol, bármikor bekövetkezhetnek terrortámadások" - emelte ki a miniszter, hozzátéve: a rendőrök, terrorelhárítók mellett, ha nagy a baj, katonákra, elsősorban a különleges műveleti erőkre is szükség lehet. A korábban zászlóalj szintű erőt mostanra ezreddé bővítették, és az a terv, hogy dandárszintre emeljék - mondta Simicskó István.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.