Egyetem

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási pontszámokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási pontszámokat

2017. július 26., szerda
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási pontszámokat
SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási pontszámokat szerda este a fővárosban, ezzel eldőlt, hogy a közel 106 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára.

Este nyolckor kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyek elsőként a

Felvi.hu

-n böngészhetők. Ezzel egy időben publikálták a ponthatárokat az okostelefonokon használható applikációkon, valamint az oktatas.hu oldalon is. Az alkalmazások a hivatalos kihirdetést követően frissülnek, tehát aki korábban töltötte le az appot, frissítenie kell azt. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még aznap este-éjjel SMS-értesítést is kapnak. Az eredmények az E-felvételi személyre szabott oldalain is megtekinthetők. A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával határozták meg. Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolta, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepelt az adott szak az első helyen, annál magasabb lett ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthettek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkezők számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhatott, hogy egy adott szakon az intézmény nem használta ki a teljes kapacitását. Az idén is több szakon kiemelten magas pontszám kellett a felvételin: a Budapesti Corvinus Egyetemen a nemzetközi tanulmányok szakon 465 pontra volt szükség, kommunikáció-médiatudomány szakon pedig 460 pontra. Jogász képzésben a Pécsi Tudományegyetemen 465 pontot határoztak meg. Az ELTE-n matematika-latintanár osztatlan szakon azonban 480 pontot kellett teljesíteni a bekerüléshez. (A maximum 500 pont volt). Most is előzetesen meghatároztak állami ösztöndíjas minimumpontszámokat alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szakoknál. Ezeken a szakokon ennél alacsonyabb ponttal nem lehetett bekerülni. A ponthatárok kivetítését Budapesten szimbolikus gombnyomással Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke indította el.

Idén is lesz pótfelvételi

A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételi eljárás során jelentkezhetnek újra. A pótfelvételi meghirdetések várhatóan már a hét második felében megjelennek a Felvin. Jelentkezni továbbra is az E-felvételi rendszerében lehet, ám az általános eljárástól eltérően - részben a pótfelvételi eljárás rövidsége miatt - speciális szabályok lesznek érvényesek. Csak azok jelentkezhetnek, akiket az általános felvételi eljárásban nem vettek fel, vagy nem is jelentkeztek, illetve a felvételi során csupán egyetlen képzést lehet megjelölni.

A Szegedi Tudományegyetem szakjainak ponthatárai:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.