/

Lekvárok, fagylaltok, kozmetikumok és ékszerek – Több mint háromezer látogató a Levendula Napokon

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

levendulanapok001kf

A levendula jegyében telt az elmúlt hétvége a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Tíz fajta levendula, gasztronómiai ínyencségek, kézművesvásár és kulturális programok várták a látogatókat.

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és Kulturális Irodája az előző évek nagy sikerei után negyedik alkalommal rendezte meg a Szegedi Levendula Napokat. Mint mindig, most is a növényvilág népszerűsítése volt a cél.

“A levendula egy nagyon közkedvelt növény, ezért rajta keresztül próbálunk egy kis kultúrát csepegtetni a látogatókba. De a legfontosabb üzenet, hogy a növényvilág sokszínűségére és fontosságára hívjuk fel a figyelmet” – mondta el Németh Anikó, az egyetemi füvészkert igazgatója.

Az előző évekhez viszonyítva a kellemes időjárásnak és a színes programoknak köszönhetően nőtt az érdeklődés. Két nap alatt több mint háromezren vettek részt a rendezvényen. “Elég vegyes volt a látogatói összetétel. Általában véve minden korosztály megtalálható, családosok, fiatalok és idősebbek egyaránt. Nagy volt a felelősségünk, hogy olyan programokat biztosítsunk, amelyben mindenki megtalálja a saját szájízének valót” – nyilatkozta Németh Anikó.

Koncertekkel, színházi előadással, gyermekműsorral, ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásokkal és bemutatókkal várták a levendula szerelmeseit. Többek közt fellépett Szirtes Edina Mókus, a Jazzarosa és a Huckleberry Guys zenekar is. A Ramazurka együttes pedig különleges koncerttel készült kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A természetes alapanyagokból készült ékszerek és kozmetikumok mellett a kézművesek – mint minden évben – most is különböző kulináris különlegességekkel kápráztatták el a kilátogatókat. Közkedveltek voltak a különféle lekvárok, a levendula ízesítésű zselék, fagylaltok, csokoládék és limonádék.

Az arborétum gyógynövény- és füvészkertjében tízféle levendulát tekinthettek meg az érdeklődők. A népszerű pannonhalmi vagy a tihanyi változat mellett már különböző kertészeti változatokból a rózsaszín és a fehér színű is megtalálható. A növény kedvelői ezúttal haza is vihettek a növényárusoknál megvásárolt levendulatövekből.

Azoknak sem kell kétségbe esniük, akiknek idén nem sikerült kilátogatniuk a fesztiválra, a szervezők tervei szerint az egyre népszerűbb esemény jövőre is tárt kapukkal várja a levendula szerelmeseit.

no images were found

Előző sztori

Medián: zuhan Botka népszerűsége

Következő sztori

Újabb kamionban találtak illegális bevándorlókat Röszkénél