Labdarúgás: a SZEOL SC álláspontja a szegedi utánpótláskérdésről

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

zsoter_donat

Halkó Pál, a SZEOL SC ügyvezetője közleményben reagált a szegedi utánpótlás összefogását sürgető kérdésekre.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a SZEOL SC közleményét:

A SZEOL SC ügyvezetőjeként nem terveztem hozzászólni a szegedi utánpótlás labdarúgás összefogását taglaló cikkhez, mint ahogy a SZEAC Akadémia közleményéhez sem.

Bár utóbbi tartalmával jórészt egyetértek, néhány – elsősorban személyeket érintő – tárgyi tévedést, csúsztatást azonban helyre kell tennem, hiszen ez edzők, játékosok sikeres vagy éppen sikertelen karrierjét érinti.

A Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya több mint húsz évvel később alakult, mint maga az anyaegyesület, így értelmezhetetlen az a mondat, mely szerint „Miután a kézilabdások vették át az irányítást…”, hiszen a Focisuli bölcsőjénél a kézilabdások már többszörös kupagyőzelemmel és KEK szerepléssel, majd hamarosan (1996) bajnoki címmel büszkélkedtek. A közlemény szerzője szerint „a klub vázát alkotó szakemberek közül” pedig nem kilökték Dr. Tóth Jánost, Gusztos Gábort, Beszédes Sándort, Serli Sándort, hanem önként távoztak. Beszédes egy évet sem töltött a klubban, Serli pedig még a három éves vállalt szerződését sem töltötte ki. Lóczi István először azért távozott, mert máshol – felnőtt csapatnál – vállalt munkát, majd ezután még háromszor tért vissza a Tisza Volán SC/SZEOL SC-hoz.

„Az utolsó korosztályos válogatottak ebből a műhelyből (értsd Tisza Volán SC/SZEOL SC) 1995-ös születésűek.” Ezen kijelentést szintén több, kiváló munkát végző edzőnk (Bagdi Ferenc, Bóka Ferenc, Buchholcz Gábor, Dóra János, Hüvös Gábor, Herczeg Gábor, Kispál Csaba, Lednitzky András, Protity Sándor, Virágh József, az alapokat lerakó Molnár Tiborné) növendékeinek felsorolásával kell cáfolnom, pontosítanom (a teljesség igénye nélkül): Az 1996-os korosztályból került ki Zsótér Donát és Szélpál Norbert utánpótlás válogatott és NB I-es labdarúgók, Lévai Norbert NB I-es játékos, valamint Szentes-Bíró Tamás a legígéretesebb válogatott homokfocista. A ’97-ből Szivacski Donát a Vasas oszlopos tagja és utánpótlás válogatott, Rózsahegyi Dominik, jelenleg a Honvéd felnőtt keretének tagja, szintén utánpótlás válogatott. A ’98-as korosztályból Nagy Zsombor az MTK profi labdarúgója, korosztályos válogatott, szintén lehetőséget kapott a válogatottban és pályára lépett az első osztályban Selyem Zsolt. Ebben a csapatban tűnt fel Rutai Balázs, a homokfoci válogatott gólzsákja. A ’99-es korosztályból most vittünk fel a felnőtt keretbe öt labdarúgót (Bozóki Richárd, Kiss Roland, Papp Ádám, Simai Zoltán, Skribek Áron), Gajda Márkó a Honvéd kölcsönjátékosaként most kapott profi szerződést. A 2000-es korosztályból hat neveltünk került el akadémiákra (Mészáros Tibor, Mityók Roland, Szekeres Gergő, Széll Dominik, Vörös-Balog Bence, Góra Márk szintén most ért el a Puskás Akadémiánál profi szerződést.) A 2001-es korosztályból nyolc fő (!) kap újabban akadémiai képzést (Dóra Donát, Gézárt Attila, Oláh Levente, Papp Milán, Schildkraut Krisztián, Szabó Gergő, Vágó Gábor, Zana Dávid). És folytathatnánk a sort a 2002-es Major Ernővel, a 2003-as Horváth Artúrral, a 2004-es Babós Leventével, a 2005-ös Mahler Gergővel

Kiegészítésként megjegyzem: A SZEOL SC a Bozsik programban évek óta minden kötelezettség nélkül háromszoros létszámmal indul, kiállásait mindig maradéktalanul teljesítette, amit a megyében senki más nem mondhat el magáról. Régiós kötelezettségeit és rendezéseit szintén jó eredményekkel abszolválta. Kispál Csaba „A” licences edzőnk mindenki elismerését kivívva látta el a korábbi években régióvezetői feladatait.

A Szeged 2011 felnőtt csapatában eddig három szegedi játékos fordult meg (Kéri Tamás, Farkas Márk, Zádori Krisztián) Mindhárman a Tisza Volán SC/SZEOL SC neveltjei. A Tisza Volán SC/SZEOL SC fennállásáénak 25 éve alatt 34 fő NB I-es és 45 fő korosztályos válogatott labdarúgó nevelésében vett részt.

Az NB I-ben jelenleg is aktív egykori labdarúgóink: Laczkó Zsolt (Honvéd), Ádám Martin, Szivacski Donát (Vasas), Zsótér Donát (Újpest), Völgyi Dániel (Debrecen), Kecskés Tamás (Paks), Batik Bence (FTC), Forgács Dávid (Diósgyőr), külföldön játszik első osztályban Vágó Fanny, Köteles László és Kecskés Ákos. A hivatásos másodosztályúak táborát erősíti: Dlusztus András, Szélpál Norbert (Békéscsaba), Búrány Zoltán (Vác), Zádori Krisztián (Szeged 2011), Gajda Márkó (Csákvár), Vágó Levente (Mosonmagyaróvár), Hrepka Ádám, Nagy Zsombor (MTK).

A vélemény szabad, de a tények makacs dolgok.

A SZEOL SC jelenleg is 22 (!) edzővel dolgozik. Nem csak játékosok, hanem ambíciózus edzők is a klubban tettek szert elismerésre (Lednitzky András az MTK-nál, Papp Róbert Felcsúton, Tóth Ákos a kecskeméti akadémia kötelékében dolgozik). A Tisza Volán SC általam is több mint öt évig edzett 1986-os korosztályából kerültek ki éppen a SZEAC jelenlegi és egykori kiváló szakemberei: Bubori Kornél, Ifj. Dlusztus Imre, Kárász Dávid, Péter Sándor, Simon Szabolcs, Szélpál Attila).

Végezetül egy képpel búcsúzom, mely a legutóbbi U20-as vb-n készült, ahol három egykori Tisza Volán SC/SZEOL SC-s játékos (Forgács, Kecskés, Zsótér) örül a magyarok első góljának. Sok ilyen büszke pillanatot kívánok minden szegedi futball-barátnak!

Halkó Pál

Előző sztori

Csekély mozgás volt a forint piacán

Következő sztori

Labdarúgás: 48. alkalommal rendezik meg a Marika-kupát