Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Kultúra

Korognai emléke előtt tisztelegve mutatják be a Lúdas Matyit + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

ludas_matyi_zsombo49_gs

Pénteken és szombaton láthatja a közönség Zsombón Korognai Károly új zenés darabját, a Lúdas Matyit. A tragikus hirtelenséggel elhunyt művész ugyan pótolhatatlan, de az új rendező a volt színházigazgató elképzeléseit tiszteletben tartva fejezi be a munkát. Cikkünkben barátai, művésztársai emlékeznek Korognai Károlyra.

„Nem lehet pótolni. Sajátos személyiség volt a makacsságával, jóindulatával. Mióta átvettem a rendezést, próbáljuk az ő elképzeléseinek megfelelően befejezni a darabot” – így fogalmazott Korognai Károlyról Szilágyi Annamária színművész, rendező, aki befejezi a Zsombói Szabadtéri Színpadon a Lúdas Matyi című musical rendezését. „Látszik minden nap a próbákon, hogy valaki hiányzik a sorból. S a nap végén nem olyan vidám a társaság, mint amilyen tavaly volt” – állítja Hajdu Lajos, a Zsombói Szabadtéri Színpad főszervezője. Június 4-én tragikus hirtelenséggel hunyt el Korognai Károly, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok volt igazgatója, a mű szövegírója és rendezője. Kollégái, barátai úgy döntöttek, nem marad el az ősbemutató július 7-én, a művész munkáját befejezve tisztelegnek emléke előtt.

„Különleges előadás lesz, mert zenés darab, Látó Richárd a zeneszerző. Több szereplővel álmodta meg Korognai Karcsi az előadást, így Döbrögiéknek lesz lányuk, az ispán alattvalói, Répa, Retek, Mogyoró is megjelennek” – magyarázta Szilágyi Annamária. Azonban megmarad a mese alapmondata: „háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!” Elárulta azt is, minden megfelelően halad, habár az összes technikai nehézség – Murphy törvénye szerint – most is a főpróbahát elején merült fel, de péntekre ezekből már semmit sem észlelhetnek a nézők.

ludas_matyi_zsombo62_gs

Az utolsó találkozásuk az olvasópróbán volt, a munkakapcsolatuk viszont sokkal hosszabb időre tekint vissza. „Korognai Karcsit csak igazgatósága után ismertem meg, mikor már Zsombón élt. Könnyen szót értettem vele, egy hullámhosszon voltunk. Darabot is terveztünk együtt, sajnos azonban ez már nem lehetséges” – mondta Szilágyi Annamária. Az első közös előadásuk az Indul a bakterház volt, amelyet a városháza és fürdő udvarán adtak elő.

Hajdu Lajos még a Szegedi Nemzeti Színházban ismerte meg őt. „2000-ben találkoztunk. Azt mondta, három marketingest már elfogyasztott, s ha nem azt csinálom, amit ő szeretne, akkor engem is kirúg” – így emlékezett vissza az első beszélgetésükre. Elsősorban a szabadtéri játékokhoz „engedte közel”, együttműködésüknek köszönhetően jött el Szegedre Ennio Morricone, José Cura, mutatták be a III. Richárdot. A temetési beszédén úgy fogalmaztak, a szegedi színház egyik aranykorát teremtette meg Korognai.

A következő évtizedben dolgozott Veszprémben, Kassán, Miskolcon, de a szíve visszahúzta Szegedre. „A kassai Thalia Színház művészeivel hozott párszereplős darabokat a Délvidék Házba 2008-tól, de felléptek a régi szegedi színészek is Müller Júliától Borovics Tamásig” – mondta barátja, Molnár Csaba. Változatos repertoárral készült a Camoletti darab Stewardessektől Spiró György Prahjáig. A néhány előadásból végül 2011-re színházi esték sorozat lett, havonta mutattak be új darabokat, mint a Szomorú vasárnap, a Portugál, a Leenane szépe vagy A lepkegyűjtő című thriller.

ludas_matyi_zsombo28_gs

Újból ekkor találkozott Hajdu Lajos is Korognaival. „Úgy alakult az élete, hogy el kellett jönnie Szegedről, s elhívtam Zsombóra. Az önkormányzat biztosított neki lakást, s kiköltözött. A lelkének fontos volt, hogy gyógyuljon, s hihetetlen gyorsan javult az állapota testileg, szellemileg. Ismét alkotott, novelláskötetet, darabokat írt” – mondta. Egyre nagyobb szerepet vállalt a Zsombói Szabadtéri Színpad körüli teendőkben. Az utolsó félévben rendeződött az élete, a főváros kulturális vérkeringésébe is bekerült, angol nyelvű darabot rendezett, forgatókönyvírásra kérték fel. Folyamatosan dolgozott, nappal Budapesten volt, éjszaka a Lúdas Matyit írta. Hajdu Lajost ezért is érte váratlanul a haláleset.

„Nagyon sokan kedvelték Zsombón, beilleszkedett a falu képébe. Úgy szólították: művész úr. Ha valaki egy társaságban egy jó történetet mondott, azt tanácsolták neki: keresd meg Karcsit, ő jól megírja! Az 55 novellájában rengeteg ilyen helyi történetet van. Sok emberrel találkoztam, akik most sem értik, miért tette ezt” – mondta Hajdu Lajos. Jövőre a Hegedűs a háztetőnt akarta megrendezni. Ez azonban mindörökké terv marad.

Hírzóna

Új helyszínen rendezik meg idén a szegedi várjátékokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ráadásul szeptember 4. és 13. között.

Tovább olvasom

Kultúra

Musicalköntösbe bújtatott opera lesz a Szabadtéri idei első bemutatója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Opera, de mégsem ahogy azt megszokhattuk. Az Agrippina operajáték különlegességéről Pányik Tamás rendezővel beszélgettünk.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nem épül meg az új könyvtár Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Milliárdokat bukott az önkormányzat.

Tovább olvasom

Aktuál