/

Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program: A szegedi szálláshelyek is megújulhatnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gyulaipanzio

Magyarország eddigi legnagyobb szállásfejlesztési támogatási konstrukcióját jelentették be július elején. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program 300 milliárd forintos keretösszeggel támogatná a vidéki szálláshelyeket. Szegeden is szükség lenne a szobák bővítésére, többen is pályáznának.

A turizmus versenyképességének növelése érdekében indult el a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció. A vissza nem térítendő forrásokra épülő támogatást július végégig szakmai konzultációra bocsájtotta a Magyar Turisztikai Ügynökség. A támogatási igényeket szeptember 1-től lehet benyújtani.

Az elmúlt öt évben dinamikusan nőtt a vendégéjszakaszám Szegeden. A tavalyi évre vonatkozóan a statisztikák 12 %-os vendégszám-emelkedést mutatnak, a vendégéjszaka szám pedig 13 %-kal nőtt az előző évhez képest. Főleg városlátogatásra érkeznek az emberek, és átlagban 2 éjszaka a tartózkodási idő. Szeged több szempontból is érdekes lehet az odalátogatóknak. „Komplett turisztikai kínálata minden korosztály számára lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, ez a legnagyobb erőssége. A várost mediterrán hangulata, a teraszok, a fürdők vonzóvá teszik a turisták számára” – mondta Ács Szilvia, a szegedi Tourinform irodavezetője.

A világtendenciák alól Szeged sem kivétel. A legtöbb szolgáltatással bíró szálláshelyeket keresik leginkább. A nyári időszak éles vonallal különül el az év többi szakaszától, hiszen ilyenkor a családok általában a kedvezményes lehetőségeket választják. Ács Szilvia azt mondja, a statisztikai számok alapján egyértelműen nőtt a kereslet ezért minden fejlesztésre szükség van. „Azoknak a szálláshelyeknek, akik önerőből nem tudnak fejleszteni, mindenképpen fontos, illetve férőhelybővítésre is lenne igény. Ez egy jó lehetőség lesz azoknak, akik a már meglévő szálláshelyeiket szeretnék bővíteni” – tette hozzá a szakember.

A program lehetővé tenné, hogy 2000 vidéki szálláshely, 30 000 szobája újuljon meg. Lehetőség lenne az eddig elmaradt karbantartások, felújítások pótlására. A projekt költségvetését 2030-ig 300 milliárd forintra tervezték, melynek fele állami támogatás lesz, amihez igényelhető 30% kedvezményes hitel, a maradék 20% önrészt a vállalkozásoknak kell biztosítaniuk.

A Vén Diófa panzió tulajdonosa, Farkas László is hallott már az ígérkező lehetőségről. Annak ellenére, hogy még nincsenek pontos információi érdekelné a program. Sőt, ha az elképzeléseinek megfelelőek feltételek mellett, már jövőre belefogna a beruházásokba. „A turisztikai beruházások területét és a szálláshelyek fejlesztését egy hiányos szegmensnek érzem. Ha a lehetőségek adottak lesznek szeretnénk bővíteni a férőhelyeink számát, úgy érzem Szegeden igény van az új szálláshelyekre” – mondta Farkas László, a panzió tulajdonosa. Az Anna panzió üzletvezetője azt mondja, elérhető feltételek mellet pályáznának. Az 50%-os állami támogatást reálisnak tartja. A kötelező hitelfelvételtől azonban tart, fennmaradó összeget inkább önrészből fizetné ki. „Nagyon sok pályázatot úgy hirdetnek meg, hogy kötelezik a pályázókat a hitelfelvételre. Ha nincs kötelező hitelfelvétel, akkor viszont már jövőre beadnánk a pályázatot ” – fogalmazott Szekeres Gyöngyi üzletvezető.

Az origo.hu értesülései szerint a fejlesztések régiónként ütemezettek lesznek tizennégy évre elosztva. Szeptembertől elsőként a Balaton, Sopron-Fertő és Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térségében hirdetik meg a lehetőséget. A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is türelmet kért portálunktól azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, hogy Csongrád megyében mikor számíthatnak a program meghirdetésére, ha valóban ütemezettek lesznek a fejlesztések, illetve meg lesz-e szabva, hogy megyénként hány szálláshely, illetve szoba újítható fel. „Szeptemberben, ha lezárul a szakmai konzultáció, mindenki számára átláthatóbbá válik a pályázat, akkor tudunk biztosat mondani” – fogalmazott Martonosi János, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kommunikációs munkatársa.

Előző sztori

Kajak-kenu: felejthetetlen hetek vannak Birkás Balázs mögött

Következő sztori

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek