Közélet

Mintegy 18 ezer tonna uborka teremhet az idén

Mintegy 18 ezer tonna uborka teremhet az idén

2017. július 10., hétfő
Mintegy 18 ezer tonna uborka teremhet az idén
kovaszosuborka01_gs

A várakozások szerint csaknem 18 ezer tonna hajtatott uborka teremhet az idén, amely elég lesz a növekvő magyar fogyasztás kiszolgálására - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint Magyarországon a hajtatott uborka termesztése évek óta 100 hektár körül van, ebből 60-70 hektár a kígyóuborka, amit 30-40 hektáron folyó salátauborka termesztés egészít ki. Uborkahajtással jelenleg csak a professzionális kertészetek foglalkoznak, a kis üzemek és kistermelői kertészetek gyakorlatilag teljesen eltűntek - tették hozzá. A konzervuborka termőterülete Magyarországon 500-600 hektár között ingadozik, az éves termésmennyiség pedig 13-14 ezer tonna. A legnagyobb konzervuborka termelő körzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol több településen önkormányzati segítséggel folyik a termelés. Az uborkára jellemző, hogy rövid idő alatt terem, gyorsan megtérül, ugyanakkor termesztéstechnológiailag kényes növényfaj. Sok kórokozója és kártevője van, a rövid termesztési időintervallum alatt pedig általában nem alkalmazható gazdaságosan a növényvédelem. Hozzátették: ahhoz, hogy megfelelő hozamot, és ezzel árbevételt érjenek el a gazdák, 2-3 naponként szedni kell a gyorsan 300-400 grammosra növő terméseket. A NAK piaci felméréséből kiderült, hogy nyugat-európai tendenciának megfelelően Magyarországon is növekszik az éves uborkafogyasztás. Míg Nyugat-Európában a kígyóuborka értékesítése átlagosan 2-2,2 kilogramm körül van fejenként, addig a magyarok 1,6-1,8 kilogramm uborkát fogyasztanak évente.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.