//

Gyűjtés határok nélkül + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tasnadimagyarok_konyvosztas2

277 doboznyi, azaz 2,5 tonnányi magyar nyelvű könyvet szállítottak a közelmúltban a romániai Tasnádra. Simon Melinda, a Szegedi Tudományegyetem oktatója kezdeményezte a gyűjtést, amely során igazi társadalmi összefogást tapasztaltak: Hódmezővásárhelyről, Budapestről, Veszprémből, sőt a finn fővárosból, Helsinkiből is érkeztek adományok.

Simon Melinda a szilvesztert a Szatmár megyei kisvárosban töltötte, ahol a baráti társaságában szó esett arról, hogy az ott élő többezres magyar kisebbség ellenére meglehetősen kevés a magyar nyelvű könyv a helyi könyvtárban. Sőt, a meglévők is régiek, elavultak. „Ekkor merült fel bennem egy gyűjtés szervezése, hogy a tasnádi honfitársaink jobban szeressenek olvasni és a közgyűjteménybe járni” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének adjunktusa, aki januárban különböző fórumokon meg is hirdette a kezdeményezést.

A felhívás megtette hatását: június végéig több mint 50 személytől 6500 kötet gyűlt össze az egyetem könyvtárában. Érdekesség, hogy nemcsak a napfény városából érkeztek felajánlások, hanem az ország több pontjáról, sőt, a Helsinkiben működő Balassi Intézettől is. Az egyik legnagyobb adomány, körülbelül 1000-1500 könyv Veszprémből származik, Meskó Gábor néhai vegyészprofesszor hagyatékát juttatták el az örökösök Szegedre. Az akció végén az összes, mintegy 277 doboznyi könyvet Grieb Csaba tasnádi polgármester közreműködésével szállították el a határon túlra.

„Klasszikus magyar és világirodalmi alkotások, szórakoztató detektívregények, valamint romantikus és színes gyermektörténetek egyaránt a könyvtár polcaira kerülnek az elkövetkezendő hetekben. A helyi általános iskola is részesül a kötetekből, ugyanis földrajzi atlaszokat, szöveggyűjteményeket és nyelvkönyveket is tartalmaz a könyvállomány” – mondta még el Simon Melinda, aki reméli, hogy az akció által a tasnádi magyarok körében jelentősen megnő a könyvtárba iratkozók száma.

no images were found

Előző sztori

Feszült meccsen ikszeltek az olaszokkal a férfi pólósok - A vizes VB hatodik napjának eredményei (FRISSÍTVE)

Default thumbnail
Következő sztori

Vízilabda: nem változnak a sportág szabályai

Legutóbbi hasonló cikkek