Közélet

Czeglédyék céghálójában a diákokat is meglophatták

Czeglédyék céghálójában a diákokat is meglophatták

2017. július 29., szombat
Czeglédyék céghálójában a diákokat is meglophatták
Czeglédy Csaba

Csalás gyanúja miatt újabb feljelentést tett a DiákÉSZ elnöke Czeglédy Csaba cégcsoportja, a Humán Operátor Zrt. iskolaszövetkezeti trükközése kapcsán - írja a Magyar Hírlap.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének célja az iskolaszövetkezetek törvényes működésének biztosítása és a szövetkezetek érdekképviselete – mondta

a lapnak

Fiák István

, a szervezet elnöke, aki közölte, a DiákÉSZ elhatárolódik minden olyan iskolaszövetkezettől, amely a jogszabályok kijátszására, az adó- és járulékkedvezmények jogosulatlan igénybevételére alakult. Ez az elhatárolódás az előzetes letartóztatásban lévő MSZP-s politikus,

Czeglédy Csaba

és társai által működtetett – tíz év alatt mintegy húsz – bedőlt iskolaszövetkezetre vonatkozik – magyarázta. Az adóhatóság Czeglédyéket 3,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítja az elmaradt közterhek ügyében, ám az érdekképviselet mostani feljelentése a csalás tényállását is felveti. A feljelentés bemutatja azt a technológiát, amellyel a diákokat rendszerszinten meglopták. Az érdekképviselethez az „I love Diákmunka” károsultjai közül eddig százhuszonketten fordultak – mondta Fiák István –, nekik összesen 802 ezer forinttal maradt adósa Czeglédyék valamelyik szövetkezete, ám a sértettek száma már az ezret is meghaladja. Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatásnak három szereplője van – magyarázta Fiák –, a megbízó, vagyis a diákokat foglalkoztató cég, az iskolaszövetkezet, amely szerződik a megbízóval, és maga a diák, akinek tagként kell belépnie az iskolaszövetkezetbe ahhoz, hogy a kedvezmények igénybe vehetők legyenek. A szövetkezeti tagnak így csak 15 százalékos szja-t kell fizetnie. Ebbe a rendszerbe lépett be negyedikként a munkaerő-kölcsönzésre alapított Himán Operátor Zrt., s kötött alvállalkozói szerződéseket a maguk alapította iskolaszövetkezetekkel. Czeglédyék egy bodajki címen például hat szövetkezetet is bejegyeztek – mondta a feljelentő. A megbízó cégek – köztük nagy multinacionális vállalatok – a Humán Operátor Zrt.-vel szerződtek, a rendszerbe alvállalkozóként beiktatott iskolaszövetkezetkenek csak annyi szerepük volt, hogy a kedvezményeket igénybe tudják venni. A feljelentő szerint jogellenes volt a Humán Operátor Zrt. közbeiktatásával történt szerződés. A gyakorlatban színlelt munkaerő-kölcsönzésről beszélhetünk, ugyanis a Humán Operátor Zrt.-nek és a megbízóknak pusztán a kedvezményes adózás volt a célja a trükkös konstrukció alkalmazásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.