Írjon nekünk

Közélet

Czeglédyék céghálójában a diákokat is meglophatták

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Czeglédy Csaba

Csalás gyanúja miatt újabb feljelentést tett a DiákÉSZ elnöke Czeglédy Csaba cégcsoportja, a Humán Operátor Zrt. iskolaszövetkezeti trükközése kapcsán – írja a Magyar Hírlap.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének célja az iskolaszövetkezetek törvényes működésének biztosítása és a szövetkezetek érdekképviselete – mondta a lapnak Fiák István, a szervezet elnöke, aki közölte, a DiákÉSZ elhatárolódik minden olyan iskolaszövetkezettől, amely a jogszabályok kijátszására, az adó- és járulékkedvezmények jogosulatlan igénybevételére alakult. Ez az elhatárolódás az előzetes letartóztatásban lévő MSZP-s politikus, Czeglédy Csaba és társai által működtetett – tíz év alatt mintegy húsz – bedőlt iskolaszövetkezetre vonatkozik – magyarázta.

Az adóhatóság Czeglédyéket 3,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítja az elmaradt közterhek ügyében, ám az érdekképviselet mostani feljelentése a csalás tényállását is felveti. A feljelentés bemutatja azt a technológiát, amellyel a diákokat rendszerszinten meglopták. Az érdekképviselethez az „I love Diákmunka” károsultjai közül eddig százhuszonketten fordultak – mondta Fiák István –, nekik összesen 802 ezer forinttal maradt adósa Czeglédyék valamelyik szövetkezete, ám a sértettek száma már az ezret is meghaladja. Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatásnak három szereplője van – magyarázta Fiák –, a megbízó, vagyis a diákokat foglalkoztató cég, az iskolaszövetkezet, amely szerződik a megbízóval, és maga a diák, akinek tagként kell belépnie az iskolaszövetkezetbe ahhoz, hogy a kedvezmények igénybe vehetők legyenek. A szövetkezeti tagnak így csak 15 százalékos szja-t kell fizetnie. Ebbe a rendszerbe lépett be negyedikként a munkaerő-kölcsönzésre alapított Himán Operátor Zrt., s kötött alvállalkozói szerződéseket a maguk alapította iskolaszövetkezetekkel. Czeglédyék egy bodajki címen például hat szövetkezetet is bejegyeztek – mondta a feljelentő.

A megbízó cégek – köztük nagy multinacionális vállalatok – a Humán Operátor Zrt.-vel szerződtek, a rendszerbe alvállalkozóként beiktatott iskolaszövetkezetkenek csak annyi szerepük volt, hogy a kedvezményeket igénybe tudják venni. A feljelentő szerint jogellenes volt a Humán Operátor Zrt. közbeiktatásával történt szerződés. A gyakorlatban színlelt munkaerő-kölcsönzésről beszélhetünk, ugyanis a Humán Operátor Zrt.-nek és a megbízóknak pusztán a kedvezményes adózás volt a célja a trükkös konstrukció alkalmazásával.

Közélet

Jó időben a belvárosban piknikeznek a hajléktalanok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Egyikük a kutyájával próbálja nagyobb alamizsnára sarkallni a járókelőket.

Tovább olvasom

Közélet

Módosul a buszmenetrend az őszi ünnepnapok idején

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Október 23-án és november 1-jén kell odafigyelni.

Tovább olvasom

Hírzóna

Folytatódik Czeglédy Csaba és társainak ügye a Szegedi Törvényszéken

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A bíróság megváltozott összetételű tanácsa négy napra tűzött ki előkészítő ülést.

Tovább olvasom

Aktuál