Búvárúszás: éremért ugranak vízbe a világjátékokon a szegediek

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

buvaruszok01_gs

Jövő hétvégén a lengyelországi Wroclaw ad otthont a nem olimpiai sportágak “olimpiájának”, a világjátékoknak: a búvárúszó-válogatottban négyen is képviselik a szegedi színeket.

A nyolcfős magyar búvárúszó küldöttség felét adja a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub a lengyelországi világjátékokon: Kothencz Petra a 4×100-as női váltóban, míg Gruber Kornél és Dimák Dávid Kanyó Dénessel együtt a 4×100-as férfi váltóban indul az egyéni 400 méteres szám mellett a viadalon. “Jól sikerült az eddig sosem látott elemekkel és helyszínekkel tarkított felkészülés, remélem, éremmel térhetünk majd haza. Nem zavart meg minket az újszegedi sportuszoda bezárása sem, a Maty-éren, Sziksósfürdőn és a partfürdőn is készültünk Hódmezővásárhely mellett. Megfelelő mennyiségű és minőségű kilométer került a hajtóművekbe, elkészült a mű, az alkotó ugyan nem pihenni tér, hanem remélhetőleg learatja ennek gyümölcsét” – fogalmazott Kanyó Dénes, a Murénák vezetőedzője.

Csütörtökön Budapesten a magyar csapat tagjai leteszik az esküt, majd a jövő szerdai utazást követően pénteken és szombaton versenyeznek, vasárnap pedig visszatérnek Magyarországra. “A világjátékok nagyon hasonlít az olimpiára: minden egy kicsivel kisebb, de lényegében ugyanaz” – mondta Kanyó Dénes.
Gruber Kornél megjegyezte, mindenképpen javítani szeretnének a tavalyi helyezésükön, társával pedig egyetértett Dimák Dávid is, aki egyéniben és váltóban is jobbra törekedne, mint a korábbi hatodik hely. A riválisokról szólva Kanyó Dénes kifejtette, a tavalyi világbajnokság első hét helyezettje, plusz a rendező ország lehet ott a világjátékokon, sok nagy riválissal kell megküzdeniük azért, hogy elérjék céljaikat.

A szegediek nem vettek részt a múlt heti, a világjátékokhoz hasonlóan szintén Wroclawban megrendezett Európa-bajnokságon, ezzel kapcsolatban a világbajnok úszó úgy nyilatkozott, egy esetleges Eb-részvétel nem segítette volna a felkészülésüket a világjátékokra: utóbbi eseményen való részvételt tűzte ki célként eléjük a hazai szövetség is.

Nem csak a világjátékokra készülnek a szegedi búvárúszók: Hajnács Lili és Kothencz Petra július 27-étől a junior világbajnokságon vesznek részt, a csapat vezetőedzője itt is érmet remél tanítványaitól, ezt Lili meg is erősítette: váltóbeli érmes célja mellett egyéni legjobbját szeretné úszni.

Előző sztori

Baleset történt az M5-ös autópályán – Rendőri irányítás mellett halad a forgalom

Következő sztori

“Mindennapi kenyerünk” címmel gasztrotörténeti kiállítás nyílt az Alsóvárosi Ferences Kolostorban