Barackdobálás és némaság – Megnyitotta kapuit a 27. THEALTER fesztivál + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

thealter_fesztival_megnyito_mj 016

Nem mindennapi performansszal vette kezdetét a 27. THEALTER Fesztivál. A programsorozatot látogató közönség már számított a szokatlan nyitányra, a várakozás közben többen azon tanakodtak vajon mivel lepik meg őket az idei megnyitón.

A különleges performansz kezdetén Balog József, a MASZK Egyesület elnöke és a fesztivál vezetője a közönség három tagjának nyújtott át borítékokat, ösztönözve őket a bennük rejlő szövegek felolvasására. A felszólaló két hölgy, illetve egy úr tolmácsolásában hallhattuk Balog szavait, ő maga a megnyitó legvégéig szótlan maradt. A fesztivál vezetője a megszólalók által közvetítve köszönte meg a fellépő társulatok, a közreműködők, valamint a kedves nézők segítségét abban, hogy a fesztivált már 27. alkalommal rendezhetik meg Szegeden.

„Hozzájárulásukkal, jelenlétükkel, jóérzéseikkel… folytathatnám… azért tettek, voltak, vannak és lesznek, hogy ezt mi így, ahogy nehogy abbahagyjuk. A többit nyugodtan egymásra bízhatjuk. Illetve az időre. Ami gondolom, tudják, telik is meg múlik is. Ahogy majdnem egy egzisztencialista dráma utolsó mondata is tudósít erről, haldokló császár szájából szól: Még itt vagyunk.” – hangzott el a furcsa köszönetnyilvánítás.
thealter_fesztival_megnyito_mj 015
A „felszólaló” az önkéntesek és segítők iránti tisztelete jeléül egy szív alakú matricát ragasztott fel mellkasára, amelynek közepén a CIVIL felirat volt olvasható. A performanszt színesítette, hogy a kiválasztottak borítékjaiban „I love THEALTER” feliratú kulcstartók és kitűzők voltak, továbbá Balog József sárgabarackkal dobálta meg második beszélőjét. A különös megnyitót követően a közönség Caroline Harding Nővérek című előadását tekinthette meg Bereczki Csilla rendezésében a Régi Zsinagógában, amit a Pintér Béla és Társulata produkciója követett a Kisszínházban. A színházi fesztivál július 21-29. között várja az érdeklődőket kibővült helyszínein változatos programokkal.

Végezetül pedig álljanak itt Balog szavai. „Legyetek boldogok, más nem szerepel a kínálatunkban. Köszönöm! THEALTER 27. Van. Ennyi. Köszönöm, hogy (f)elolvasta. Érezze jól magunkat! Valójában ennyi.”

no images were found

Előző sztori

Vívó-vb – Aranyérmes a kardozó Szatmári András

Következő sztori

Futsal: drámai küzdelemben ezüstérmes az Eb-n a cukorbeteg válogatott