Az Invitel lakossági üzletágát megvásárolja a DIGI

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Invitel Csoport megállapodást írt alá a DIGI Kft-vel a lakossági és kisvállalati üzletágát jelentő Invitel Távközlési Zrt. részvényeinek eladásáról. A tranzakció a szükséges versenyhatósági hozzájárulások megszerzését követően zárul. A csoport tulajdonosa az ügyletből származó pénzösszeget az Invitech Solutions fejlesztésére fordítja.

A tranzakcióval a cégcsoport lakossági és kisvállalati üzletága a régió legdinamikusabb lakossági telekommunikációs szolgáltatójának részévé válik. A csoport tulajdonosa, a China-CEE Alap továbbra is elkötelezett a magyar piac iránt, és támogatja az Invitech Solutions ambíciózus fejlesztési terveit a vállalati IT és távközlési infrastruktúra piacokon.

Az Invitel Zrt. éves árbevétele 26 milliárd forint, EBITDA-ja 7 milliárd forint. A felek mintegy 43 milliárd forintos vételárban állapodtak meg. A tranzakció kulcseleme egy hosszútávú együttműködési megállapodás, amely szerint az Invitech Solutions hálózati és IT szolgáltatásokat nyújt a DIGI számára, minimum éves 2,8 milliárd forint értékben, legalább tíz évig. Az Invitech Solutions hasonló időtartam alatt szintén hálózati szolgáltatásokat igényel a DIGI csoporttól, éves szinten átlagosan 500 millió forint értékben. Az ügylet zárása várhatóan az első negyedévben, a szükséges versenyhatósági jóváhagyásokat követően történhet meg. Serghei Bulgac, a DIGI Csoport (DIGI Communications N.V.) vezérigazgatója elmondta:

„Nagyon örülünk annak, hogy az Invitel megvásárlásával tovább növekedhetünk Magyarországon. Ez a stratégiai befektetés lehetővé teszi számunkra, hogy jelentősen kiterjesszük szolgáltatási területünket. Az Invitel eddigi és közeljövőben tervezett hálózatkorszerűsítései jól illeszkednek a DIGI jövőtálló optikai hálózatokra építő stratégiájába. A tranzakció zárása után folytatni kívánjuk a fejlesztéseket, hogy még több magyarországi ügyfelünk számára elérhetővé tegyük a minőségi távközlési szolgáltatásokat. Köszönetünket fejezzük ki az Invitel Csoport és a China-CEE Equity Partners vezetőinek, hogy segítségünkre voltak a sikeres tranzakcióban és örömmel nézünk elébe a jövőbeni együttműködésnek.”

David Blunck, az Invitel Csoport vezérigazgatója elmondta: „Nagyon büszke vagyok az Invitel csapatára. Az elmúlt években saját erőforrásból majdnem háromszorosára bővítettük hálózatunkon belül a szupergyors internettel elért háztartások arányát és folyamatosan növeltük tévépiaci részesedésünket. Munkatársaink erőfeszítéseit és sikeres munkáját bizonyítja a most megkötött megállapodás is. Külön köszönet Langsteiner Marianne-nak és munkatársainak, akik sikerre vitték az Invitelt.” Az Invitel Csoport a továbbiakban az Invitech Solutions üzleti IT és telco infrastruktúra piacaira fókuszál. David Blunck és Javorniczky Áron, a csoport operatív vezetője az Invitech Solutions jelenlegi, mintegy 24 milliárd forintos árbevételének megduplázását tervezi. A cél elérése érdekében bővül a menedzsment is. Elsőként új pénzügyi vezérigazgató-helyettes csatlakozik a cégcsoporthoz Gerry Grace személyében, a GTS Central Europe csoport volt pénzügyi vezetője szeptembertől erősíti a csapatot. Az Invitech Solutions ambiciózus növekedési terveit támogatja a csoport tulajdonosa, a China- CEE Alap és tanácsadója, a CEE Equity Partners. A tulajdonos az Invitel eladási tranzakcióból származó teljes pénzösszeget visszaforgatja az Invitech Solutions Zrt.-be, melyből a cég az IT kompetenciák szélesítését, illetve az országos optikai hálózat bővítését finanszírozza saját fejlesztésekkel és akvizíciókon keresztül.

A DIGI Csoportról

A DIGI Csoport (DIGI Communications N.V.) az egyik vezető piaci szereplő Magyarország és Románia távközlési piacán, távközlési és médiaszolgáltatások diverzifikált portfóliójával és jól ismert márkanevével jelenleg 12,6 millió előfizetéssel (RGU) rendelkezik, és 226,7 millió EUR árbevételt ért el 2017 első negyedévében. A DIGI mindkét országban nyújt vezetékes és műholdas televízió-, vezetékes internet és adat-, illetve vezetékes telefonszolgáltatást. A DIGI üzemelteti Románia egyik legfejlettebb mobilhálózatát is, amely megosztva használja a cégcsoport vezetékes üvegszálas infrastruktúráját. A DIGI Csoport leányvállalatai Spanyolországban és Olaszországban MVNO-ként nyújtanak mobil távközlési szolgáltatásokat.

Az Invitel Csoportról

Az Invitel Csoport két fő tagvállalatból áll: Invitel Távközlési Zrt. és Invitech Megoldások Zrt.

Az Invitelről

Az Invitel Távközlési Zrt. (www.invitel.hu) körülbelül 1,1 millió lakossági és kisvállalati végpontban van jelen saját infrastruktúrával. Munkatársi létszáma mintegy 500 fő. A társaság több mint 20 év tapasztalatával a magyar telekommunikációs piac egyik meghatározó szolgáltatójaként, széles körű portfolióval áll ügyfelei rendelkezésére. Május 31-én 692 ezer tévé-, internet- és hangszolgáltatást (RGU) nyújtott a területén élő lakossági ügyfeleinek. Korszerű, interaktív, digitális és HD televízió-, valamint gyors internet- és megbízható telefonszolgáltatásáról ismert a lakosság körében, emellett kisvállalatokra szabott szolgáltatásokat és más kiegészítő telekommunikációs csomagajánlatokat is kínál. Árbevétele 26 milliárd, EBITDA-ja 7 milliárd forint.

Az Invitech Solutions-ről

Az Invitech Megoldások Zrt. (www.invitech.hu) Magyarország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs szolgáltatója. Munkatársi létszáma mintegy 500 fő. A társaság ügyfelei közép- és nagyvállalatok, valamint közintézmények, emellett a távközlési szektor több száz szereplője számára biztosít nagykereskedelmi szolgáltatásokat. A 20 éves tapasztalattal rendelkező cég mintegy 6.000 partnerének nyújt informatikai, adatközponti-, valamint felhőmegoldásokat, illetve adatátviteli és telekommunikációs szolgáltatásokat. Az Invitech Solutions országosan szolgáltat és a 100 legnagyobb magyar városban is jelen van saját távközlési hálózatával. Árbevétele 24 milliárd, EBITDA-ja 7 milliárd forint. Két további tagvállalat tartozik a csoporthoz: a teljes csoport adminisztratív feladatait ellátó Invitel Központi Szolgáltatások Zrt. és az Invitel Technocom Kft.

Gerry Grace-ről, a csoport új pénzügyi vezérigazgató-helyetteséről

Gerry több mint 20 éves nemzetközi távközlési tapasztalattal rendelkezik. Pályafutását a KPMG-nél kezdte Dublinban, majd a Cable and Wireless-nél dolgozott Londonban. Ezt követően számos nemzetközi távközlési társaságnál töltött be vezetői feladatokat, majd a GTS Central European Holdingnál CFO-ként irányította a pénzügyi területeket. Jelenleg az adatközponti szolgáltatásokat is nyújtó, londoni székhelyű Six Degrees Group pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

China-CEE Fund-ról és a CEE Equity Partners-ről

A CEE Equity Partners (www.cee-equity.com) a varsói székhelyű, budapesti, zágrábi és bukaresti irodában több mint 20 befetetési szakemberrel működő kizárólagos tanácsadója a 430 millió dolláros regionális private equity alapnak, a China-CEE Fund-nak. Az alap legnagyobb befektetője a China Eximbank, és befektetői között van a magyar Eximbank is. Az alap bekfektetési stratégiájanak megfelelően jellemzően többségi tulajdont vásárol piacvezető, jelentős készpénztermelő képeséggel bíró cégekben. 2014 eleji indulása óta az alap 11 cégből álló portfóliót épített, egyebek mellett tulajdonosa a Budapesti Metropolitan Egyetemnek is (korábbi nevén BKF).

Előző sztori

Labdarúgás: sorsoltak a Csongrád megyei bajnokságokban

Következő sztori

Labdarúgás: szüksége van a tétmérkőzésekre a Szeged 2011-nek