Közélet

Az extrém hőség házi kedvenceinket is megviseli

Az extrém hőség házi kedvenceinket is megviseli

2017. július 19., szerda
Az extrém hőség házi kedvenceinket is megviseli
kutyastrand05_gs

Manapság háziállataink egyre meghatározóbb szerepet töltenek be életünk mindennapjaiban. Azonban a nagy meleg az állatok bioritmusának sem tesz jót, ami ellen a gazdáknak célszerű védekezni. A háziállatok a hőmérséklet extrém emelkedésére hasonlóan reagálnak, mint az emberek. A témával kapcsolatban Szalay János, a szegedi Kisállat Ambulancia állatorvosa volt segítségünkre szakszerű tanácsaival és tapasztalataival.

A szakértő megjegyezte, hogy más a helyzet a házon belül és kívül tartott állatok esetében. Egy lakásban tartott kedvenc tekintetében fontos a klimatizált szoba, természetesen megfelelő mértékben, valamint ha erre nincs lehetőség, akkor a szobák szellőztetéséről kell gondoskodni napközben. Kertes házak esetén a legfontosabb szempont, hogy a gazda biztosítson árnyékos menedéket a kutyának, ahová a nap tűző sugarai elől bemenekülhetnek házi kedvenceink.

Szalay János

kiemelte, hogy a nyári hőségben a legfontosabb a megfelelő mennyiségű ivóvíz fogyasztása. Mivel a kutyák és macskák csak testük bizonyos pontjain képesek verejtékezni, így sokkal inkább ki vannak szolgáltatva a hőingadozásoknak. Célszerű naponta többször frissíteni, illetve kicserélni az ivóvizet. Gyakori jelenség a forróság ellen a nagyobb testű kutyák esetében, hogy a földbe gödröt ásva, vagy pincékbe menekülve próbálnak hűsölni. A gazdáknak figyelniük kell rá, hogy a kedvenceiket a napközbeni hőségben ne mozgassák feleslegesen. Praktikus ilyen esetekben a sétát is olyan napszakra időzíteni, amikor már nincs olyan mértékben meleg, a kora reggeli és az esti enyhülést követő órák a legmegfelelőbbek erre a célra. Rövidebb futás, illetve játék mindenképpen szükséges a kondíció megtartásához, azonban a fizikai túlterhelést kerülni kell. A másik szempont a gépjárműben való utazáshoz kapcsolódik. Fontos, hogy ne hagyjuk kedvenceinket az autóban, hiszen a felmelegedett járműben az emberekhez hasonlóan náluk is fennáll a hőguta veszélye. Az állatokat folyamatosan figyelni kell – jegyzi meg Szalay János, és ha szükséges, akkor mindenképpen hűteni kell őket. A hűtés történhet a tarkón, a végtagokon, a fejen, valamint a teljes testfelszínen. Hosszú szőrű kutyák és macskák esetén megoldás lehet a szőr nyírása, azonban arra figyelni kell, hogy a túl rövid szőr következtében fennáll a napégés lehetősége, ezért a szőrnek mindig fednie és védenie kell az állatok teljes testét. A hűtés történhet még medencében, vagy arra alkalmas szabad vizekben való úsztatással, azonban ilyenkor is érdemes az állatot fokozatosan hozzászoktatni a hideg víz hőmérsékletéhez. A szakértő szerint felüdülést okozhat a kutyafürdető szolgáltatás használata is, hiszen azáltal lemossuk a szennyeződéseket, illetve a kivedlett szőrzettől is megszabadíthatjuk kedvenceinket. A nyári időszakban kártevők is sűrűbben előfordulnak, ezért érdemes odafigyelni, és megfelelően védekezni kutyák esetében a szúnyog által terjesztett szívférgesség, nyulaknál a mixomatózis ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.