Közélet

Az egyetemi továbbtanulást támogató programjait fejleszti az SZTE

Az egyetemi továbbtanulást támogató programjait fejleszti az SZTE

2017. július 10., hétfő
Az egyetemi továbbtanulást támogató programjait fejleszti az SZTE
SZS20140401_szte_rektori_hivatal_002

Az egyetemi továbbtanulást, ezen belül természettudományos, mérnöki és informatikai képzéseket népszerűsítő négyéves programot indított európai uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem.

Az SZTE és az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség konzorciuma összesen csaknem 810 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A 2021 májusáig tartó projekt célja, hogy növelje az egyetemre felvételiző diákok arányát, elsősorban a hátrányos helyzetű járások középiskolásai között. A projekt során – igazodva a munkaerőpiac igényeihez – kiemelt figyelmet kap a természettudományos, mérnöki és informatikai képzési terület, amellyel az egyetem célja az eddigi beiskolázási programok fejlesztése és a leendő hallgatók körének szélesítése. Az egyetem fejleszteni kívánja a középiskolások felsőoktatásba jutását segítő szolgáltatásait: kihelyezett nyílt napokat, nyári táborokat, felkészítő rendezvényeket szervez, online és nyomtatott kiadványokkal támogatja a diákok és szüleik „pályaorientációs” tájékozódását. Az innovatív kezdeményezés egyik fontos eleme a tehetséggondozás és a tehetségek felkutatása, tanulmányi versenyek, mentorprogramok szervezése. A diákok kutatóműhelyeket, laboratóriumokat, gyárakat, üzemeket meglátogatva ismerkedhetnek meg a tudományos és mérnöki munka részleteivel, így a felvételizők az egyetem kínálta lehetőségek mellett képet kaphatnak jövőbeli életpályájukról. A következő hónapokban honlapok és mobilalkalmazások készülnek bemutatva az egyetem pályaorientációs, oktatási, képzési portfólióját, valamint kutatási eredményeit. A fejlesztések célja, hogy azok a diákok is részletesen tájékozódhassanak, akik nem tudnak személyesen részt venni az egyetem beiskolázási rendezvényein, de érdeklődnek az intézmény által nyújtott lehetőségek és szolgáltatások iránt. A középiskolások mellett a programokba bevonásra kerül az általános iskolás korosztályt is, ahol a cél elsősorban az érdeklődés felkeltése a különböző tudományterületek, szakmák iránt – elősegítve ezzel a későbbi középfokú továbbtanulási irány kiválasztását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.