Bulvár

A várandós nők alkoholfogyasztása akár jövendő unokáiknak és dédunokáiknak is árthat

A várandós nők alkoholfogyasztása akár jövendő unokáiknak és dédunokáiknak is árthat

2017. július 10., hétfő
A várandós nők alkoholfogyasztása akár jövendő unokáiknak és dédunokáiknak is árthat

Számos tanulmány figyelmeztetett arra, hogy a magzatnál egészségkárosodást okozhat, ha az anya a várandósság alatt alkoholt iszik. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak az anyaméhben fejlődő gyermekét, hanem a jövendő generációkat, az unokáit és dédunokáit is károsíthatja az anya alkoholfogyasztása.

Kelly Huffman

, a Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményének pszichológus professzora a Cerebral Cortex folyóiratban publikálta a generációkon át öröklődő hatással kapcsolatos kutatási eredményeit. "Hagyományosan úgy vélik, hogy csak a méhében fejlődő magzatot károsíthatja közvetlenül, ha az anya alkoholt fogyaszt. Most azonban van már rá bizonyíték, hogy az anya alkoholfogyasztásának hatása generációkon át nyúlhat és negatív hatása lehet a következő nemzedékekre anélkül, hogy azok az alkohol közvetlen hatásának lettek volna kitéve magzati korban" - közölte Huffman. A professzor egérkísérletekkel bizonyította az alkoholnak az utódokban agyi károsodást és viselkedési problémákat okozó, öröklődő hatását. Három egérgeneráción át vizsgálta a kísérleti állatok agyában és viselkedésében tapasztalható eltéréseket. A várakozásoknak megfelelően az első nemzedékben, amely magzati korban közvetlenül lett kitéve az alkohol hatásának (prenatal ethanol exposure, PrEE), a gének módosult működését (expresszióját), az agykéregben az idegrendszer abnormális fejlődését és viselkedési zavarokat tapasztalt a tudós. Az igazi felfedezés azonban az volt, hogy a következő generációkban, amelyek már nem voltak közvetlenül kitéve az alkohol hatásának, hasonló idegrendszer-fejlődési és viselkedési zavarok jelentkeztek - írta a medicalexpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál. A tanulmány szerint a születés előtt alkoholnak kitett magzatok és utódaik testsúlya, valamint agyának mérete is kisebb volt minden nemzedékben a kontrollcsoporténál, a PrEE-egerek minden generációja sokkal szorongóbb és depresszióra hajlóbb volt, valamint a mozgató és érzékelő szervek összehangolásával kapcsolatos, úgynevezett szenzomotoros fejlődésük is gyengébb volt. Huffman úgy vélte, a kutatási eredmények arra utalnak, hogy az embereknél is öröklődhet az alkohol okozta rendellenesség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.