Közélet

A szír hadsereg és a Hezbollah hadműveletet indított a szíriai-libanoni határ térségében

A szír hadsereg és a Hezbollah hadműveletet indított a szíriai-libanoni határ térségében

2017. július 21., péntek
A szír hadsereg és a Hezbollah hadműveletet indított a szíriai-libanoni határ térségében

A szíriai hadsereg és a Hezbollah libanoni síita szervezet hadműveletet indított pénteken a lázadók ellen a szíriai-libanoni határ térségében - közölte a Reuterrsel a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató katonai szövetség egyik parancsnoka.

A hadművelettel ki akarják űzni a korábbi nevén an-Nuszra Frontként ismert szélsőséges csoportot a határon fekvő libanoni Arszal város peremén fekvő, a határon átnyúló Dzsurud Arszal környékéről, illetve a nyugat-szíriai Kalamun hegységből. A határtérségben fekvő kietlen Dzsurud Arszal környékén van az Iszlám Állam terrorszervezet egyik hadműveleti bázisa is, és a térségben több ezer szíriai él menekülttáborokban. A libanoni hadsereg a hadművelet előtt erősítést küldött Arszalhoz, hogy megakadályozza a szélsőséges fegyveresek beszivárgását Libanonban. Szaad Haríri libanoni miniszterelnök kedden jelezte, hogy a libanoni hadsereg gondosan előkészített hadműveletet kezd a térségében, de nem hangolja össze lépéseit a szíriai hadsereggel. Az an-Nuszra Front korábban az al-Kaida szíriai ága volt, majd miután tavaly szakított a terrorszervezettel, felvette a Dzsabhat Fatah as-Sám nevet, jelenleg pedig a Tahrir as-Sám iszlamista fegyveres koalíció élén áll. Három évvel ezelőtt, 2014-ben a dzsihadisták kétszer is betörtek a határtérségben fekvő libanoni Arszal városba, rendőröket és katonákat ejtettek fogságba, a város utcáin fegyveres harc bontakozott ki. Az összetűzésekben több libanoni katona is elesett. A szíriai polgárháborúban a Hezbollah jelentős támogatást nyújt a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadseregnek, de a szervezet szerepvállalását hevesen bíráltak a síita csoport ellenlábasai, köztük Szaad Haríri államfő is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.