Kultúra

Kligl Sándor: „A művészet szabadsága nem ott kezdődik, amit a kutya sem ért”

Kligl Sándor: „A művészet szabadsága nem ott kezdődik, amit a kutya sem ért”

2017. július 30., vasárnap
Kligl Sándor: „A művészet szabadsága nem ott kezdődik, amit a kutya sem ért”
kligl_sandor01_gs

Az ukrajnai Sztaniszló városában állítják fel Kligl Sándor Petőfi-szobrát. A szobrásszal nemcsak új alkotásairól, hanem a mecénásokról, a művészetről vallott felfogásáról is beszélgettünk.

„A mecenatúra intenzíven működik, minden hírrel ellentétben” – mondta

Kligl Sándor

szegedi szobrász, akinek újabb szobrát adják át július 31-én – most éppen Ukrajnában. Ivano-Frankivszk (ismert Sztaniszló, Stanislau néven is) egyik egyetemének campusán helyezik el

Petőfi Sándor

szobrát. Az életnagyságnál kicsit nagyobb alkotás méltó helyre kerül, hiszen magának a városnak is

Ivan Franko

, egy lázadó ukrán költő a névadója. Dolgozik máson is: Újszentivánra egy „pesti srác” érkezik vállán fegyverrel, Jánoshalmán Szent István király néz rá hamarosan népére. Sok a munkája, rengeteget kell tárgyalnia, de úgy érzi, nem panaszkodhat. Amíg igény van alkotásaira, addig jó egy művésznek. De kik a megrendelők?

petofi_kligl

„Minimális magánmegrendelés van. Kisplasztikáknál még előfordul, nagyobb szobroknál pedig inkább csak gondolkodtak rajta. Az önkormányzatok, a Nemzeti Kulturális Alap gyakorolják a mecenatúrát, ezzel nincs semmi gond” – vallja. Hangsúlyozza, nem támogatásról beszélünk, az a „rászorulóknak jár”. Nem ért egyet azzal, hogy mindez a művészet szabadságának megszűnését jelenti – egy demokratikus államban természetesen, hazánk pedig nem diktatúra – tette hozzá. „Minden művészetnek vannak korlátai. A festő nem festheti be az egész eget. A szobrásznak nem kell hegyet faragnia, mert azt a természet megalkotta. A művészet szabadsága nem ott kezdődik, amit a kutya sem ért” – fejtette ki a köztéri alkotásokról vallott felfogását. Az utcákon, tereken található alkotásoknak a nagyközönséghez kell szólniuk. Meggyőződése, nincs helye fejlődéselméletnek a művészetekben, nem úgy kell tekinteni rá, mint az evolúcióra. Párhuzamba állítja a szerelemmel: évszázadokon, évezredeken keresztül átélték emberek, ahogy ma is. Az ő művészeti ága sem kivétel: a szobrászat sem iparos tevékenység, a technikai részletek ellenére inspiráció kell hozzá. Ahogy 500 és 2500 évvel ezelőtt is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.