/

A minőségi fesztiváloké a jövő – két szegedi is a legek között

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

magyar_fesztival_szovetseg_elnokseg_sajttaj001kf

Szeged két fesztiválja, a szabadtéri és a THEALTER európai szakmai szervezetek elismerését is kivívta – hangzott el a Magyar Fesztivál Szövetség elnökségének kihelyezett ülésén. Márta István, az MFSZ elnöke arról is szólt, hogy a kormányzat idén már 750 milliós keretből támogatja a kiemelt vidéki rendezvényeket, ezzel is hozzájárulva a minőség növeléséhez.

Hazánkban 4000-4500 olyan rendezvény van éves szinten, amely fesztiválként hirdeti magát, ebből a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) ténylegesen nagyjából 300-350-et tart valóban méltónak a fesztivál elnevezésre saját minősítési rendszere szerint – mondta el Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke. Hozzátette, természetesen minden rendezvény úgy nevezi magát, ahogy szeretné, ám azt, hogy minősítési rendszerük megfelelően sorolja be ezeket a rendezvényeket, jelzi, hogy az európai szervezet is átvette több elemét a szövetség által kidolgozottnak. A Minősített Európai Fesztivál címet (EFFE Label) a 2017/2018-as időszakban 39 ország 715 fesztiválja nyerte el, ezek között kettőt is a napfény városában rendeznek, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a THEALTER kapta meg ezt a címet. Szólt arról is, hogy határon túli, azaz erdélyi és délvidéki fesztiválok is vannak a tagjaik között, idén összesen nyolcat vettek be soraik közé.

Arról is beszámolt Márta István, hogy nőtt a fesztiválok kormányzati támogatása, tavaly 4 milliárdos volt erre. A szövetség elnöke portálunknak elmondta, hosszú éveken át lobbiztak azért, hogy ne csak fővárosi fesztiválok kapjanak kiemelt támogatást a kormánytól, hanem a vidékiek is. Most már nemcsak az NKA Kulturális Kollégiuma ad résztámogatást, hanem külön állami keretből tavaly 500, idén pedig már 750 millió jut a Budapesten kívüli fesztiválok anyagi támogatására meghívásos alapon.

Elekes Zoltán, az MFSZ alelnöke portálunknak elmondta, Szegedet 10-15 éve egynapos városnak hívták, hiszen sok turista megnézett egy előadást a szabadtérin, evett esetleg egy halászlevet, vagy beült egy cukrászdába, majd a színházi produkció megtekintése után hazament. Éppen ezért érdemes több rendezvényt összekapcsolni, hiszen akkor tovább maradnak a turisták. Elekes elmondta, mára 2,5-3 napos város immár Szeged. „Jó helyzetben vagyunk, hiszen a zászlóshajónak tekinthető szabadtéri mellett több nívós fesztiválnak ad otthont a város, a THEALTER-en kívül a Maty-éren országos, sőt nemzetközi sportrendezvények vannak, de országos hírű a borfesztivál és a halászléfesztivál egyaránt a Hungraikum Fesztivál mellett. Ezek és a kisebb programok egyaránt viszik a hírét Szegednek, és szinte egész évben lehet találni valamilyen nívós rendezvényt” – fogalmazott.

Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója és a MFSZ elnökségi tagja arról számolt be, hogy az Európai Bizottság mintegy 300 város 168 fesztiválját kreatív és kulturálisan magas szintű városok közé sorolta, köztük Szegedet is a szabadtérivel és a THEALTER-rel.

no images were found

Előző sztori

Már Szegeden is igényelhető a fogyasztóbarát lakáshitel

Következő sztori

Simicskó: további országokkal bővítenék a hadisírgondozói együttműködést