Közélet

A jó dinnye nem ismer határokat + FOTÓK

A jó dinnye nem ismer határokat + FOTÓK

2017. július 6., csütörtök
A jó dinnye nem ismer határokat + FOTÓK
dinnye9

Sem édességet, sem távolságot illetően. Persze, az sem hátrány, ha a Petrovszki-család földjén terem a méretes gyümölcs.

Medgyesegyháza híres a dinnyetermesztésről, így nem meglepő, hogy sokfelé találkozunk ottani gazdákkal. Azonban a jók között is vannak legjobbak, és

Petrovszki László

családja ebbe a kategóriába tartozik, ugyanis felmenőinek több generációja is az édes gyümölcs „előállításával” foglalkozott. Már Csongrád megyét is meghódították: jelenleg a makói Tesco parkolójában értékesítik termésüket. Mint elmondták, igazán pozitívak a tapasztalataik a Maros-parti városban, a vevők folyamatosan keresik őket. „A szabad földön érlelt dinnyéink még ezután kerülnek a piacra, azonban egy egyhektáros területen szabad fólia alatt is termesztünk, ami segít a mihamarabbi beérésben. Minőséget és mennyiséget tekintve is jó évre számítunk, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a mezőgazdaságban bármi megtörténhet – árulta el Petrovszki László, aki Szegeden folytatja egyetemi tanulmányait. Minden nyáron felmerül a kérdés, hogy mitől számít egy dinnye jónak. Mint megtudtuk, ez sok összetevőtől áll, a színtől kezdve a hangzásig, ezért kell kopogtatni a héjat. A medgyesegyházi család szedés előtt mindig szakembert hív, aki megjelöli, hogy melyik milyen állapotban van. Kizárólag azt árulják, ami „átment a rostán”, így gyakorlatilag csak megfelelő minőségű dinnye kerülhet ki a kezükből. Ha szétnézünk, láthatjuk, hogy egy kilogramm görögdinnye 160, míg egy sárga 300 forint körül mozog. Mivel még ezután jön a dömping, így várható az ár folyamatosan csökkenése: előbbi kilóját 120-30 forintért is beszerezhetjük majd. A mondás úgy tartja, hogy Lőrinc napja, azaz augusztus 10. után már nem érdemes dinnyét venni. Petrovszkiék azonban megnyugtatnak, hogy ez manapság már nem igaz, bátran vásárolhatunk augusztus végén, sőt, szeptember elején is a hűsítő ínyencségből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.