/

Túl a félidőn a Cicamentők ivartalanítási programja Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cicamentok_ivartalanitas1

Jól halad a Szegedi Cicamentők újabb ivartalanítási programja, amelyet egy nemzetközi támogatásból finanszíroz az egyesület. A svájci Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz (SUST) ezúttal is több mint 1 millió forintos támogatást biztosított, amivel folytatódhatott a tavaly megkezdett munka. A múlt évben – szintén a svájci pályázatnak köszönhetően – 93 macska és 10 kutya ivartalanítását végezték el.

A nyertes pályázat most 100 macska ivartalanítását teszi lehetővé, így jelentősen hozzájárulhat a kóborállat állomány csökkenéséhez Szegeden. Az ivartalanítási projekt ugyanis – durva szakértői becslés alapján, 6 év távlatában –, 7 millió egyed megszületését akadályozza meg! Főleg kóbor, gazdátlan, illetve mentett állatok kerülhetnek a programba, de lehetőséget biztosítanak szociálisan rászoruló gazdák állatainak ivartalanítására is.

A támogatás több mint 60%-át már felhasználták, vagyis több mint 60 cicát ivartalanítottak.

Fontos tudni, hogy Szegeden és környékén is változatlanul komoly probléma a kóbor állatok magas száma, nemcsak természetvédelmi, környezetvédelmi, állatvédelmi, hanem társadalmi, szociális és egészségügyi szempontból is. Egyetlen humánus megoldása a problémának az ivartalanítás, amely gátat szab nagymérvű elszaporodásuknak. Mellette számos fertőző betegség terjedésének is gátat vet.

Ezek az állatok mindannyian az emberi felelőtlenség következtében kerültek utcára.

cicamentok_ivaetalanitas2

A Szegedi Cicamentők SUST ivartalanítási programjában a következő állatorvosok vesznek részt: Deim Zoltán és Turcsányi Katalin; Kisállat-Ambulancia: Rengei Antal, Szalay János, Perényi László; Tímár Állatorvosi Rendelő: Tímár Béla és Tímár Endre. Valamennyien részt vettek a tavalyi programban, és kiváló munkát végeztek!

Előző sztori

Vádemelés az idős, beteg szüleit kirabló szentesi férfival szemben

Következő sztori

Labdarúgás: a Nagykanizsa ellen vív osztályozót az NB III-ért a Makó