Egyetem

Több milliárdos kutatás fejlesztési program indult a Szegedi Tudományegyetemen

Több milliárdos kutatás fejlesztési program indult a Szegedi Tudományegyetemen

2017. június 7., szerda
Több milliárdos kutatás fejlesztési program indult a Szegedi Tudományegyetemen
alairs01_gs

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Gál Ferenc Főiskola (GFF) több mint 3,6 milliárd forint uniós támogatást nyert arra a több tudományterületet összekapcsoló kutatási programra, amely középpontjában az egészségállapottal kapcsolatos vizsgálatok állnak a fogantatástól kezdve egészen az időskorig. A projekt célja a két szegedi felsőoktatási intézmény kutatási szolgáltatásainak bővítése, a tudományos utánpótlás erősítése, valamint a megszülető eredmények piaci hasznosításának elősegítése is.

Az intézmények által a négyéves program során felhasználható forrás nagyobb részét az SZTE-en induló 18 és a GFF-án kezdődő két kutatási programra fordítják. Ezeket olyan fiatalabb szakemberek irányítják, akik tudományos karrierje szempontjából ez nagy ugrást jelenthet, és egyben hosszútávon lehetőséget arra, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi kutatói hálózatok munkájába. Az elöregedő társadalmakban az egészség és a munkaképesség megőrzése egyre fontosabb feladattá válik. A több tudományterületet érintő kutatások a fogantatástól egészen az időskorig vizsgálják az egészségmegőrzés és -fejlesztés lehetőségeit. Az alprogramok egy része a meddőség korrekciójával, és a gyermekkor tipikus betegségeivel foglalkozik, egy másik csoportja az egészség felnőttkori visszaállításának lehetőségeit vizsgálja, egy harmadik célja pedig az időskori betegségek megelőzése, a diagnosztikai eljárások fejlesztése. Az interdiszciplinaritás jegyében a szakemberek egy-egy probléma gazdasági és társadalmi vetületeivel is foglalkoznak. A tudományos programok kiváló lehetőséget teremtenek a szegedi felsőoktatás tudásbázisának bővítése mellett a helyi és regionális igényeket kielégítő kutatás-fejlesztési szolgáltatások fejlesztésére is. A Szegedi Tudományegyetem szándéka hogy magas színvonalon legyen képes kiszolgálni az intézmény ipari partnereitől érkező, egyre növekvő igényeket és támogassa az alap- és alkalmazott kutatási eredmények hasznosítását. A program célja a doktori iskolák piaci igényekre alapuló fejlesztése, az ipari partnerek részéről érkező kutatási témák beemelésével, emellett innovációmenedzsment-képzés indul, és mentorálással segítik az egyetemhez kapcsolódó start up vállalkozások megerősödését. A projekt során kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a Horizon2020 programban való egyetemi részvétel erősítésére és a nemzetközi K+F+I kapcsolatok kiterjesztésére is. Az előrejelzések szerint rohamosan növekedni fog azoknak a betegségekkel küzdő, egyedülálló embereknek a száma, akiket család híján más nem tud majd gondozni, csak a professzionális szociális ellátórendszer. A Gál Ferenc Főiskolán induló programok célja az új generációs szociális szakember-képzés kereteinek kidolgozása, illetve az állami és nem állami fenntartású ellátók közötti, jelenleginél sokkal szorosabb együttműködés kialakítása. A projektben elnyert több mint 3,6 milliárd forint 4 éven keresztül biztosít lehetőséget arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Főiskola a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában és az intézményfejlesztési tervben megfogalmazott célkitűzéseket elérje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.