Közélet

Terrortámadásokban 142-en haltak meg tavaly Európában

Terrortámadásokban 142-en haltak meg tavaly Európában

2017. június 16., péntek
Terrortámadásokban 142-en haltak meg tavaly Európában

Nyolc európai uniós tagállamban összesen 142-en estek terrorista támadások áldozatául, közülük 135-en vesztették életüket dzsihadistákhoz köthető merényletekben 2016-ban. A halálos áldozatok mellett 379-en sebesültek meg - közölte az Europol friss jelentésében szereplő összesítésre hivatkozva a La Libre Belgique című belga napilap pénteken.

Az uniós rendőri együttműködést koordináló, hágai központú szervezet kimutatása szerint az Európai Unió országaiban tavaly 142 merényletről szereztek tudomást: ez a szám tartalmazza a csak tervig jutó, a meghiúsított, illetve a megvalósított merényleteket is. 2014-ben 226, tavalyelőtt 193 merényletet terveltek ki. A tavalyi támadások több mint felét, 76-ot az Egyesült Királyság jelentette be, Franciaország 23-at, Olaszország 17-et, Spanyolország 10-et, Görögország 6-ot, Németország 5-öt, Belgium 4-et és Hollandia egyet. Noha a támadások legtöbbjét valamely kisebbséghez tartozók kezdeményezték, nacionalista indíttatású, vagy a szeparatistákhoz, nem pedig a dzsihadistákhoz köthető merényletek voltak, mégis az utóbbi szedte a legtöbb, 135 halálos áldozatot, mivel a dzsihadisták a támadások legtöbbjében robbanóanyagot használtak. Ilyen indíttatású támadásból tavaly Franciaországban öt, Belgiumban és Németországban négy-négy fordult elő, közülük tíz a kiszemelt áldozatok halálával végződött. Hozzátették: amíg a dzsihadistákhoz köthető merényletek száma a 2015-ös 17-ről tavaly 13-ra mérséklődött, addig a letartóztatások száma harmadik éve emelkedő tendenciát mutat. 2014-ben 395-re 2015-ben 687-re, 2016-ban pedig 718-ra emelkedett. Kiemelték azt is, hogy a dzsihadista terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények előkészítésében egyre nagyobb számban vesznek részt nők, kiskorúak, sőt 12 év alatti gyerekek is, csoportban vagy egyénileg tevékenykedve. A letartóztatottak egyharmadának átlagéletkora 25 év vagy annál kevesebb volt. A letartóztatott nők aránya a 2015-ben mért 18 százalékról tavaly 26 százalékra emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.