Közélet

Szeviép-per: volt-e válságmenedzser? + FOTÓK

Szeviép-per: volt-e válságmenedzser? + FOTÓK

2017. június 23., péntek
Szeviép-per: volt-e válságmenedzser? + FOTÓK
szeviep-per004kf

Újabb tanúkat hallgattak meg az ügyben pénteken, ezúttal Pintér Mártát, a Szeviép egykori könyvvizsgálóját és Tímár Gyula vagyonfelügyelőt kérdezték a Szegedi Járásbíróságon.

Pintér Márta

2008 nyarától 2009 év végéig látott el könyvvizsgálói feladatokat a Szeviép Zrt.-nél, a 2008-as gazdasági év beszámolójának ellenőrzését végezte el. Mint elmondta, az esztendőt hibától mentesen zárták, magas mérlegfőösszeggel és relatív alacsony árbevétellel. Az építőipari cégnél tevékenységváltást tapasztaltak, ugyanis akkoriban kezdték el az útépítéseket, ami jelentős költségekkel, eszközfejlesztéssel járt. A Szeviép széles leányvállalati kapcsolatrendszerrel rendelkezett, amelyek finanszírozásában nagy szerepet vállalt és számos kihelyezett kölcsönt eljuttatott nekik. Ennek oka: kisebb vállalatok nehezebben juthattak bankhitelekhez. A tanú szerint ekkor még abszolút nem lehetett csődöt feltételezni, és nem is találkozott olyan projekttel, amin látszott az előrelátható bukás. Az M43-as autópálya projektnél viszont realizálódott a kintlévőség kockázata, fenyegető helyzet alakult ki.

Annak idején megírtuk

, hogy a Szeviép is tervezte az alvállalkozóikhoz csatlakozva az utcára vonulást, követelve az elvégzett munkáik ellenértékét.

Tímár Gyula

a 2010 áprilisában indult csődeljárás során vagyonfelügyelőként állt a cég mellett, az ez idő alatti kifizetéseket jegyezte. A bíróság előtt ismertette, ekkor már kölcsönöket nem nyújtott a Szeviép, és a bankok hozzájárulása nélkül a csődegyezség sem jött létre. Úgy véli, a vég elkerülhető lett volna, de a pénzintézetek megváltozott hitelmagatartása és a pénzügyi helyzet miatt a cég kezdeményezte a megszűnést.

Laczi Beáta

ügyész felidézte: egy korábbi tárgyaláson az egyik hitelező képviselője arról tájékoztatott, hogy egy megbeszélés során az alkalmazott válságmenedzser kijelentette, a csődeljárást megelőzően a Szeviép 1-1,2 milliárd forinttal, a saját likvidforrásait meghaladóan jelentős részben fedezet nélkül finanszírozta a leányvállalatait, ami látszott, hogy nem fog megtérülni. Tímár Gyula erre nem tudott reagálni, ugyanis nem emlékszik, hogy hallott volna ilyenről. Sőt, arról sincs tudomása, hogy egyáltalán alkalmaztak-e akkoriban válságmenedzsert. Az ügyész ezért kezdeményezte, hogy járjanak utána a menedzser esetleges személyének. A következő tárgyalást az ügyben szeptember 8-án tartják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.