Közélet

Rétvári: egyre többen szereznek egyre magasabb fokú végzettséget

Rétvári: egyre többen szereznek egyre magasabb fokú végzettséget

2017. június 21., szerda
Rétvári: egyre többen szereznek egyre magasabb fokú végzettséget

Egyre többen szereznek egyre magasabb fokú végzettséget Magyarországon - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence, aki a 2011-es általános és a 2016-os kis népszámlálása adataira hivatkozott, kiemelte: örvendetesen csökkent a nyolc általános iskolai végzettséggel sem rendelkezők aránya, míg 2011-ben ez 4,9 százalék volt, addig most 3,2 százalék. Kitért arra is, hogy az elmúlt öt évben az érettségivel rendelkezők aránya átlépte az ötven százalékot Magyarországon. 2011-ben ez a szám 49 százalék volt, most 54, 6 százalék. Mint mondta, a jövőre nézve is pozitívak a kilátások, prognosztizálható a növekedés. A beiratkozási adatok alapján az mondható, hogy az érettségit adó képzésekre járók aránya a fiúknál 2,7 százalék, a lányokkal 2,5 százalékkal nőtt 2012 és 2016 között. Hozzátette: az idei tanévtől a változások nyomán, 32. 689 olyan diák jár olyan típusú szakközépiskolába, ahol a szakma mellett két éven mellett érettségit is lehet szerezni. A diplomások aránya is magasabb lett, 19 százalékról 22,8 százalékra nőtt - mutatott rá a parlamenti államtitkár. Kitért arra is, hogy a diplomások között egyre több a nő, a végzettek 53,4 százaléka nő, 46,6 százaléka férfi. Rétvári Bence értékelése szerint egyre többen szereznek egyre magasabb fokú végzettséget Magyarországon. Úgy látta, hogy a növekedéshez hozzájárultak a felzárkózási programok, illetve az ösztönzők. Kitért a tanoda programra, amely segít az iskola után a diákok a felzárkózásban, hogy ne hulljanak ki, nem morzsolódjanak le. Jelezte: 280 tanoda fog működni az év második felétől, azaz 170 új tanoda nyílik, így közel 7 ezer diáknak tudnak majd segíteni. Szólt az Útravaló programokról, amelyek az oktatási rendszer minden szintjét érintik. Ezek 13 270 diák számára nyújtott és nyújt lehetőséget - közölte. Fontos intézkedés még a családi pótlék iskoláztatáshoz kötése, illetve a gyermekétkeztetés, ingyenes tankönyvellátás kiterjesztése - sorolta. Rétvári Bence kiemelte: azért is motivált talán mindenki jobban a végzettség megszerzésére, mert munkát is kaphat Magyarországon, szükség lesz rá, ha megfelelően tanul, megfelelő végzettséget szerez, akkor lesz perspektívája. A 700 ezerrel több foglalkoztatott azt mutatja, hogy megéri tanulni, jobb eséllyel és jobb fizetéssel lehet munkába állni, mint 7-8 éve. A parlamenti államtitkár úgy fogalmazott: az ellenzék időről-időről azzal vádolja a kormányt, hogy egyre kevesebben szereznek magasabb fokú végzettséget, holott a tények és a számok azt egyértelműen cáfolják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.