Nem emelnek vádat Geert Wilders ellen a 2015-ös ausztriai iszlámellenes kijelentései miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem emelnek vádat Geert Wilders, a hollandiai Szabadságpárt vezetője ellen a 2015-ös ausztriai iszlámellenes kijelentései miatt, amelyek ügyében az osztrák hatóságok megkeresték a holland társszerveket – jelentette be a hágai ügyészség szerdán.

A szélsőséges nézeteiről ismertté vált politikus annak idején arról beszélt egy bécsi rendezvényen, hogy “minél kevésbé van jelen az iszlám, annál jobb”, illetve kijelentette, hogy “az iszlám a háború és a gyűlölet ideológiája”, amely “arra buzdítja az embereket, hogy váljanak terroristákká”.

A helyi sajtó beszámolói szerint a vádhatóság szerdán hangsúlyozta, hogy Ausztriával ellentétben Hollandiában nem büntetendő, ha valaki sértő megjegyzéseket tesz egy vallásra vagy egy vallási közösségre.

“Wilders általánosságban beszélt az iszlámról, nem pedig muzulmánok egy csoportjáról, amelyet a vallásuk határoz meg” – mutatott rá az ügyészség.

A gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában korábban bűnösnek talált pártvezér üdvözölte a döntést a Twitteren.

Előző sztori

Csepreghy: 2020-ig 712 ezer forint fejlesztési forrás jut Magyarországon minden lakosra

Következő sztori

Nyolc év, huszonkétezer szó – Szegeden is bemutatták az Arany-szótárt + FOTÓK