Kultúra

Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok Csongrád megyében

Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok Csongrád megyében

2017. június 20., kedd
Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok Csongrád megyében
01_mora-ferenc-muzeum

Sokszínű programokkal várják az érdeklődőket az év legrövidebb éjszakáján a Csongrád megyei múzeumok: Szegeden papucsos felvonulást rendeznek, Hódmezővásárhelyen a város esti látképében gyönyörködhetnek a vendégek, Szentesen a fény régészetéről, Makón Erzsébet királynéról nyílik kiállítás - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Szombaton este a szegedi Móra múzeum előtt kiderül, mely lábbeli nyerte a papucsszépségversenyt, röviddel később pedig papucsos felvonulás indul a Dugonics térről. A Kultúrpalota előtt Kancsár József rendezésében A győzedelmes szegedi papucs címmel zenés történelmi játék szórakoztatja a nagyérdeműt, az épületben pedig Így néztek ki ők címmel szegedi képzőművészportrékból nyílik tárlat. A csaknem tucatnyi helyszín programjai közül különlegesnek ígérkezik Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében szervezett éjszakai kalandtúra. A vállalkozó szelleműeknek térkép és zseblámpa segítségével a sötétben tájékozódva kell megtalálniuk a kert különböző pontján elrejtett állomáshelyeket, ahol a növény- és állatvilággal kapcsolatos feladatokat oldhatnak meg. Hódmezővásárhelyen a Református Ótemplomban Bán Csaba lelkész mutatja be a reformáció vásárhelyi kincseit, a toronyba felmászók pedig a város esti látképében gyönyörködhetnek. A zsinagógába ellátogatók a zsidó hagyományokkal ismerkedhetnek meg, a Tornyai-múzeumban Péreli Zsuzsa képzőművész kárpitjain látható szimbólumokról tartanak előadást. Szentesen a Koszta József Múzeumban A fény régészete címmel nyílik tárlat, melyen a látogatók a legújabb kutatási eredmények tükrében megismerhetik, hogy a természetes fény, a fényjelenségek milyen fontos szerepet játszottak, s milyen nagy hatást gyakoroltak az őskori ember életére. Makón a József Attila Múzeumban péntektől látható az békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a megyei levéltár anyagából összeállított Erzsébet királyné tisztelete című kiállítás. A tárlathoz kapcsolódva szombaton korabeli viseleteket is bemutatnak és zongorakoncertet tartanak a királyné első magyarországi látogatása alkalmából íródott darabokból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.