Közélet

Merényletkísérlet miatt kiürítették Brüsszel főterét és a város egyik pályaudvarát

Merényletkísérlet miatt kiürítették Brüsszel főterét és a város egyik pályaudvarát

2017. június 21., szerda
Merényletkísérlet miatt kiürítették Brüsszel főterét és a város egyik pályaudvarát
brusszel_terror

Merényletkísérlet miatt kiürítették Brüsszel főterét és a város egyik főpályaudvarát, egy robbanómellényt viselő támadót ártalmatlanítottak a helyi sajtó kedd esti jelentései szerint.

A La Libre Belgique című napilap arról számolt be, hogy szemtanúk egy "Allahu Akbar!" (Allah a leghatalmasabb) kiáltást hallottak, majd egy robbanást és lövéseket. A közelben járőröző katonák meglőtték a támadót, aki súlyosan megsebesült, de állítólag nem halt meg.

Pierre Meys

, a brüsszeli tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy egy kisebb robbanás történt, további részleteket azonban nem közölt. A tudósítások szerint pánik tört ki a helyiekkel és turistákkal zsúfolt környéken, ahol a rendőrök nagy erőkkel jelen vannak. A rendőrség azt közölte, hogy a merénylőn kívül nincsenek sebesültek és "ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet". A helyi hatóságok tájékoztatása szerint tűzszerészeket várnak a helyszínre.

Eric Van Der Sypt

, a belga szövetségi ügyészség szóvivője később bejelentette, hogy meghiúsított terrortámadásként kezelik a történteket. Charles Michel belga kormányfő, aki Jan Jambon belügyminiszterrel a brüsszeli válságközpontból követi az eseményeket, arra kérte az embereket, hogy tegyenek eleget a rendőrség utasításainak. A vonatközlekedést felfüggesztették a belga főváros több pályaudvarán, a metróvonalakat lezárták és a buszok sem közlekednek. Tavaly március 22-én a belga fővárosban a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják a terrorkészültségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.