Megyeszerte toboroznak területvédelmi tartalékosokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

katonai_misszio_felkeszites008

Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Csongrádon, Makón, Mórahalmon, Szentesen és Kisteleken végez toborzást a Magyar Honvédség.

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja az önkéntes tartalékos rendszerét, amelynek új elemeként a helyi közösségekre építve hozza létre az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) szolgálati formát.

A tartalékosok felkészítése helyben történik, alapvetően a járásban, esetleg a megyén belül, évente összesen.

A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi, rendészeti vagy katasztrófavédelmi helyzetről.

Kiképzések tekintetében: már annak az évnek a végén, amikor az állampolgár önkéntes tartalékos katonai szolgálatra szerződést köt, megadják a következő évre tervezett kiképzés lehetséges időpontjait, amelyeket aztán leegyeztetnek vele. A felsőfokú tanulmányokat folytató diákok esetén a kiképzést mindig a szorgalmi és vizsgaidőszakot követően tervezik, azoknál a munkáltatóknál pedig, ahol csoportosan jelentkeznek a munkavállalók, egyéni egyeztetést tartanak, hogy a munkáltató szempontjából melyek lennének a megfelelő időszakok.

Az idei év annyiból lesz speciális, hogy akik augusztus közepéig jelentkeznek, azoknak lesz lehetőségük, hogy még idén nyár végén/ősszel megkapják a felkészítést és azt követően katonai esküt tegyenek.

A Honvédség nagyban számít az állampolgárok hazaszeretetére, mivel úgy gondolják, hogy ez óriási motivációs tényező. Az ország összes járásában felálló századok parancsnokainak többségét, 147-et, már kiválasztottak. Az ő felkészítésük meg is kezdődött. A honvédelmi miniszter utasítása alapján mind a 197 járásban – beleértve a 23 fővárosi kerületet „önkéntes területvédelmi köteléket” kell létrehozni.

Az „építkezést” azokon a helyeken kezdték, ahol jelenleg is van aktív katonai szervezet. Tíz megyében már rendelkezésre állnak azok a kiképző századok, amelyek az adott megyében a járási századok kiképzésének végrehajtásáért felelnek. A toborzást két megyében – Veszprém és Hajdú-Bihar – kezdték meg. Eddig több mint háromszázan regisztráltak területvédelmi tartalékosnak. A tervek szerint a jövő hónapban kötnek velük szerződést, s megkezdődhet a kiképzésük.

“Olyan ösztöndíjrendszer kialakításán is dolgozunk, amely azt segítené, hogy minél több felsőoktatásban tanuló vállaljon önkéntes tartalékos katonai szolgálatot. Emellett már az általános iskola felső tagozatos diákjai számára is szervezünk tájékoztatókat, és évről évre népszerűbbek a honvédelmi táborok is. Szeretnénk tovább bővíteni azon iskolák körét, ahol a katonai alapismeretek tantárgyat oktatják. Jelenleg 54 ilyen intézmény van. A katonai oktatás népszerűségét jelzi az is, hogy az ország egyetlen katonai középiskolájába – a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumba – 7-10-szeres a túljelentkezés” – közölte a Magyar Honvédség.

Ha szereti a kihívásokat, ha szeretne tenni otthona és környezete biztonságáért, vagy kipróbálná a katonai szolgálatot, de még nem biztos benne, hogy hivatásszerűen vállalná azt, akkor jelentkezzen önkéntes tartalékos katonának!

A fentieken túl a Magyar Honvédség meg kívánja teremteni a lehetőséget önkéntes tartalékos jogviszony létesítése nélkül is az alapvető honvédelmi ismeretek elsajátításának, főként a 14. életévüket betöltött fiatalok részére. E lehetőséget Honvédelmi Előképzés keretében fogják biztosítani, melynek elvégzését követően, figyelemmel a modul rendszerű alapfelkészítésre, a később önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezők, rövidített alapfelkészítésen vehetnek részt.

Jelentkezés a szolgálatra:

Az önkéntes tartalékos szolgálatra személyesen a polgármesteri hivatalokban a kijelölt ügyintézőknél, a járási hivatalokban vagy a megyeszékhelyen lévő toborzó irodában lehet jelentkezni, valamint regisztrálni lehet a www.iranyasereg.hu oldalon.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos toborzás időpontjai Csongrád megyében

2017. június 28. 09:00 – 12:00: Csongrádi Kormányablak

2017. július 05. 09:00 – 12:00: Szegedi Kormányablak

2017. július 12. 09:00 – 12:00: Makói Kormányablak

2017. július 19. 09:00 – 12:00: Mórahalmi Kormányablak

2017. július 26. 09:00 – 12:00: Szentesi Kormányablak

2017. augusztus 01. 09:00 – 12:00: Kisteleki Kormányablak

2017. augusztus 09. 09:00 – 12:00: Hódmezővásárhelyi Kormányablak

2017. augusztus 16. 09:00 – 12:00: Csongrádi Kormányablak

2017. augusztus 23. 09:00 – 12:00: Szegedi Kormányablak

2017. augusztus 30. 09:00 – 12:00: Makói Kormányablak

2017. szeptember 06. 09:00 – 12:00: Mórahalmi Kormányablak

2017. szeptember 13. 09:00 – 12:00: Szentesi Kormányablak

2017. szeptember 20. 09:00 – 12:00: Kisteleki Kormányablak

A regisztrációs lap kitöltése és a toborzó irodába történő eljuttatása jelenti a katonai szolgálatra a jelentkezést. A kitöltött jelentkezési lap leadható a polgármesteri hivatalokban a kijelölt ügyintézőnél, a kormányablakokban, vagy elküldhető e-mailben.

Jelentkezhet minden nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű és cselekvőképes magyar állampolgár, a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig.

Regisztrációs lap elérhető a kormányablakokban, a megyei toborzó iroda ügyfélszolgálatán és a www.irányasereg.hu weblapon.

Alkalmassági vizsgálat:

A regisztráció után, csak a katonai toborzókkal történt egyeztetést követően kerülhet rá sor. Katonai szolgálatra szerződést kötni csak alkalmas minősítésű egészségi, pszichikai vizsgálatot követően lehet. Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra jelentkezőnek a kézi lőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltétele és vizsgálata szerinti II. típusú alkalmasság-vizsgálaton kell részt venniük. A vizsgálatot a jelentkező háziorvosa is elvégezheti, ha van foglalkozás-egészségügyi alkalmasság vizsgálatra szóló képesítése. Ellenkező esetben foglalkozás-egészségügyi képesítéssel rendelkező szakorvos végzi. A vizsgálat költségét a Magyar Honvédség fizeti.

Járandóságok:

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katona a szerződéskötést követően szerződéskötési díjra, továbbá a teljesített szolgálati évenként, utólag rendelkezésre állási díjra jogosult. A tényleges szolgálatot teljesítő önkéntes területvédelmi tartalékos katona a tényleges szolgálatteljesítése idejére a szerződésében foglalt beosztásához előírt rendfokozat szerinti alapilletményre jogosult.

A tényleges szolgálatteljesítés időtartamára laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és hadiruházati ellátásra, továbbá egyes szociális támogatásokra (például utazási költségtérítés) jogosult.

Az ÖTT állományába tartozó tartalékosnak a rendelkezésre állás időszakában parancsadási joga vagy a parancs teljesítésével kapcsolatos kötelezettsége nincs. Behívás esetén az önkéntes tartalékos a Magyar Honvédség tényleges állományába kerül, a szerződésében rögzített feltételekkel (pl.: alkalmazási körzet, bevonulási idő, stb.) terhelik azon jogok és kötelezettségek, amelyek az önkéntes tartalékos katonákra általában is fennállnak.

A honvédség a kiesett munkáért – előzetesen aláírt megállapodás alapján – kompenzálja a munkáltatót.

Előző sztori

Kajak-kenu: a válogatón is duplázott Kopasz Bálint

Következő sztori

A nyári napfordulót ünnepelték a vértói nemzeti emlékhelynél + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek