Közélet

Mecsetből távozó muszlimok közé hajtott egy furgon Londonban (FRISSÍTVE)

Mecsetből távozó muszlimok közé hajtott egy furgon Londonban (FRISSÍTVE)

2017. június 19., hétfő
Mecsetből távozó muszlimok közé hajtott egy furgon Londonban (FRISSÍTVE)
london_terror

Gyalogosok közé hajtott egy furgon hétfő hajnalban London északi részén, egy mecset közelében. A Scotland Yard kora reggel ismertetett végleges adatai szerint egy ember meghalt, nyolcan megsérültek. Theresa May brit miniszterelnök potenciális terrortámadásnak nevezte az incidenst.

A nagy-britanniai muszlim közösség legnagyobb érdekvédelmi szervezete arról tájékoztatott, hogy a furgon szándékosan ütötte el a mecset közösségének tagjait, akik a ramadán böjtjét követő esti imádságról távoztak. A Brit Muszlim Tanács főtitkára,

Harun Khan

hétfő reggeli nyilatkozatában kijelentette: a szemtanúk beszámolói alapján úgy tűnik, hogy az elkövetőt iszlámgyűlölet vezérelte tettében. Khan hozzátette: a muszlim közösség az elmúlt hetekben, hónapokban számos, ugyancsak iszlámgyűlölettől vezérelt incidenst élt át, de a hétfői támadás volt a jelenség eddigi legerőszakosabb megnyilvánulása. Harum Khan közölte: a ramadán végének közeledtével sok muszlim látogatja majd a mecseteket, ezért a tanács elvárja, hogy a hatóságok sürgősen fokozzák a mecsetek környékének biztonsági őrizetét. Az incidens a Finsbury Park közelében működő mecset muszlim kulturális központja mellett történt a Seven Sisters Roadon. A Scotland Yard hétfő reggeli összegzése szerint egy ember a helyszínen életét vesztette, és a mentők nyolc sérültet vittek kórházba. A londoni rendőrség közölte, hogy a helyszínre vonuló rendőri egységek őrizetbe vették a furgon vezetőjét, egy 48 éves férfit, akit a járókelők a támadás után feltartóztattak. A rendőrségi közlemény szerint az őrizetbe vett embert is kórházba vitték, és amint onnan távozhat, vizsgálati fogságba kerül, később pedig megvizsgálják elmeállapotát. A Scotland Yard beszámolója szerint a korábbi médiaértesülésekkel ellentétben nincs hír arról, hogy bárki késelésből eredő sérüléseket szenvedett volna. A rendőrség nem tud arról sem, hogy az elkövetőnek lettek volna társai, bár ezt még vizsgálják. Online hírportálok hajnalban olyan értesüléseket közöltek, hogy a furgon vezetője a gázolás után kiszállt a járműből és legkevesebb egy embert megkéselt. Voltak olyan értesülések is, hogy a jármű vezetőjének volt két társa, aki elmenekült a helyszínről. A bűnügyi vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja.

Theresa May

brit miniszterelnök rettenetes incidensnek nevezte hétfői nyilatkozatában a történteket. A kormányfő hozzátette: a történteket a brit kormány potenciális terrortámadásként kezeli. Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek. A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhárom merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte. Március 22-én egy magányos támadó, az 52 éves

Khalid Masood

bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette. A merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte. A két terrorcselekmény elkövetőit a rendőrség szerint a szélsőséges iszlám ideológia vezérelte. A Finsbury Park mecsetjének imámja volt két évtizede a gyújtó retorikájáról hírhedt hitszónok,

Abu Hamza el-Maszri

, akit azonban saját közössége távolított el a mecset éléről 2003-ban. Az egyiptomi születésű Abu Hamzát - eredeti nevén

Musztafa Kamal Musztafát

-, aki házassága révén jutott azóta megvont brit állampolgárságához, 2006-ban hét év fegyházra ítélték Nagy-Britanniában, egyebek mellett fajgyűlölő ideológia terjesztése és erőszakra felbujtó prédikációi miatt. A brit hatóságok Abu Hamzát 2012-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol terrorizmus vádjával két éve életfogytiglani börtönre ítélték. Hamza tevékenységét annak idején a Brit Muszlim Tanács több nyilatkozatban is elítélte.

A Fidesz elítéli a londoni támadást

A Fidesz elítéli az újabb londoni támadást, részvétét fejezi ki az áldozat családjának, és mielőbbi felépülést kíván a sérülteknek - közölte a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Hidvéghi Balázs

úgy fogalmazott, hogy bár az incidens körülményeit még vizsgálják, "az újabb embertelen támadás ismét aláhúzza: a magyar kormány helyesen jár el, amikor első helyen kezeli a magyarok és Magyarország biztonságának megőrzését".

Scotland Yard: terrortámadás történt

A Scotland Yard terrorcselekményként kezeli az észak-londoni muszlim közösség elleni hétfő hajnali támadást - jelentette be hétfő délelőtt a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese. Neil Basu, aki a Scotland Yard országos terrorelhárítási tevékenységének összehangolását irányítja, közölte: a nyomozóhatóságok egyelőre nyitott kérdésnek tekintik a gázolásos támadás elkövetőjének indítékait, ettől függetlenül azonban terrortámadásnak tartják a történteket, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vezeti. Hétfő hajnalban egy furgon az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott, akik a ramadán böjtjét követő éjszakai imádságról távoztak. A rendőrség végleges adatai szerint egy ember meghalt, nyolc sérültet kórházba szállítottak. Két ember könnyebb sérüléseket szenvedett, őket a helyszínen látták el. Neil Basu hétfői nyilatkozatában elmondta: a támadás akkor történt, amikor a helyi közösség tagjai éppen elsősegélyben részesítettek egy férfit, aki azonban meghalt. A Scotland Yard főparancsnok-helyettese szerint egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy az elhunyt halálát a gázolásos támadás okozta; ennek kiderítése is a vizsgálat egyik feladata. Hétfői brit médiaértesülések szerint az illető rosszul lett a helyi buszmegállóban, és többen a segítségére siettek, amikor a támadó közéjük gázolt furgonjával. Neil Basu elmondta, hogy az elhunyt és a sérültek mindegyike a helyi muszlim közösség tagja. Megerősítette azt is, hogy a furgon vezetőjét a közösség tagjai feltartóztatták, és a rendőrség gyilkossági kísérlet gyanújával vette őrizetbe. A magas rangú rendőrtiszt elismerően szólt a támadót feltartóztatók által tanúsított önmérsékletről és a rendőrségnek nyújtott segítségükről. Basu szerint a korábbi médiaértesülésekkel ellentétben nincs hír arról, hogy bárki késelésből eredő sérüléseket szenvedett volna. A rendőrség nem tud arról sem, hogy az elkövetőnek lettek volna társai. Online hírportálok hétfő hajnalban olyan értesüléseket közöltek, hogy a furgon vezetője a gázolás után kiszállt a járműből és legalább egy embert megkéselt. Voltak olyan értesülések is, hogy a jármű vezetőjének két társa volt, akik elmenekültek a helyszínről. Neil Basu szerint a gázoló által használt furgont a rendőrség már átvizsgálta, és nem talált benne olyasmit, ami bármilyen veszélyt jelentene. A Scotland Yard nem sokkal korábbi közleménye szerint az elkövetőt is kórházba szállították, és amint onnan távozhat, vizsgálati fogságba kerül, később pedig megvizsgálják elmeállapotát.

Theresa May: az iszlámgyűlölet is szélsőséges jelenség

Theresa May

hétfő délutáni nyilatkozatában megismételte azt a korábban is hangoztatott nézetét, hogy Nagy-Britannia hosszú évek óta túlságosan nagy toleranciát tanúsít a szélsőségességgel szemben. May szerint ez érvényes a szélsőségesség minden formájára, beleértve az iszlámgyűlöletet is. A Downing Streeten felolvasott nyilatkozatában a brit miniszterelnök kijelentette: a kormány felülvizsgálja terrorellenes stratégiáját, annak érdekében, hogy a rendőrség és a biztonsági szolgálatok megkapják mindazokat a cselekvési jogköröket, amelyekre szükségük van. A kormány ki fogja gyomlálni a szélsőséges és gyűlöletkeltő ideológiákat a brit társadalomból és az internetről is, és el fogja érni, hogy ezek az ideológiák sehol ne tenyészhessenek biztonságban - fogalmazott. Theresa May, aki hétfőn a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA ülésén elnökölt, nyilatkozatában megerősítette, hogy a Finsbury Part mecsetjének közössége elleni támadást egy 48 éves fehér férfi követte el. A kormányfő szerint a rendőrség jelenlegi feltételezése az, hogy a merénylő egyedül cselekedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.