Londontól Jeruzsálemig motoroznak az életért, a békéért – a szegedi zsinagógát is útba ejtették

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

motorosok_zsinagoga02_gs

Különös motoros csapat gördült be a felújítás alatt ál új zsinagóga udvarára, Szegedet is útba ejtették ugyanis a Londonból Jeruzsálembe tartó szolidaritási túra résztvevői. A hat nemzetből álló csapatot a közös cél kovácsolta egybe: az életért, a békéért, a terror ellen motoroznak, az Izrael Állam iránti szeretet egyesíti őket.

Száz évvel ezelőtt, 1917-ben Lord Balfour Londonban írta alá a zsidó nemzeti haza létrehozásának támogatását szorgalmazó, úgynevezett Balfour-nyilatkozatot, ezért indult a motoros túra Londonból – tudtuk meg Horváth Józseftől, a Ride for Solidarity, (R4S) azaz a szolidaritási motortúra társszervezőjétől. A végcél pedig a Maccabiah játékok, azaz a zsidó olimpia, annak a megnyitóünnepségére tart a hat országból verbuválódott motoros társaság. „Az R4S-t Marco Maximilian Katz kezdeményezte, felhívásához Amerikából, Németországból, Romániából, Izraelből, Svájcból és Magyarországról csatlakoztak motorosok, zsidók és keresztények vegyesen. A tervek szerint július első napjaiban érkezünk meg Izraelbe, Tel-Avivból Jeruzsálemig visszük a játékok lángját a megnyitóra” – részletezte Horváth József, aki sportolóként ötször vett részt korábban a Maccabiah játékokon.

Az út során igyekeznek kisebb hitközségeket is útba ejteni, jártak Komáromban is, ahol magyar ajkú a helyi zsidó közösség, Németországban pedig két olyan vendéglátójuk is volt, akiknek semmi köze a zsidósághoz, csak szimpatizáltak a motortúra célkitűzésével. Németországban és Ausztriában II. világháborús haláltábornál álltak meg a motorosok, Münchenben az 1972-es olimpiai terrortámadás 11 izraeli áldozatának és családjaik áldozatainak emlékének is adóztak, s találkoztak olyan emberrel, aki az izraeli válogatottnak tolmácsolt, s szemtanúja volt a tragédiának. Szegeden egy holokauszt túlélő várta a Ride4Solidarity csapatát, majd a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Lednitzky András kalauzolta őket körbe az új zsinagógában. „Szolidárisnak lenni Izraellel, a terror áldozataival, vagyis az életért, a békéért motorozunk” – összegezte Horváth József. Az utat egyébként minden motoros saját maga fizeti, örömmel fogadják, ha vendégül látják őket, ám nem áll mögöttük semmilyen szervezet, amely támogatná 7000 kilométeres túrájukat, amit a szolidaritás hívott életre.

Előző sztori

Párakapuk, ivócsapok és ivókutak segítik a hőség átvészelését Szegeden + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Alacsonyabb inflációt vár idén és jövőre az MNB

Legutóbbi hasonló cikkek