Köldökzsinór Európába – elindult az 55-ös főút felújítása + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

utfelujitas_sajttaj011kf

A gazdasági, turisztikai és közlekedésbiztonsági előnyök mellett számokban nem kifejezhető életminőség-javulást is hoz a hat milliárd forintos projekt.

Megújul az 55-ös számú főút a Mórahalom elkerülő- megyehatár közötti szakaszon, a fejlesztés keretében 15,7 km hosszon 2×1 forgalmi sávos főúti burkolat megerősítés történik, valamint a csomópontok áteresztőképességének növelése érdekében szintbeni kanyarodósávok épülnek ki. Az útszakaszon három darab szintbeni, balra kanyarodó sávval ellátott csomópont épül át, Ásotthalom, Ásotthalom benzinkút és Öttömös térségében. A beruházás magába foglalja 12,5 km párhuzamos új kerékpárút építését és 3,3 km hosszú meglévő kerékpárút szakasz átépítését is. Jelenleg útszélesítés, ívkorrekció, a kerékpárutak esetében pedig szegélyépítés folyik – már amikor az időjárás kegye engedi.

Gratulált a kivitelezőknek B. Nagy László, Csongrád megye 2. számú választókörzetének országgyűlési képviselője, valamint a felújítás alatt álló útszakaszon tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy kiemelt jelentőséggel bír a beruházás, régóta folyik már a munka azon, hogy a kelet-nyugati összekötő végre egy európai főút állapotát mutassa. Erre elsősorban a biztonság miatt van szükség, ugyanis a Szeged-Baja vonalat igen erős forgalom terheli, egy kiemelt jelentőségű útszakaszról van szó, amelynek nem csak befejeződik a felújítása, hanem egy száz kilométer kerékpárúttal is kiegészül.

“Csak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül 4 620 millió forint támogatás jut a projektnek, ami más programokkal kiegészülve 13,7 milliárd forintos összeget tesz ki” – hangsúlyozta a kormánypárti képviselő. A politikus kiemelte, hogy június 27-ig 216 TOP-os döntés született 38 milliárd forint elosztásáról a megyében, amiből 33 milliárd forintra már kész a szerződés, megtörtént a kötelezettségvállalás, tehát a megye települései elkezdhetik a munkát, a fejlesztéseket.

B. Nagy László felhívta a figyelmet arra, hogy a nyertes pályázatok kivitelezésénél fennállhat az a probléma, hogy a két évvel ezelőtti számértékek már nem minden esetben állják meg a helyüket, az áremelkedések, munkadíjak emelkedése változásokat okozhat.

utfelujitas_sajttaj003kf

“Az érkező források illeszkednek a beruházásokhoz, a gazdasági, turisztikai előnyök, valamint az önkormányzati fejlesztések szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír a gyors összeköttetés, melyet ez az út szolgál” – közölte a képviselő.

Fejlesztés a térségnek

“AZ 55-ös főút megerősítése a 11,5 tonnás tengelyterhelésű járművek elbírásához már korábban elkezdődött, de a nyugat-keleti irányú, Zalaegerszeget Nagylakkal összekötő útszakasz Mórahalom és a megyehatár közti részének megújulásával már biztosan el tudja látni a megnövekedett forgalom adta funkciókat” – fogalmazott Nógárdi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Hozzátette: a mórahalmi elkerülő számokban nem kifejezhető életminőség-javulást jelent Mórahalom lakói számára, a város folyamatosan fejlődik, ennek köszönhetően is vállalta el több csomópont megújítását.

“Ezeket az útvonalakat európai szinten terhelik, ami egy jelentős gazdasági lehetőség, egy köldökzsinór Európába” – mondta el Nógrádi Zoltán. A polgármester háláját fejezte ki az Európai Uniós forrásokat becsatornázó kormányzati programok irányába, melyek annak a bizonyítékai, hogy a kormány figyel a térségre.

A biztonság a legfontosabb

Legkomolyabban, napi szinten Ásotthalom lakosságát érinti a beruházás, azonban az ásotthalmiak nagy lelkesedéssel várják a projekt megvalósulását. “Az ásotthalmi tanyavilág számára a logisztika, a forgalom mérséklése és a biztonság miatt is fontos az felújítása” – fogalmazott Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere. Külön kitért az épülő három leágazásra, melyek tovább garantálják majd a biztonságos közlekedést a térségben, így a legkésőbb 2018 áprilisára várható átadást követően lényegesen megkönnyebbül az ásotthalmiak élete.

utfelujitas_sajttaj008kf

“A jövő szempontjából fontos a lehetőségek keresése, ez pedig egy hiánypótló beruházás” – fejtette ki Dobó István, Öttömös polgármestere. A 730 fős település szempontjából kerékpárút igazán fontos, ugyanis Öttömös kiterjedt tanyavilággal rendelkezik, melynek lakói nagy várakozással állnak a projekt előtt. A gazdasági és turisztikai lehetőségek mellett elsősorban a biztonság javulását remélik a beruházás megvalósulásától. A projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásból a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

no images were found

Előző sztori

Folytatódik a BikeSafe program Szegeden

Következő sztori

Ökölvívás: sikeres hétvégét zárt a Szeged Box Club