Június 19-én tartotta negyedéves Fórum ülését a Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktum

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád Megyei Paktum Fórum negyedéves ülését június 19-én rendezték meg, melynek ez alkalommal a Makói Gyógyfürdő Hagymatikum adott helyet. Kovács Beáta a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a jelenlévőket a nyár kezdetét megelőző utolsó Fórum találkozón.

A találkozó első programpontja a Makói Gyógyfürdőnek, mint a Csongrád Megyei Paktumszervezet tagjának bemutatkozása volt. Ennek keretében Gergely Gábor, a Makói Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának elnöke a megjelentek köszöntését követően bemutatta fürdőt, amit a fürdő fedett medencetereinek bejárása követett, bemutatására. Ezt követően Vargáné Török Ágnes a fürdő gazdasági vezetője beszámolt a fürdő gazdálkodásáról, az alkalmazottak munkakörönkénti létszámáról és egyben tájékoztatást adott a fürdőben állandóan, de különösen a nyári időszakban jelentkező és a közeljövőben a fürdőfejlesztés következményeként várható munkaerőhiányról.

Ezt követően Zsóri Klára a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának, Foglalkoztatási Szakügyintézője tájékoztatta a megjelenteket a Csongrád Megyei Kormányhivatal által június 9-én megrendezett állásbörzéről és munkáltatói fórumról. A rendezvényen kiemelt szerepet kapott a Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktum és az ennek keretében létrejött helyi foglalkoztatási együttműködés. Az ezen a napon egyszerre rendezett programok célja az, hogy minél több érintettet tájékoztatni tudjanak egyrészt a „Helyi foglalkoztatási együttműködések Szeged Megyei Jogú Város területén” elnevezésű projektről, másrészt pedig az új, bejelentett álláshelyekről, munkaerőigényekről. A munkáltatói Fórum résztvevői a Kormányhivatal szakügyintézőitől tájékoztatást kaptak az egyszerűsített foglalkoztatás munkaügyi és munkavédelmi vonatkozásairól, továbbá Hágen Tímea, az NGM főosztályvezető helyettese beszámolt a foglalkoztatás-politika aktuális kérdéseiről. Az állásbörzén a Kormányhivatal hozzáértő munkatársai várták az érdeklődő álláskeresőket: pályaorientációs tanácsadással, álláskeresési technikákkal segítették a megfelelő állás megtalálását.

Ezek után Gyarmati Zoltán a Csongrád Megyei Önkormányzat Paktumiroda vezetője három témában tartott előadást.

Elsőként a beszámolt a Csongrád Megyei Paktum projekt keretében megrendezett Szociális Gazdaságfejlesztés rendezvény sorozatól. Sikeresek voltak az április 26-án Csongrádon, 27-én pedig Szegeden tartott rendezvények, melyek a szociális gazdaság témakörét igyekeztek közelebb hozni az érdeklődőkhöz. Az eseményen kiállítás és vásár is teret kapott, ahol a szociális gazdaságban működő szervezetek termékeivel ismerkedhettek a vendégek.

Másodikként tájékoztatta a Fórum résztvevőit a Paktum keretében végzett egyedi képzésfejlesztés aktualitásairól. Többek között arról, hogy a felmért munkáltatói igények alapján az építőipar számára folyamatban van 3 szakmai programkövetelmény kidolgozása. Ötlet szinten megfogalmazódott az igény a kenderkötés és kenderbeton készítő betanított munkás elnevezéssel további két programkövetelmény kidolgozására. Valamint folyamatban van egy egységes álláspont, megoldási alternatíva egyeztetése a megyei nyomdaiparban jelentkező munkaerőhiány egységes kezelésére.

Harmadikként beszámolt a megyei befektetésösztönzési stratégia aktualitásairól, a befektetésösztönzési eszköztár, információs adatbázis és a szakmai anyagok tartalmáról.

Végül Gyarmati Zoltán megköszönte a figyelmet, majd ezt követően teret adott a kérdéseknek-válaszoknak és a Paktum Tagok konzultációjának.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt neve: Csongrád Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködési Program (PAKTUM) Projekt azonosító: TOP-5-1-1-15-CS1-2016-00001

További részletek és fotók ITT.

(x)

Előző sztori

Theresa May: a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok a Brexit után is maradhatnak

Következő sztori

Balog Zoltán fogadta az OECD főtitkárát