Jobbik: a pártok még ma sem egyformán kezelik Trianont! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jobbik_megemlekezes015kf

Az 1920-as trianoni események még ma is vetnek fel kérdéseket az aktuálpolitikában – jelentette ki Tóth Péter, a Jobbik szegedi szervezetének elnöke péntek délután, amikor a párt az Árpád téri délvidék országzászlónál megemlékezett a magyar történelem legsúlyosabb katasztrófájára.

97 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a francia Nagy-Trianon kastélyban azt a békeszerződést, ami által Magyarország elvesztette területének és lakosságának kétharmadát. A diktátum jelentősen rányomta a bélyeget hazánk sorsára: többek között a gazdaságunk, hadseregünk is jelentősen megsínylette az első világháború nyerteseinek döntését.

A Jobbik szegedi szervezete péntek délután tartott megemlékezést. A délvidéki országzászlónál Tóth Péter, a párt helyi elnöke, Csongrád megye 1. választókerület országgyűlési képviselőjelöltje és Rácz Tibor alelnök mondott beszédet. Tóth Péter felelevenítette: a történelem során Magyarország mindig csatlakozott olyan politikai szövetségekhez, amelyek számára kedvezőtlenek voltak. „A kormány ugyan most azt mutatja, hogy szembenéz az Európai Unióval, de a legtöbbször végighajtja Brüsszel követeléseit” – fejtette ki a politikus, aki hozzátette, a pártok a mai napig nem kezelik egyformán Trianont. A Jobbik ugyanis kezdeményezte, hogy 2020-at a békeszerződés centenáriuma alkalmából Trianon-emlékévvé nyilvánítsák, azonban a Parlament leszavazta a javaslatot.

„Helyi szinten sincs ez másként. A szegedi közgyűlésben minden évben indítványozzuk, hogy június 4-én tartsunk egy közös, városi megemlékezést. Ezt azonban a városvezetés rendszerint lesöpri az asztalról, holott Szeged népe mindig fontosnak tartotta a főhajtást: 2013-ban az országzászlót is visszaállítottuk a településen” – jelentette ki az elnök. Még elmondta: ha Botka László polgármester büszke arra, hogy székely felmenőkkel is rendelkezik, akkor azt ne csak egy-egy vita alkalmával említse meg, hanem akkor is gondoljon rá, amikor a szegediek megemlékeznének az ország legtragikusabb eseményére.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Elfogtak egy kuruzslással gyanúsított nőt

Default thumbnail
Következő sztori

Hétvégi programajánló: Pünkösdi piknik, Athame, Angerseed

Legutóbbi hasonló cikkek