Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Vélemény

Jó reggelt Vajdaság: Nyár!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

strand

Már jócskán benne járunk a nyárban. A reggel, munkába való induláskor magunkra kapott friss ruha hazafelé már szorosan a hátunkhoz tapad.

Kánikula van. Lihegünk nagyokat az irodában, szemmel szugeráljuk az ősrégi klímát, hogy mentsen meg bennünket. Lábaink megdagadnak, és az alig pár szíjból álló szandálunk is belevág húsunkba.

Hosszasan gondolkozunk megmaradt szabadnapjainkon, osztunk-szorzunk a kollégákkal, hogy ki, mikor nyújthatja hosszabbra az alvást, és lesz így színes a szürke hétköznap. Türelmetlenül várjuk a hétvégét, ha lehet, még türelmetlenebbül, mint bármikor máskor.

Gondosan megszervezzük a szabad szombat-vasárnapot. Összepakoljuk a cókmókot és családostól, barátostól már korán reggel elgurulunk a legközelebbi fürdőhelyre. Hosszasan kutatunk árnyékot adó füves hely után, majd szétterítjük kockás terítőnket. Azonnal megéhezünk, ahogy leülünk a friss levegőn. Az otthonról hozott műanyag palackokban olvadozni kezd a jég. Nagyokat kortyolunk belőle. Izzadunk. Nézzük, ahogy finoman fodrozódik a víz felszíne, és próbáljuk élvezni a nap sugarának pörkölését bőrünkön.

Aztán hirtelen tele lesz a strand pancsoló gyerekekkel, meztelenül szaladgáló, kezükben műanyag kis vödröt és gereblyét szorongató legkisebbekkel. Baráti társasággal, nagyszülővel és unokával. Aztán fejbekólintanak a felfújt vízi matraccal. A nyári hittek hangosan szólnak a legközelebbi stand hangszóróiból. A frissen sült tejfölös, sajtos lángos illata a jégkrémnyalogató élvezettel párosul.
A strand felszabadít. Nem érdekel, hogy agyonmosott már a fürdőgatyád,vagy hogy félretapostad a strandpapucsod, csak átdobod a válladon a törölköződet.

A strandon másokhoz hasonlítani magunkat olyan lenne, mint kategóriák nélküli kutyakiállításra benevezni, barna tacskót bernáthegyivel versenyeztetni. Semmi értelme.

Végre nincs a csuklódon karóra, nem rohansz sehova. A vakmerők még a mobiljukat is a kocsiban hagyják. Leülsz a víz mellé és élvezed a bokanyaldosó hűs habok simogatását. És bámészkodsz, vágyakozás nélkül.

Aztán bátortalan lépésekkel megindulsz, hogy meghódítsd a kékséget. Percekkel később már élvezed, ahogy forró testedet belemártod a langyos vízbe. Mély levegőt véve alámerülsz a mélybe.

És újra úgy érezzük magunkat, mint kölyökkorunkban. Mert ez a strand varázsa. A kortól független ifjúság titka.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Tovább olvasom

Közélet

Puzsér: Szeged a vörös rongyokba öltözött város

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Kendőzetlen őszinteséggel és stílusban beszélt a manapság divatos jelenségekről, médiáról, politikáról a publicista Szegeden. Majd egy ponton jött egy kevés ki oltás Botka Lászlónak és a “vörös rongyokba öltözött városnak”.

Tovább olvasom

Politika

Bartók Csaba: Nem a duma számít, csak a teljesítmény

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Botka László becsukta az ablakokat és behúzta a sötétítőt is, hogy ne lehessen látni a külvilágot. Ő meséli el a szegedieknek, hogy mi van odakint. Mi most kinyitjuk az ablakokat – mondta Bartók Csaba. Interjú!

Tovább olvasom

Közélet

Egy város tűzhalála és a tízezer bűnbak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Ma van a keresztény vértanúk emléknapja.

Tovább olvasom

Aktuál