Hétvégi programajánló: Múzeumok éjszakája, Drum Street Trio

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

01_mora-ferenc-muzeum

Piacra vár a Mátyás tér, programok sokaságával készül a Múzeumok éjszakájára a Somogyi-könyvtár, a REÖK, a Móra Ferenc Múzeum, illetve az SZTE Füvészkert, a jazz és swing kerül a középpontba a Millenniumi Kávéházban, a Grand Café Várkert pedig két bulival is készül a hétvégére.

7 órától nyitja meg kapuit a Mátyás téri kispiac a Kapca Kávézó-Bisztróban újragondolt tradíciókkal, inspirációkkal az ebédhez, illetve mindennel, ami a környéken terem vagy készül, vagy van kötődése a környékhez. Részletek ITT.

Szombaton 8 órától rendezik a hatodik Kapusháborút a Felső Tisza-parti stadionban: idén öt kategóriában csapnak össze a résztvevők. Összesen 155-en neveztek a 2017-es Kapusháborúra, ami az országban egyedülálló rendezvény történetében abszolút rekordnak számít. A nyílt kategóriába 86-an adták le nevezésüket, ezért a lebonyolítást ennél a létszámnál a szervezők úgy oldották meg, hogy a tíz ötfős, valamint a hat hatfős csoportból egyaránt hárman jutnak tovább a kieséses szakaszba – az ide eljutott 48 nevező pedig folyamatosan feleződik, míg hárman maradnak, akik körmérkőzésen döntik el, hogy ki lesz a végső győztes. A helyszínen két könyv szerzőjével is találkozhatnak a kilátogatók: Apró Attila Az intelligens ragadozó c. könyv szerzője a helyszínen dedikál, valamint Lukácsy Tibor Óriási bravúrral c. képes kapuskönyv írójával is lehet találkozni.

Az Indiai Nagykövetség a Szegedi Polgármesteri Hivatallal és a Szent-Györgyi Albert Agora munkatársaival együttműködve harmadik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Jóga Nap & 2. Gangesz-Duna: Indiai Kulturális Fesztivált a Szent-Györgyi Albert Agorában 14:30-tól. A Nemzetközi Jóga Nap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a tudatosan egészséges életmódra és az egészségre való odafigyelésre.A fesztivál szimbóluma idén is India és Magyarország két legfontosabbfolyója: a szent Gangesz és a történelmi jelentőségű Duna, melyek a kulturális sokszínűséget, hagyományos értékeket képviselik. További információk ITT.

Stand-up comedy-vel fogadja Hajdú Balázs a Somogyi-könyvtárba látogatókat a Múzeumok Könyvtári Éjszakáján, június 24-én, szombaton. A műfaj történetét népszerű komikusok portréiból rendezett kiállítás tükrében ismerheti meg a közönség. Ugyancsak a mosoly jegyében tárja az érdeklődők elé a művészettörténet groteszk, vagy éppen szatirikus alkotásait a Humor a művészetben című kiállítás, valamint a „Nevess, magyar!” – Borsszem Jankó, Hüvelyk Matyi és társaik című sajtótörténeti bemutató.
Tárlatvezetéssel tekinthető meg „A magyar Gaudí” – 140 éve született Magyar Ede, valamint az Anno 1917 című kiállítás. A gyerekeket a Mesebeli lábbeli játékkal várják, a kötészeti műhely látogatói névre szóló ajándékot is kapnak. A Szegedikumok – Életre kelt értékek című éjszakai kiállítás a szegedi papucs, fűszerpaprika, napsugaras házak, halászlé, valamint a hajdan igen népszerű Suhajda-féle édesség világába hívogatja az érdeklődőket. A „Szeretettel ajánlom…” című alkalmi tárlat látogatói híres magyar írók és költők dedikációit olvasgathatják, a gyorsírászati gyűjtemény kuriózumai mellett a Magyar-Amerika írásban és képben kiállítás az Újvilágba szakadt hazánkfiai életéből villant föl pillanatképeket. KincsTÁRogató címmel ezen a múzeumi éjszakán is megnyitja kapuját a bibliotéka legértékesebb kincseit őrző Emlékkönyvtár. Részletes program ITT.

Ismét színes programokat kínálnak a szegedi múzeumok szombaton a Múzeumok Éjszakáján: a Móra Ferenc Múzeum előtti színpadon 18 órától néptáncbemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők, majd népzenei koncert után hirdetik ki a papucs szépségverseny nyerteseit. Este fél kilenctől papucsos felvonulást redeznek, amelyhez a gyülekező a Dugonics téren lesz 20 órától. A szervezők azt kérik, hogy aki teheti szegedi papucsban érkezzen. A múzeumban néhány órára a nagyközönség elé tárul a Szeged közelében frissen felfedezett arany lábvért is, háromnegyed tíztől pedig a hagyományos Szent Iván éji tűzugrást próbálhatják ki a bátrabbak. A Kass János Baráti Kör szervezésében vetítés és tárlatvezetés is lesz a Kass Galériában, 18 órától folyamatosan vetítve látható az 1995 és 2010 közötti beszélgetésekből, interjúkból szerkesztett dokumentumfilm, a ‘Kass János üzenete’ – Jelenczki István alkotása. A Kass és a Zene kiállításhoz kapcsolódóan 19.30-kor és 22.30-kor diavetítéssel bővített, rendhagyó tárlatvezetést tart Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. A Múzeumok Éjszakája teljes szegedi programját a Móra Ferenc Múzeum honlapján tekinthetik meg.

Látványos fényfestéssel varázsolják a Reök-palota falaira a Notre Dame-ot az idei Múzeumok éjszakáján. Palotasétával és tárlatvezetésekkel is várják az érdeklődőket ezen a különleges estén. A 18 órakor induló családi palotasétán a legkisebbek is megismerhetik az épület mesés titkait Csikós Ildikó vezetésével, majd 19-től a Nyári Tárlat művei közt várja családi múzeumpedagógia programra a résztvevőket Ale Ildikó festőművész, múzeumpedagógus. 19 órakor felnőtt palotaséta veszi kezdetét, melyen izgalmas részleteket tudhatnak meg a résztvevők az építtető Magyar Ede és a Reök-palota történetéről. 21 órától a Notre Dame-ba kalauzolják a látogatókat, és még párizsi repjegyet sem kell váltani ezért! A virtuális idegenvezetésen gyönyörű fényfestéssel az emblematikus, gótikus katedrális elevenedik meg a szecessziós palota falain, mely a Szegedi Szabadtéri Játékok idei musicalbemutatójának, A Notre Dame-i toronyőrnek is fő helyszíne. A legkitartóbb múzeumi éjszakázóknak 22 órakor is tart tárlatvezetést a Nyári Tárlaton Ale Ildikó festőművész. Ezen a napon éjfélig tart nyitva a Reök-palota, és a programokon, kiállításon való részvétel egész este ingyenes.

“Értékőrző szimbólumok” címmel kézműves programra vár a Concordia Kultúrműhely 18 órától a Múzeumok Éjszakáján. “Milyen értékeket rejtenek az antik kultúrák szimbólumai? Mit üzennek a jelen kor emberének? Ókori egyiptomi, görög, és magyar kulturális örökségekből válogattunk néhány szimbólumot, amelyek műkőbe öntött másolatai az esti program keretében megfesthetők, miközben megismerkedhetünk a jelentésükkel is.”

Az újhold napján esti/éjszakai túrát tartanak a szegedi Fehér-tón egy rendhagyó múzeumi bemutató és tárlatvezetés után. Találkozó 18 órakor a Tisza-völgyi Bemutatóháznál (E5 út; a 158-as km szelvénynél.).

Szegeden is moziban látható Simonyi Balázs filmrendező/ultrafutó legújabb dokumentumfilmjét, az HBO és a SpeakEasy Project koprodukciójában készült ULTRÁt a Belvárosi Moziban 18.30-tól. A filmet magyar és angol felirattal vetítik. A filmről: Az egyik leghíresebb, legnagyobb presztízsű és egyben legnehezebb ultramaratoni futóversenyen, a görögországi Spartathlonon 400-an állnak rajtvonalhoz, és a versenyzők között évente több magyar indulót is találhatunk. A távot már negyedjére teljesítő Simonyi Balázs filmjével különleges dologra vállalkozott: a 246 km-es futóversenyt öt résztvevő szemén, és személyes drámájukon keresztül mutatja be.

Ibro Fall és Matthew Mitchell African/Improv Music koncertje várja a közönséget a Jazz Kocsmában 20 órától. Cheikh Ibrahima Fall, “Ibro” guineai-szenegáli származású ütőhangszeres mester, aki 6 éves korától kezdett djembén és tradicionális ütőhangszereken tanulni. 10 évesen már szólistaként játszott és táncolt két neves Guineai csapatban, a ‘Batafon’-ban és a ‘Sorsornet de Boké’-ban. Velük képviselte Guineát a szenegáli Safra Fesztiválon, mely a legnagyobb zenei fesztivál volt Nyugat-Afrikában. 17 éves korától Szenegálba költözött, ahol a híres ‘Bougarabou’ egyik szólistája lett, majd később megalapította saját zenés-táncos csapatát. A kivételes tehetségű zenész és táncos 2011 óta Magyarországon él és tanít, a nyugat-afrikai kultúra professzionális képviselőjeként. 2013 óta az Euro-African Playground djembe szólistája, egyik zeneszerzője, valamint balafonon is játszik és énekel. Színpadon láthatjuk még az ütőhangszeres tanítványaiból álló, nyugat-afrikai ritmusokat játszó Sanké Percussion Group-pal, és a marokkói zenét játszó Chalabannal valamint a Talambával. Szegeden az új-zélandi Matthew Mitchell kiséri.

Éjszakai kalandtúra indul az SZTE Füvészkertben a Múzeumok Éjszakáján 20 órától. “Hagyományainkhoz híven idén is éjszakai kalandtúrára invitálunk minden érdeklődőt a Múzeumok Éjszakáján! A vállalkozó szelleműeknek térkép és zseblámpa segítségével a sötétben tájékozódva kell megtalálniuk a kert különböző pontján elrejtett állomáshelyeket. Az éj sötétjében a hely szelleméhez igazodva a növény- és állatvilág képviselőit helyezzük egy kicsit más megvilágításba és ezúttal a Móra Ferenc Múzeum programjához is kapcsolódunk egy téma erejéig.”

A Drum Street Trió ad koncertet a Millenniumi Kávéházban 20 órától, az akusztikus zenekar repertoárában a ’20-’40-es évek jazz és swing ismert zenéi szerepelnek.

Ismét 80-as Party lesz a Grand Café Várkertben, a new wave éjszakája 21.30-kor kezdődik.

A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó kísérőrendezvényekkel készül 22.30-tól a Belvárosi Mozi, kiállítással az elmúlt évek legjobb plakátjaiból, valamint éjszakai mozibejárással a pincétől a padlásig.

Két nagyszerű zenész, és egy kisszerű dj élőzik a Grand Café Várkertben vasárnap 16 órától. Arab Telivér szerepében Varga Merse (Bélaműhely): ütősök, Nyakigláb Zsiráf szerepében Mátyás Szabó (Terra Profonda): basszus. Pandát pedig elvileg nem kell annyira bemutatni már szögeden sem; egy folyton új utakat kereső dj, aki volt már irodalmi felolvasással, filmzenéléssel, és szóló dj szettel is a városban, itt az ideje hogy az elektroakusztik projektjét is megismerjük; itt az a koncepció, hogy az elektronikus zenét összehozza az akusztikussal, az előre megírt, fix kötött részeket az imporivzáció adta lehetőségekkel; ilyenkor a hagyományos dj szereptől eltérően, csak loopokat használva a dj mint egyfajta mesélő, megadja az alap hangnemet, és hangulatot, amin aztán a zenészek, mint egyfajta játékosok, szabadon garázdálkodhatnak, kölcsönösen alakítva ezzel a történetet.

Folyamatos kiállítások, programok:

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) aktívan dolgozik azért, hogy a robotika fejlődésének minél több haszonélvezője legyen, de a „kockázatokra és mellékhatásokra” is felhívják a figyelmet. Az NJSZT ennek szellemében most robotika kiállítást rendez a Társaság Informatika Történeti Kiállításában a Szent-Györgyi Albert Agórában. Szegeden már 55 éve sem volt a robot ismeretlen: az Úttörőház látogatóit Robotember köszöntötte. A Muszka Dániel által tervezett robot alapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum által készített installáció is látható lesz a tárlaton. A kiállításon magángyűjtemények értékes darabjai is megtekinthetőek. Találkozhatunk SIMON-nal, a humanoid robottal, megismerhetjük rangos robotika versenyek korábbi nyerteseit, amelyek megállták a helyüket a robotautók rallyján vagy akár szimulált marsi környezetben is. A tárlatot a robotika történetét és témaköreit bemutató tablósor egészíti ki (a grafikai munkák Forrai Ferenc tipografikus alkotásai). A múlt értékeinek megőrzését kiemelten kezelő NJSZT a civil szervezetek között egyedülálló tevékenységet folytat az informatikai örökségvédelemben. Ennek keretében az NJSZT egy világszínvonalú állandó kiállítást (A jövő múltja) működtet Szegeden. A kiállítás rendezői remélik, hogy az infokommunikációs eszközök történetét átfogóan bemutató állandó kiállítást meggyőzően egészíti ki a MI és a Robot az időszaki kiállítások sorában, s így végre a Robot is elfoglalja az őt megillető helyét a múzeumban. A tárlat június 7-től szeptember végéig látogatható Szegeden, az NJSZT Informatika Történeti Kiállításában.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico Egyesület és a Gruppo Ermada Flavio Vidonis Egyesület az első világháború centenáriumának tiszteletére közösen megszervezett kiállítással emlékezik a Doberdót és az első világháború olasz hadszínterét megjárt katonákra. A „Szomjazó hősök – vízellátás az első világháború harcterein” című tárlat tablói, valamint a bemutatandó tárgyi emlékek a Doberdó vidékéről érkeznek Szegedre. A tárgyi emlékek az elmúlt évtizedekben az egykori harctéren zajló kutatások során kerültek napvilágra és nagyobb részük Gianfranco Simonit olasz magángyűjtő gyűjteményébe és a San Martino del Carso-i Nagy Háború Múzeumába. A Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi, Rákóczi téri épületében megnyíló tárlaton ezekből láthat ízelítőt a látogató. A bemutatandó csajkák, kulacsok, üvegek és a víz szállítására használt eszközök egy kopár sziklasivatagban az ott szolgáló katonák élni akarásának is a szimbólumai, mivel a karszti felszínre az éltető vizet csak nagy fáradtság árán, igen nagy távolságról lehetett feljuttatni. A tárgyak túlnyomó részét a hadszínteret járó amatőr régészek hozták felszínre a lövészárkokból.

Száz évvel ezelőtti történéseket elevenít fel a Somogyi-könyvtár Anno 1917 című kiállítása, amelyet május 18-től július 1-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Hogyan élt 1917-ben a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését is fölidézik a 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Vízhiányos időszak megállapítását kezdeményezte az Agrárkamara

Következő sztori

Egyedi képzés az ipari kender hagyományos hasznosítása terén