Írjon nekünk

Szórakozás

Hétvégi programajánló: Könyvhét, Fluke T, Bödön

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

konyvhet01

Hétfőig a könyveké a Dugonics tér, Fluke T lesz a Jazz Kocsma vendége, valamint újra kinyit a Bödön Piac.

A 88. Ünnepi Könyvhéten és 16. Gyermekkönyvnapokon 110-nél is több program várja az érdeklődőket, a Dugonics téren sorban állnak a pavilonok a helyi könyvkereskedők mellett olyan országosan ismert kiadók is megjelennek, mint a Zrínyi. Csütörtökön, vagy a következő napokban Szegedre érkezik többek között Krasznahorkai László, Grecsó Krisztián, Lakatos levente, Turi Tímea, Benkő László, Tolnai Ottó és Farkas Bertalan. Részletek ITT.

A hétvégén tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Szőke Tisza 2017 WDSF International Open Nemzetközi Táncversenyt a Városi Sportcsarnokban. Az idei versenyre minden eddigieket túlszárnyaló részvételre számítanak hazánk és Európa legjobb táncosainak részéről. Mindkét napon 10-órától kezdődően elegáns standard és heves latin táncok várják a tisztelt érdeklődőket, este 18 órától pedig a gála veszi kezdetét, ahol a legkiemelkedőbb tudású táncosok küzdenek meg a helyezésekért és a közönség elismeréséért. Részletek ITT.

Szombaton 14-17 óra között a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára és a Talentum Alapítvány Felolvasó Napot szervez a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének tagjai részére. A rendezvényen bemutatkozási lehetőséget kapnak a Szegeden élő írók és költők is.

A művészet és technológia egyesülését mutatja be az Arttech mini fesztivál a Grand Café Várkertben 19 órától. A közel félnapos rendezvény csak az elektronikus zene világából ad ízelítőt a műfaj rajongóinak. Mellőzve az idevonatkozó szakmai leírást a műfaj bemutatása végett szerencsésebb megemlíteni néhány közismert előadót Jean-Michel Jarre-tól kezdve a Kraftwerk-en át Brian Eno-ig, akik nem csak a szakmai közönség számára ismertek és híresek a világ minden pontján. De folytatva a sort Gary Numan az Erasure az OMD vagy a Depeche Mode is közismert képviselői ennek a zenei stílusnak. A meghívottak között olyan nevek szerepelnek, mint a NEO, akiket a szegedi közönség jól ismer, hiszen az elmúlt két évtizedben nemegyszer meghódították a város zenei közönségét. Számos hazai és külföldi díj és elismerés bírtokosai. (Pl..Fonogram díj, MTV Music Awards) Több világhírű zenekar előzenekaraként is felléptek már, mint például a Faithless a Morcheeba a Duran Duran vagy Dave Gahan (Depeche Mode). Filmzenei albumuk, amit a Kontroll c. magyar filmhez írtak első díjat hozott el 2004-ben a Cannes-i Filmfesztiválról és fődíjat az Aubagne-i Filmfesztiválról is. Dalaikat, videóklippjeiket rendszeresen hallhatjuk, láthatjuk a rádiókban, tv csatornákon. Az APSÜRDE nem titkoltan Depeche Mode rajongó formáció. Zenéjük is tökéletesen tükrözi ezt. Nem tribute zenekarról van szó. Dalaikban sajátosan fogalmazzák újra példaképük zenei hangulatát, ízlésvilágát. Állandó teltházas koncerteket mondhatnak magukénak. De fellép még az A Tonal Diktatur, Andrew Boney és a Polar Star is. Majd az estére DJ Fraser teszi fel a koronát egy after parti keretében, akit a város parti közönségének nem kell bemutatni. Az est folyamán minden előadó komplex audióvizuális élménnyel szolgál. Csúcsra járatva a szintetizátorok, modulátorok, elektronikus kütyük, vetítők, projektorok kapacitását lézer és videoshow-val kiegészítve.

A Storyville Jazz Band ad koncertet a Millenniumi Kávéházban 19.30-tól. A zenekar 1997. elején alakult meg Szegeden tehetséges, fiatal muzsikusokból. Zenéjük az 1900-1920-as évek New Orleans-i hangulatát idézi, mint ahogy nevük is, hiszen e város szórakoztató negyedében Storyville-ben született meg az a zene, amit ragtimenak, dixielandnek neveztek, késõbb pedig ebből alakult ki a jazz. Repertoárjuk sokszínű. Nevükhöz híven számaikat a műfaj tradicionális és revival slágereibõl állították össze, megidézve ezzel is a kor és a hely hangulatát. Hazai fesztiválok, koncert színpadok közkedvelt vendégei.

Belgrádból érkezik a Jazz Kocsma szombat esti fellépője, Fluke T, a fiatal zenész koncertje 20 órakor kezdődik, a felvezetésről a szegedi August Clown gondoskodik.

Második alkalommal szervez jótékonysági biciklitúrát a Rotaract Club Szeged és a Hungi Vigadó. A beérkező adományokat az SZTE Gyermekintenzív Osztály javára fordítják. Vasárnap második alkalommal kerül sor a Rotaract Club Szeged és a Hungi Vigadó közös jótékonysági programjára, a Jótékonysági Biciklitúrára. A 9 órakor rajtoló túra kiindulási pontja a Hungi Vigadó lesz, a beérkezett adományokat pedig az SZTE Gyerekintenzív Osztály javára adományozzák. A kapott támogatást az osztályuk fejlesztése és a gyerekek gyógyítási körülményeinek javítására fogják fordítani. Az Osztály mottója: „Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek.” A jótékonysági biciklitúra a szegedi Hungi Vigadótól indul és a mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdőig tart. A program része a játékos bemelegítés majd több állomás színesíti az utat, ahol a résztvevők játékos feladatokat, és a támogatók által felajánlott frissítőket kapnak. A túra végeztével lehetőségük van a kerékpározóknak kedvezményesen a strand által kínált lehetőségeket igénybe venni.

Vasárnap 9 és 14 óra között ismét várja a vásárlókat a Bödön Piac a Szeged Plazaban, melynek június témája: zöldfűszerek és belőlük készült szárított fűszerek, fűszerkeverékek, gyógynövények, levendula és ezek csodás hatásai, sokszínű felhasználási lehetőségei. Részletek ITT.

Folyamatos kiállítások, programok:

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) aktívan dolgozik azért, hogy a robotika fejlődésének minél több haszonélvezője legyen, de a „kockázatokra és mellékhatásokra” is felhívják a figyelmet. Az NJSZT ennek szellemében most robotika kiállítást rendez a Társaság Informatika Történeti Kiállításában a Szent-Györgyi Albert Agórában. Szegeden már 55 éve sem volt a robot ismeretlen: az Úttörőház látogatóit Robotember köszöntötte. A Muszka Dániel által tervezett robot alapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum által készített installáció is látható lesz a tárlaton. A kiállításon magángyűjtemények értékes darabjai is megtekinthetőek. Találkozhatunk SIMON-nal, a humanoid robottal, megismerhetjük rangos robotika versenyek korábbi nyerteseit, amelyek megállták a helyüket a robotautók rallyján vagy akár szimulált marsi környezetben is. A tárlatot a robotika történetét és témaköreit bemutató tablósor egészíti ki (a grafikai munkák Forrai Ferenc tipografikus alkotásai). A múlt értékeinek megőrzését kiemelten kezelő NJSZT a civil szervezetek között egyedülálló tevékenységet folytat az informatikai örökségvédelemben. Ennek keretében az NJSZT egy világszínvonalú állandó kiállítást (A jövő múltja) működtet Szegeden. A kiállítás rendezői remélik, hogy az infokommunikációs eszközök történetét átfogóan bemutató állandó kiállítást meggyőzően egészíti ki a MI és a Robot az időszaki kiállítások sorában, s így végre a Robot is elfoglalja az őt megillető helyét a múzeumban.
A tárlat június 7-től szeptember végéig látogatható Szegeden, az NJSZT Informatika Történeti Kiállításában.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico Egyesület és a Gruppo Ermada Flavio Vidonis Egyesület az első világháború centenáriumának tiszteletére közösen megszervezett kiállítással emlékezik a Doberdót és az első világháború olasz hadszínterét megjárt katonákra. A „Szomjazó hősök – vízellátás az első világháború harcterein” című tárlat tablói, valamint a bemutatandó tárgyi emlékek a Doberdó vidékéről érkeznek Szegedre. A tárgyi emlékek az elmúlt évtizedekben az egykori harctéren zajló kutatások során kerültek napvilágra és nagyobb részük Gianfranco Simonit olasz magángyűjtő gyűjteményébe és a San Martino del Carso-i Nagy Háború Múzeumába. A Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi, Rákóczi téri épületében megnyíló tárlaton ezekből láthat ízelítőt a látogató. A bemutatandó csajkák, kulacsok, üvegek és a víz szállítására használt eszközök egy kopár sziklasivatagban az ott szolgáló katonák élni akarásának is a szimbólumai, mivel a karszti felszínre az éltető vizet csak nagy fáradtság árán, igen nagy távolságról lehetett feljuttatni. A tárgyak túlnyomó részét a hadszínteret járó amatőr régészek hozták felszínre a lövészárkokból.

Száz évvel ezelőtti történéseket elevenít fel a Somogyi-könyvtár Anno 1917 című kiállítása, amelyet május 18-től július 1-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Hogyan élt 1917-ben a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését is fölidézik a 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Ismét ellepik a busók Vásárhelyt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Január 25-én, szombaton.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vince-napi vesszővágást rendeznek a pusztaszeri Emlékparkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Január 11-én, szombaton.

Tovább olvasom

Szórakozás

BUÉK Szeged: mindenkinek legyen jobb 2020, mint 2019!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Boldog és békés; egészségben, sikerekben és örömökben gazdag új évet kívánunk Olvasóinknak és minden szegedinek!

Tovább olvasom

Aktuál