Felfüggesztett börtönre ítélte a Szegedi Törvényszék a szegedi késes támadót

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Törvényszék jogerősen bűnösnek mondta ki H. B. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében ezért 2 év végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte.

A jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a vádlott a bűncselekmény elkövetését megelőzően néhány hónappal értékesítette szegedi ingatlanát a sértett édesanyjának, a megállapodás szerint azonban továbbra is az ingatlanban maradtak a vádlott használati tárgyai és csirkéi. A sértett 2016. április 19. napján az ingatlan bejárati kapuján lévő lakatot lecserélte egy másik lakatra, mivel nem akarta, hogy a vádlott az ingatlanban engedélye nélkül tartózkodjon.

2016. április 20. napján a sértett két ismerősével az ingatlannál munkálatokat végzett, amikor megjelent a vádlott felesége, akit a sértett felszólított arra, hogy az állatokat és egyéb tárgyakat haladéktalanul szállítsa el az ingatlanból. A vádlott felesége ennek nem tett eleget, továbbá a sértett felszólítása ellenére sem távozott az ingatlanból csak miután a sértett értesítette a rendőrséget.

A vádlott és felesége a kora délutáni órákban visszamentek az ingatlanhoz, a használati tárgyakat és csirkéket a vádlott felesége egy ismerős segítségével onnan elszállította. A vádlott, felesége távozását követően az ingatlanban maradt, az ott dolgozó személyeknek több alkalommal kijelentette, hogy a lakatcsere miatt a sértettet leszurkálja, fejbe lövi és hogy ilyen cselekményért ült már 15 évet, amely egyébként megfelel a valóságnak, hiszen korábban emberölés bűntette miatt már jogerősen elítélték.

A sértett ismerősei 16 óra körüli időben értesítették a sértettet, hogy a munkálatokat befejezték az ingatlannál. Röviddel ezt követően sértett az ingatlanhoz érkezett, azonban észlelte, hogy ismét a régi lakat van az ingatlanon. Mivel be akarta zárni a bejárati kaput felszólította a vádlottat, hogy jöjjön ki és adja neki vissza az új lakatot, amelyre a vádlott úgy reagált, hogy a korábban magához vett és zsebében tartott, mintegy 13 cm pengehosszúságú rozsdás kést elővette, megdöglesz kijelentéssel egyidejűleg váratlanul a sértett hasa irányába szúrt. A sértett észlelte a szúró mozdulatot, jobb kézzel belecsapott a késbe, amelyet így el tudott hárítani és az a jobb kezének mutatóujját vágta meg, amely erősen vérezni kezdett. A sértettet kórházba szállították, míg a sértett ismerősei rendőrt hívtak, akik a vádlottat a helyszínről előállították.

A vádlott által közepes erővel használt kés alkalmas volt arra, hogy a sértettnek a ténylegesen bekövetkezett sérülés helyett életveszélyes sérülést okozzon, amely sérülés kizárólag a sértett védekező beavatkozása következtében maradt el.

Erre figyelemmel a bíróság ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, melyet az ügyész, valamint a vádlott és védője is tudomásul vett, így az ítélet jogerőre emelkedett.

Előző sztori

Gólyát mentett a csongrádi rendőr

Következő sztori

Nem tarthatjuk meg a talált tárgyakat!