Közélet

Felfüggesztett börtönre ítélte a Szegedi Törvényszék a szegedi késes támadót

Felfüggesztett börtönre ítélte a Szegedi Törvényszék a szegedi késes támadót

2017. június 8., csütörtök
Felfüggesztett börtönre ítélte a Szegedi Törvényszék a szegedi késes támadót

A Szegedi Törvényszék jogerősen bűnösnek mondta ki H. B. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében ezért 2 év végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte.

A jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a vádlott a bűncselekmény elkövetését megelőzően néhány hónappal értékesítette szegedi ingatlanát a sértett édesanyjának, a megállapodás szerint azonban továbbra is az ingatlanban maradtak a vádlott használati tárgyai és csirkéi. A sértett 2016. április 19. napján az ingatlan bejárati kapuján lévő lakatot lecserélte egy másik lakatra, mivel nem akarta, hogy a vádlott az ingatlanban engedélye nélkül tartózkodjon. 2016. április 20. napján a sértett két ismerősével az ingatlannál munkálatokat végzett, amikor megjelent a vádlott felesége, akit a sértett felszólított arra, hogy az állatokat és egyéb tárgyakat haladéktalanul szállítsa el az ingatlanból. A vádlott felesége ennek nem tett eleget, továbbá a sértett felszólítása ellenére sem távozott az ingatlanból csak miután a sértett értesítette a rendőrséget. A vádlott és felesége a kora délutáni órákban visszamentek az ingatlanhoz, a használati tárgyakat és csirkéket a vádlott felesége egy ismerős segítségével onnan elszállította. A vádlott, felesége távozását követően az ingatlanban maradt, az ott dolgozó személyeknek több alkalommal kijelentette, hogy a lakatcsere miatt a sértettet leszurkálja, fejbe lövi és hogy ilyen cselekményért ült már 15 évet, amely egyébként megfelel a valóságnak, hiszen korábban emberölés bűntette miatt már jogerősen elítélték. A sértett ismerősei 16 óra körüli időben értesítették a sértettet, hogy a munkálatokat befejezték az ingatlannál. Röviddel ezt követően sértett az ingatlanhoz érkezett, azonban észlelte, hogy ismét a régi lakat van az ingatlanon. Mivel be akarta zárni a bejárati kaput felszólította a vádlottat, hogy jöjjön ki és adja neki vissza az új lakatot, amelyre a vádlott úgy reagált, hogy a korábban magához vett és zsebében tartott, mintegy 13 cm pengehosszúságú rozsdás kést elővette, megdöglesz kijelentéssel egyidejűleg váratlanul a sértett hasa irányába szúrt. A sértett észlelte a szúró mozdulatot, jobb kézzel belecsapott a késbe, amelyet így el tudott hárítani és az a jobb kezének mutatóujját vágta meg, amely erősen vérezni kezdett. A sértettet kórházba szállították, míg a sértett ismerősei rendőrt hívtak, akik a vádlottat a helyszínről előállították. A vádlott által közepes erővel használt kés alkalmas volt arra, hogy a sértettnek a ténylegesen bekövetkezett sérülés helyett életveszélyes sérülést okozzon, amely sérülés kizárólag a sértett védekező beavatkozása következtében maradt el. Erre figyelemmel a bíróság ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, melyet az ügyész, valamint a vádlott és védője is tudomásul vett, így az ítélet jogerőre emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.