Elhunyt Jókai Anna

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jokai_anna02_gs

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, számos könyv, novella és esszé szerzője. Műveiben megjelennek az emberi közönyösség elleni küzdelem, a szeretet képviselete a világban és a keresztény értékek. Jókai Annát a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Jókai Anna 1932. november 24-én született Budapesten. A József Attila-díjas magyar író- és költőnő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt.

1994-ben megkapta a Kossuth díjat, 2014-ben pedig Kossuth-nagydíjjal tüntették ki. 2004-ben vehette át a Prima Primissima közönségdíját, 2012-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, 2013-ban pedig Emberi Méltóságért-díjat vehette át. A Nemzet Művésze 2014-ben lett.

Jókai Anna halála miatt műsorváltozás lesz ma este az M5-ön. Az MMA portrésorozatának „Ne féljetek – Jókai Anna élete és művészete” című epizódját vetíti a csatorna 21 óra 5 perctől.

Jókai Anna pályafutása alatt számos könyvet, novellát és esszét írt. Műveiben megjelenik az emberi közönyösség elleni küzdelem, a szeretet képviselete a világban, a spiritualitás és a keresztény értékek.

Nyolcvanadik születésnapjára A szeretet túlcsordulása – Annáról Annának című kötetben mintegy 250-en írtak elismerően munkásságáról. Többek között Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is megszólalnak.

Jókai Anna két éve az M1-nek azt mondta: a digitális fejlődés mellett, egy könyvet kézbe venni mindig különös élmény marad.

„Az egész életművem fenn van az interneten, a digitális akadémia tagja vagyok. De én azt soha nem éreztem konkurenciának” – mondta Jókai Anna, hozzátéve: az internet arra jó, ha az ember meg akar tudni egy adatot, vagy hogy melyik regényben ki a főszereplő, akkor ott megtalálja. „De olvasni, higgyék el nekem, az valami egészen más dolog. (…) Leülünk egy könyvvel esténként, amikor lecsendesedik a család. És a surrogó lapokból valami életélményt szerzünk a lámpának a fénykörében” – mondta.

Jókai Anna 84 éves korában hunyt el. A Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Előző sztori

Háromszáz gyermek futott a Ligetben + FOTÓK

Következő sztori

Új antológia a Szegedi Horizonton