Közélet

Elhunyt Jókai Anna

Elhunyt Jókai Anna

2017. június 5., hétfő
Elhunyt Jókai Anna
jokai_anna02_gs

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, számos könyv, novella és esszé szerzője. Műveiben megjelennek az emberi közönyösség elleni küzdelem, a szeretet képviselete a világban és a keresztény értékek. Jókai Annát a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Jókai Anna

1932. november 24-én született Budapesten. A József Attila-díjas magyar író- és költőnő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt. 1994-ben megkapta a Kossuth díjat, 2014-ben pedig Kossuth-nagydíjjal tüntették ki. 2004-ben vehette át a Prima Primissima közönségdíját, 2012-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, 2013-ban pedig Emberi Méltóságért-díjat vehette át. A Nemzet Művésze 2014-ben lett. Jókai Anna halála miatt műsorváltozás lesz ma este az M5-ön. Az MMA portrésorozatának „Ne féljetek – Jókai Anna élete és művészete” című epizódját vetíti a csatorna 21 óra 5 perctől. Jókai Anna pályafutása alatt számos könyvet, novellát és esszét írt. Műveiben megjelenik az emberi közönyösség elleni küzdelem, a szeretet képviselete a világban, a spiritualitás és a keresztény értékek. Nyolcvanadik születésnapjára A szeretet túlcsordulása – Annáról Annának című kötetben mintegy 250-en írtak elismerően munkásságáról. Többek között Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is megszólalnak. Jókai Anna két éve az M1-nek azt mondta: a digitális fejlődés mellett, egy könyvet kézbe venni mindig különös élmény marad. „Az egész életművem fenn van az interneten, a digitális akadémia tagja vagyok. De én azt soha nem éreztem konkurenciának” – mondta Jókai Anna, hozzátéve: az internet arra jó, ha az ember meg akar tudni egy adatot, vagy hogy melyik regényben ki a főszereplő, akkor ott megtalálja. „De olvasni, higgyék el nekem, az valami egészen más dolog. (…) Leülünk egy könyvvel esténként, amikor lecsendesedik a család. És a surrogó lapokból valami életélményt szerzünk a lámpának a fénykörében” – mondta. Jókai Anna 84 éves korában hunyt el. A Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.