Kultúra

Bronzkori aranyleletet találtak Szeged határában

Bronzkori aranyleletet találtak Szeged határában

2017. június 20., kedd
Bronzkori aranyleletet találtak Szeged határában
arany_labvert_mora_muzeum

Világraszóló aranykincs került elő Szeged határában. A bronzkori arany lábvértre gombászás közben bukkant rá egy állampolgár. A rejtélyes helyszínen a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei megtalálták a leletegyüttes újabb töredékeit is. Magyarország területén korábban még soha nem fedeztek fel a szakemberek bronzkorból szármató arany lábvértet.

A páratlan értékű vértet a korszak egyik nagy befolyással bíró, erős embere, - szimbolikusan úgy is fogalmazhatunk - a Kárpát-medence Akhilleusza viselhette. A Móra-múzeum szakértői úgy vélik, a most előkerült bronzkori aranyvérthez hasonló régészeti szenzáció utoljára akkor történt Szegeden, amikor a húszas években Móra Ferenc irányításával megtalálták a nagyszéksósi aranyleletet. Az arany lábvértet a késő bronzkor folyamán, körülbelül 3000 éve rejthették el a földbe. A késő bronzkori lábvért formája és díszítése alapján a legnagyobb valószínűséggel a Kr.e. 12. és 9. század közötti periódusra keltezhető – ami nagyjából megfeleltethető a Trójai háború időszakának. Hasonló formájú bronzból készült lábvérteket az Égeikumtól egészen Franciaországig használtak a késő bronzkor időszakában. A Szeged határában előkerült darab egyik különlegessége, hogy a Dunától keletre eső vidékről eddig egyetlen hasonló tárgy sem ismert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.