Közélet

B. Nagy László: 3 pilléren nyugvó, stabil költségvetése lesz hazánknak

B. Nagy László: 3 pilléren nyugvó, stabil költségvetése lesz hazánknak

2017. június 1., csütörtök
B. Nagy László: 3 pilléren nyugvó, stabil költségvetése lesz hazánknak
bnagy_sajttaj001kf

Csongrád megyében eddig 191 TOP-os pályázat esetében született támogatási döntés 34 milliárd forint értékben – közölte B. Nagy László, aki sajtótájékoztatóján hazánk jövő évi büdzséje kapcsán azt emelte ki, hogy továbbra is a munkaalapú társadalmat preferálja a kormány.

Nem segély-, hanem munkaalapú társadalomban gondolkozik a kormány, s ez látszik a jövő évi központi költségvetés számain is, amit várhatóan június 15-én fogadnak el – mondta el

B. Nagy László

fideszes országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos. A szegedi Fidesz-irodában tartott sajtótájékoztatóján közölte, a büdzsé egyik pillére a munkával kapcsolatos terhek és adózással kapcsolatos kérdések, másik tengelye a családok támogatása, a harmadik pedig a biztonság. Szólt arról, hogy Európa-szerte nagy dilemma a népesség fenntartása, s a kontinensre jellemző 1,4-es szaporodási hányad elégtelen. Azt mondta, míg bizonyos országok és érdekcsoportok betelepítéssel orvosolnák a népességfogyást, a V4-ek – köztünk hazánk – álláspontja az, hogy van akkora potenciál a társadalomban, hogy egy jó gazdaság- és családpolitikával az önfenntartó képesség megteremthető. Éves szinten 35-40 ezerrel fogy hazánk népessége, ami B. Nagy szerint még kezelhető. Azt mondta, évente 28-30 ezer abortusz van Magyarországon, vagyis szerinte ma is benne van a társadalomban az önfenntartás. „A kormány családpolitikájának a lényege, hogy egyre több pénz kerül a családokhoz, ami több részből áll: csökkennek a jövedelmet terhelő adók, az SZJA 15% marad, a KIVA 1 százalékponttal 13-ra csökken, a TÁNYA 9%-os szinten marad, ami jelenleg is a legalacsonyabb Európában. Az EHO 20%-ra csökken, a vállalkozásokat terhelő szociális hozzájárulás 22-ről 20%-ra csökkent jövőre” – sorolta B. Nagy László az adatokat.

bnagy_sajttaj003kf

Beszámolt arról is, hogy jövőre 8%-kal nő a minimálbér, míg a szakmunkás minimálbér 12-vel, de folytatódik az életpályamodellekhez kapcsolódó bérfelzárkóztatási program is, akárcsak az áfacsökkentés. A nyugdíjasok 3%-os emelésre számíthatnak, továbbá – amennyiben a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi – nyugdíjprémiumra is. A honatya a központi költségvetés harmadik pilléréről, azaz a biztonságról azt mondta, a tervezet szerint 83 milliárddal tervezik emelni a kiadásokat, így összességében 514 milliárd jutna erre a területre, amely összegben már benne van például a rendvédelmi dolgozók és a katonák béremelése is. Megjegyezte, ez a belpolitika legvitatottabb kérdése is, továbbá az Európai Unióval és az Európa Tanáccsal is az országok biztonságával kapcsolatos álláspontok ütköznek a legtöbbet, de a magyar kormány határozottan kitart a speciális hazai szabályok mellett. „A prioritás az, hogy megvédjük Magyarországot az olyan bevándorlástól, ami nem szabályozott és a gazdasági bevándorlóktól továbbra is meg szeretnénk védeni hazánkat” – szögezte le.

Felgyorsult a TOP, 191 Csongrád megyei döntés született

B. Nagy László elmondta, 191 Csongrád megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) szereplő pályázatról született támogatói döntés, ennek zömét májusban bírálták el, s ezek összességében 34 milliárd forint fejlesztési összegről szólnak. Jelen pillanatban 133 kérelem van a közreműködő szervezetnél, a Magyar Államkincstárnál (MÁK) az elnyert pályázatok közül, 50-et már kiküldtek az önkormányzatoknak, további 81 pedig további egyeztetést igényel a helyhatóságokkal. Az országgyűlési képviselő úgy kalkulál, hogy június-július hónapban a szerződött, pénzügyi tervvel rendelkező pályázatoknak az összegét az önkormányzatok meg fogják kapni, s onnantól a megvalósítás felelőssége már az ő kezükben van. Hozzátette, országos tendencia, hogy az építőipari és egyéb szakmai kapacitások jórészt lekötöttek erre az évre, vagyis a nyerteseknek iparkodniuk kell a kivitelezési szerződések megkötésével.

Szegedre nagyjából 100 milliárd érkezik

A múlt héten

Hódmezővásárhely zárult le

a a 23 megyei jogú várost érintő Modern Városok Program, amely keretében 3400 milliárdnyi forrásról született megállapodás, s összesen 260 projektről. B. Nagy elmondta, Szegedre nagyjából 480 milliárd érkezik, Hódmezővásárhelyre 257, mely összegben már benne van a Szeged és Debrecen közötti gyorsforgalmi út kiépítésének tervezett költsége is.

Orbán Viktor

miniszterelnök

Szegeden 70 milliárdnyi fejlesztést jelentett be

, ehhez jön még a 34 milliárdnyi TOP-os forrás, így összességében tisztán a megyeszékhelyre nagyjából 100 milliárd forint fog érkezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.