/

B. Nagy László: 3 pilléren nyugvó, stabil költségvetése lesz hazánknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bnagy_sajttaj001kf

Csongrád megyében eddig 191 TOP-os pályázat esetében született támogatási döntés 34 milliárd forint értékben – közölte B. Nagy László, aki sajtótájékoztatóján hazánk jövő évi büdzséje kapcsán azt emelte ki, hogy továbbra is a munkaalapú társadalmat preferálja a kormány.

Nem segély-, hanem munkaalapú társadalomban gondolkozik a kormány, s ez látszik a jövő évi központi költségvetés számain is, amit várhatóan június 15-én fogadnak el – mondta el B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos. A szegedi Fidesz-irodában tartott sajtótájékoztatóján közölte, a büdzsé egyik pillére a munkával kapcsolatos terhek és adózással kapcsolatos kérdések, másik tengelye a családok támogatása, a harmadik pedig a biztonság.

Szólt arról, hogy Európa-szerte nagy dilemma a népesség fenntartása, s a kontinensre jellemző 1,4-es szaporodási hányad elégtelen. Azt mondta, míg bizonyos országok és érdekcsoportok betelepítéssel orvosolnák a népességfogyást, a V4-ek – köztünk hazánk – álláspontja az, hogy van akkora potenciál a társadalomban, hogy egy jó gazdaság- és családpolitikával az önfenntartó képesség megteremthető. Éves szinten 35-40 ezerrel fogy hazánk népessége, ami B. Nagy szerint még kezelhető. Azt mondta, évente 28-30 ezer abortusz van Magyarországon, vagyis szerinte ma is benne van a társadalomban az önfenntartás. „A kormány családpolitikájának a lényege, hogy egyre több pénz kerül a családokhoz, ami több részből áll: csökkennek a jövedelmet terhelő adók, az SZJA 15% marad, a KIVA 1 százalékponttal 13-ra csökken, a TÁNYA 9%-os szinten marad, ami jelenleg is a legalacsonyabb Európában. Az EHO 20%-ra csökken, a vállalkozásokat terhelő szociális hozzájárulás 22-ről 20%-ra csökkent jövőre” – sorolta B. Nagy László az adatokat.

bnagy_sajttaj003kfBeszámolt arról is, hogy jövőre 8%-kal nő a minimálbér, míg a szakmunkás minimálbér 12-vel, de folytatódik az életpályamodellekhez kapcsolódó bérfelzárkóztatási program is, akárcsak az áfacsökkentés. A nyugdíjasok 3%-os emelésre számíthatnak, továbbá – amennyiben a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi – nyugdíjprémiumra is. A honatya a központi költségvetés harmadik pilléréről, azaz a biztonságról azt mondta, a tervezet szerint 83 milliárddal tervezik emelni a kiadásokat, így összességében 514 milliárd jutna erre a területre, amely összegben már benne van például a rendvédelmi dolgozók és a katonák béremelése is. Megjegyezte, ez a belpolitika legvitatottabb kérdése is, továbbá az Európai Unióval és az Európa Tanáccsal is az országok biztonságával kapcsolatos álláspontok ütköznek a legtöbbet, de a magyar kormány határozottan kitart a speciális hazai szabályok mellett. „A prioritás az, hogy megvédjük Magyarországot az olyan bevándorlástól, ami nem szabályozott és a gazdasági bevándorlóktól továbbra is meg szeretnénk védeni hazánkat” – szögezte le.

Felgyorsult a TOP, 191 Csongrád megyei döntés született

B. Nagy László elmondta, 191 Csongrád megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) szereplő pályázatról született támogatói döntés, ennek zömét májusban bírálták el, s ezek összességében 34 milliárd forint fejlesztési összegről szólnak. Jelen pillanatban 133 kérelem van a közreműködő szervezetnél, a Magyar Államkincstárnál (MÁK) az elnyert pályázatok közül, 50-et már kiküldtek az önkormányzatoknak, további 81 pedig további egyeztetést igényel a helyhatóságokkal. Az országgyűlési képviselő úgy kalkulál, hogy június-július hónapban a szerződött, pénzügyi tervvel rendelkező pályázatoknak az összegét az önkormányzatok meg fogják kapni, s onnantól a megvalósítás felelőssége már az ő kezükben van. Hozzátette, országos tendencia, hogy az építőipari és egyéb szakmai kapacitások jórészt lekötöttek erre az évre, vagyis a nyerteseknek iparkodniuk kell a kivitelezési szerződések megkötésével.

Szegedre nagyjából 100 milliárd érkezik

A múlt héten Hódmezővásárhely zárult le a a 23 megyei jogú várost érintő Modern Városok Program, amely keretében 3400 milliárdnyi forrásról született megállapodás, s összesen 260 projektről. B. Nagy elmondta, Szegedre nagyjából 480 milliárd érkezik, Hódmezővásárhelyre 257, mely összegben már benne van a Szeged és Debrecen közötti gyorsforgalmi út kiépítésének tervezett költsége is. Orbán Viktor miniszterelnök Szegeden 70 milliárdnyi fejlesztést jelentett be, ehhez jön még a 34 milliárdnyi TOP-os forrás, így összességében tisztán a megyeszékhelyre nagyjából 100 milliárd forint fog érkezni.

Előző sztori

Moszkvában úszhat a Hódok büszkesége

Következő sztori

Soros: az Európai Unió létét veszély fenyegeti, alapvető reformokra van szükség (FRISSÍTVE)