Írjon nekünk

Gazdaság

Az országos átlagnál kevesebb a munkanélküli Szegeden + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

allasborze007kf

Állásbörzével és fórummal segítette a munkavállalók és álláskeresők egymásra találását pénteken a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A Rákóczi téri épületben elhangzott: a megyében és a szegedi járásban is kedvezőek a munkaerőpiaci adatok.

A korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan idén is megszervezte a munkavállalást, a munkához juttatást segítő rendezvényét a Csongrád Megyei Kormányhivatal, ahol kiemelt szerepet kapott a Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktum és az ennek keretében létrejött helyi foglalkoztatási együttműködés. A cél az volt, hogy minél több érintettet tájékoztatni tudjanak egyrészt a „Helyi foglalkoztatási együttműködések Szeged Megyei Jogú Város területén” elnevezésű projektről, másrészt az új, bejelentett álláshelyekről, munkaerő-igényekről.

Holubán Csilla köszöntőjében ismertette, a munkaerőpiaci mutatók hosszú idő óta javuló tendenciát mutatnak. „Ha a legfrissebb országos adatokat nézzük, akkor megállapítható, hogy a 15 és 74 év közötti korosztálynál a foglalkoztatási ráta meghaladja az 58 százalékot, míg a munkanélküliség 4,5 százalékra esett vissza. 2017 áprilisában Csongrád megyében 9859, míg járási szinten 4600 munkanélküli szerepelt a foglalkoztatási osztályok nyilvántartásában. A bejelentett álláshelyek száma ugyanekkor a megyében 1094 főre volt tehető, melyből közel 670 főre vonatkozóan a nyílt munkaerőpiac jelzett munkaerőigényt. Emellett különösen fontos, hogy az új álláshelyek minden gazdasági területet érintettek, így a bejelentett állásajánlatok között bárki megtalálhatta a lehetőséget a versenyszférába történő elhelyezkedésre” – fejtette ki a Szegedi Járási Hivatal vezetője.

Hozzátette, Szeged az országos átlaghoz képest kedvezőbb pozícióban van, mivel itt 3664 álláskeresőt regisztrálnak, ami 3,24 százalékos arányt jelent. Azonban mindaddig van teendő, amíg vannak olyanok, akik dolgoznának, de nem találnak számukra megfelelő munkát, valamint vannak olyan munkaerőigények, amelyek betöltésére a vállalkozások segítségre, közreműködésre számítanak.

A nap folyamán 22 foglalkoztató részvételével tartottak börzét, hogy az álláskeresők személyesen találkozhassanak a munkáltatókkal. Emellett az önéletrajzírás fortélyaival, állásinterjúi tanácsokkal, valamint munkavállalói kötelezettségekkel és jogokkal ismerkedhettek meg a megjelentek.

A munkáltatói fórumon több előadást is tartottak. „A magyar munkaerőpiac legfontosabb kihívása a foglalkoztatás fenntartása és a gazdasági szint növekedése. A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint 2016 novembere és 2017 januárja között 4,4 millió volt a foglalkoztatottak száma, ami az elmúlt időszak legjobbjának számít” – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Hágen Tímea. A Foglalkoztatási Szolgálat Főosztály főosztályvezető-helyettese még elmondta, az utóbbi években a hazai foglalkoztatási ráta elérte az uniós szintet: ez a férfiak esetében 2015 harmadik negyedévében, míg a nők részéről 2016-ban történt meg.

Hírzóna

Átmenetileg leáll a termelés a vásárhelyi porcelángyárban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Előreláthatólag két hétig.

Tovább olvasom

Hírzóna

A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A gazdasági kamara négy területen fogalmazott meg egyfelől azonnali, a járvány miatt hozott korlátozások feloldásáig szükséges intézkedéseket.

Tovább olvasom

Gazdaság

A helyben termelt élelmiszerek vásárlására biztat Gémes László megyei elnök

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A helyi gazdákat segítendő.

Tovább olvasom

Aktuál