Írjon nekünk

Közélet

65-féle gyógynövény az új Szeri Gyógynövényházban és kertjében + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

cof

Átadták az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új gyógynövénykertjét a monostor romjai mellett. Nemcsak termesztik a 10 ezer palántányi gyógy- és fűszernövényt, hanem fel is dolgozzák. A Norvég Civil Alap által támogatott fejlesztés 158 millió forintba került.

Felavatták az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új gyógynövénykertjét és a hozzátartozó épületet. Környezettudatosan alakították ki a komplexumot, ennek jegyében nem vesznek igénybe vezetékes vizet öntözésre, s napenergiát használnak. A gyógynövénykertben tízezer palánta és 65-féle növény található 2000 négyzetméteren. A mellette álló, 147 négyzetméter alapterületű épületben két szinten, összesen 230 négyzetméteren szárítják, dolgozzák fel, csomagolják a növényeket, a tevékenységbe múzeumpedagógiai foglalkozások keretében a látogatók is betekintést nyerhetnek. Pottyondy Ákos pannonhalmi főkertész szakmailag támogatta a kert kialakítását. A kapcsolódó boltban az itt készült, s a környékbeli településeken termesztett bionövényekből is lehet vásárolni.

„A gyógynövényház alapötletét a 11. században felépült, s később elpusztult bencés kolostor adta, amely a középkorban a fejlett gazdálkodást mutatta be, a Dél-Alföld egyik legjelentősebb intézményének számított” – nyilatkozta lapunknak Kiss Róbert Károly általános helyettes, igazgatási vezető. A monostor ma már csak rom formájában maradt meg, teljes mértékben az 1970-es években tárták fel. 2014-ben nyerték el azt a lehetőséget, hogy a Norvég Civil Alap 141 millió forintos támogatásával megvalósítsák a 158 millió forintos beruházást. A munkálatok 2016 késő őszén kezdődtek, de a hideg tél ellenére mostanra befejezték.

opusztaszer_gyogynovenyhaz24_gs

Kiemelte, arra törekedtek, hogy a szeri régészeti leletek, vagy más kolostori hagyományokban megjelenő növényeket telepítsenek, amelyeket gyógynövényként ismertek évszázadokkal ezelőtt. A levendula, a zsálya, a menta mellett olyan kevésbé ismertek növényeket is találunk a kertben, az izsópot.

Az új gyógynövénykertet és -házat Serfőző Levente oktatási püspöki helynök áldotta meg. „A történelem megtépázta a köveket, de az utókor méltó módon megőrizte. Ma is találhatóak szerzetesházak, templomok környékén gyógynövények. Ezek nemcsak lelki, hanem testi erőt is igyekeznek adni. Pünkösd is lelki megerősítés számunkra, úgy, ahogy gyógynövények testi megerősítést adnak” – fogalmazott. A lelkész azt kérte, hogy emberkéz által művelve, bő termést hozzon a kert.

Az avatáson megemlékeztek Trianon évfordulójáról is, majd az Ékes együttes dunántúli népdalok adott elő citerával kísérve. A pünkösdi programok holnap folytatódnak, bővebb információ ITT.

Egyetem

Országos tanfelügyeleti konferenciát rendeznek az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól is szó esik.

Tovább olvasom

Közélet

Szorosabbra fűzi együttműködését Csongrád és Temes megye

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A két elnök egyeztetett Szegeden.

Tovább olvasom

Egészség

Megint romlott a levegő minősége Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ismét magas a szállópor-tartalom.

Tovább olvasom

Aktuál