Közélet

Véghajrában a zsinagóga felújítása + FOTÓK

Véghajrában a zsinagóga felújítása + FOTÓK

2017. május 11., csütörtök
Véghajrában a zsinagóga felújítása + FOTÓK
zsinagoga27_gs

A munkálatok háromnegyedét már elvégezték a szegedi Új zsinagógán, a 115 éves épületen várhatóan július közepéig tart a kivitelezés.

Mint arról korábban beszámoltunk

, kibővült a szegedi Új zsinagóga

tavaly megkezdett

felújítási programja. Ebből adódóan nem csak a homlokzat rekonstrukcióját és az azzal összefüggő, valamint a legrosszabb állapotban lévő tetőszerkezetek cseréjét és korszerűsítését végzik el, hanem a tető teljes felújítását is. Többek között ide tartoznak a díszbádogozási munkálatok és a cserépfedések. A módosítás szerint vizesblokkot is kialakítanak az épületben.

Nemesi Páltól

, a kivitelezést végző Ferroép Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, jelenleg 75 százalékos készültségnél tartanak. „A tetőn nagyüzem működik, rohamtempóban dolgoznak a szakemberek. A projektet július közepéig be kell fejeznünk” – tette hozzá. A felújításra a Miniszterelnökség biztosította a szükséges forrást kedvezményezettként a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének, a megvalósításban a Szegedi Zsidó Hitközségnek adtak jogokat. A hitközség az építkezés ideje alatt a dísztermében tartja az istentiszteleteit, összejöveteleit. A június 25-i holokauszt emlékünnepséget az önkormányzattal közösen felállított emlékoszlopnál szervezik meg, majd az azt követő gyászistentiszteletnek már a zsinagóga ad otthont. „A beruházás addigra olyannyira elhalad, hogy akkor már ott lehetünk” – ismertette a terveket

Lednitzky András

, a hitközség elnöke. A szeptember 3-án kezdődő, XIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált pedig a hagyományoknak megfelelően a világ 10 legszebb zsinagógája közé választott, a város legjobb akusztikájú épületének falai között rendezik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.