Írjon nekünk

Közélet

Trump: a NATO soha nem mond le a terrorizmus legyőzéséről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

A NATO soha nem mond le a terrorizmus legyőzéséről, a terrorcselekmények elkövetői – akiket ki kell vonni a társadalomból – vesztesei ennek a harcnak – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök Brüsszelben NATO-tagállamok csúcstalálkozóján csütörtökön.

Trump a NATO új központjának kertjében elhelyezett, az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás áldozatai emlékművének avatásakor kijelentette, a katonai szövetség mindig is a biztonságot és a békét közvetítette világszerte.

A Manchesterben hétfőn elkövetett “gonosz és barbár” terrortámadásra utalva hangsúlyozta, hogy sem a NATO, sem az Egyesült Államok nem hagy fel soha a terrorizmus elleni küzdelemmel. A terrorizmust meg kell állítani, vagy az a horror, amelyet Manchester és több más város is megtapasztalt, örökre folytatódni fog – mondta az amerikai elnök.

Trump a terrorizmust az egész emberiséget fenyegető közös veszélynek nevezte, és arra kérte a katonai szövetségtag tagországinak vezetőit, ezzel összefüggésben helyezzék figyelmük előterébe a bevándorlás kérdését. Több ezer ember tartózkodik a NATO tagországok határain belül, és több ezren lépik át ezeknek az országoknak a határait, és sok esetben “fogalmunk sincs, hogy hol vannak ezzek az emberek” – mondta.

Az amerikai elnök beszédében kijelentette: minden NATO-tagországnak kivétel nélkül eleget kell tennie a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségeinek. Igazságtalannak nevezte, hogy javarészt az amerikai állampolgárok fizetik az észak-atlanti szövetség tagországainak a közös védelemhez való pénzügyi hozzájárulását.

Az amerikai elnök határozottan arra szólította fel a tagországokat, tegyenek meg mindent azért, hogy elérjék a vonatkozó megállapodásban foglaltakat: a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát fordítsák védelmi kiadásokra.

A 28 ország közül huszonhárom még mindig nem fizet eleget, amit más tagállamoknak kell kifizetniük a közös védelemért – hangoztatta.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára elmondta, az emlékmű – amely a New York-i World Trade Center ikertornyai egyike 107. emeletének megmaradt vasbeton darabja – az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás áldozatainak állít emléket, továbbá közvetve a NATO alapító egyezménye központi elemének számító kollektív védelem elvét rögzítő 5. cikknek. A NATO történetében ugyanis ezen egyetlen alkalommal kérte egy tagország – az Egyesült Államok – a szövetség alapszerződésének a közös védelemről szóló 5. cikkének alkalmazását – mondta.

A kollektív védelem olyan egységes alapelv, amely a szövetség tagjai kapcsolatának alapját jelenti és arra kötelezi őket, hogy a szolidaritás szellemében megvédjék egymást – tette hozzá. A főtitkár a NATO új székházának kertjében felavatott másik emlékmű, a berlini fal emlékművének avatásakor aláhúzta, mindkét emlékmű hangsúlyozza a NATO szerepét, egyik a hidegháborús idők végét idézi fel, a másik pedig a terrorizmus elleni küzdelem terén való elkötelezettségét.

Angela Merkel német kancellár az emlékmű felavatásakor elmondta, a fal leomlása a szabadság szimbóluma, az a hidegháború végét jelezte. A kancellár hangsúlyozta, hogy a falak – mint fogalmazott – nem vezetnek eredményre. Nyitott társadalmak által lehet a NATO-t is összetartó közös értékeket megosztani – jelentette ki Merkel.

Elmondta, a Kelet és a Nyugat szembenállásának megszűnését követően új időszámítás kezdődött, amelyben újabb kihívások elé néz az észak-atlanti szövetség és valamennyi tagállama. Ezek a kihívások arra hívják fel a figyelmet, hogy a katonai szövetségnek nem szabad lazítani az egységet jelentő kötelékén és továbbra is szolidaritást kell mutatnia minden tagállama iránt.

“Németország nem fogja elfelejteni a NATO, illetve a tagországok segítségét ahhoz, hogy újraegyesíthettük országunkat, ezért Berlin továbbra is hozzájárul a szövetség szolidaritáson alapuló közös biztonságához” – mondta Merkel.

Hírzóna

A szegedi zenekultúra meghatározó alakjáról szól a Dugonics Társaság előadása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Azaz Király-König Péterről.

Tovább olvasom

Hírzóna

A T. Ház felfüggesztheti a börtönviszonyok miatti kártalanítások kifizetését

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A nemzeti konzultáció eredménye alapján olyan új szabályozást alkotnak, amely megszünteti az eddigi “igazságtalan” gyakorlatot.

Tovább olvasom

Hírzóna

Rendhagyó történelemórát tartottak a makói József Attila Múzeumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából.

Tovább olvasom

Aktuál