/

Szófia után Párizsnak érezte a 30 évvel ezelőtti Budapestet a volt luxemburgi miniszter

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

robert_goebbels_sajttaj001kf

A schengeni egyezmény létrehozásában fontos szerepet játszó volt luxemburgi miniszter vett részt egy Szegedi Tudományegyetemen megrendezett beszélgetésen. A politikus az előadás előtt beszélt a rendszerváltozás előtti Magyarországon szerzett élményeiről.

Az EP to Campus program keretében Szegedre látogatott Robert Goebbels volt luxemburgi külügyi államtitkár (1984 és 1989 között a miniszter mögötti második emberként, a külügyek gyakorlati irányítójaként – szerk.), gazdasági miniszter (1989-1999), aki 14 évig a Luxemburgi Szocialista Párt főtitkári tisztségét is betöltötte. Az 1985-ben a schengeni kormányközi konferenciát elnöklő, majd a következő évben a szerződést hazája nevében aláíró politikus két Jean Monnet Chair címmel kitüntetett egyetemi oktató – Pelle Anita és Karsai Krisztina – meghívására érkezett a városba, majd vett részt Schengen – maradhat, vagy mennie kell? című beszélgetésen.

„Az EP to Campus program egy olyan lehetőség, amelyet mindenképpen érdemes kihasználni. Sokan kritizálják az Európai Uniót, hogy nincs elég közel az emberekhez, de ez a rendezvény pont ezen szeretne változtatni” – vélekedett Pelle Anita, az SZTE Gazdaságtudományi Karának docense. Az Európa Parlament korábbi tagjait hívják meg, amit nevetve úgy kommentált Goebbels, hogy „őket könnyebb megszerezni”.

robert_goebbels_sajttaj003kf

„Külügyi államtitkárként, ha jól emlékszem, 1987-ben (vagy 1989-ben, mert külügyminiszterként említette Horn Gyulát – szerk.) látogattam először az államukba. Előbb Bulgáriába, majd onnan Magyarországra repültem. Mindkét ország szocialista volt, s meg kell vallanom, tragikus volt Szófia. Az akkori bolgár politikusok papagájként ismételgették ugyanazt, amit már Moszkvában hallottam. Onnan repültem Budapestre, ahol fények, éttermek, kávézók voltak, s sokkal normálisabban viselkedő emberek. Szófia után a magyar fővárost olyannak éreztem, mintha Párizsba érkeztem volna” – mondta Robert Goebbels. Találkozott Horn Gyulával, akit „fantasztikusnak talált”, s így jellemezte: „elméletben kommunista volt, de a beszélgetésünk alatt végig az oroszokat kritizálta. Ez számomra azt jelentette – Bob Dylant idézve -, hogy változnak az idők.”

A volt luxemburgi miniszter exkluzív interjút is adott a SZEGEDma hírportálnak, amelyet hamarosan olvashatnak.

Default thumbnail
Előző sztori

Böjte Csaba lesz az Aranycsapat emlékévének fővédnöke

Default thumbnail
Következő sztori

Turisztikai ügynökség: jól kezdte az évet a turizmus

Legutóbbi hasonló cikkek