Színház, tánc és irodalom a MASZK tavaszi kínálatban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

maszk_egyesulet_fura

A szegedi MASZK Egyesület májusban felújított nézőtérrel és színpaddal, különleges programokkal és a VII. THEALTER U21 plusz kisfesztivállal várja a közönséget a szegedi Régi Zsinagógában.

A változatos programkínálat mellett idén az egyesület megújítja pártoló tagsági rendszerét is: többféle konstrukcióban kínálnak lehetőséget támogatói kártya, ajándékutalvány és székbérlet váltására, melyekkel nem csak kedvezményekhez juthatnak a nézők, de támogathatják a Régi Zsinagóga életben tartását, megújulását is. Az első 3 kártyatulajdonos a kedvezmények mellett ingyenes bónusz belépőt is kap, érdemes mielőbb élni tehát a lehetőséggel.

Az idei nyitóestén, május 9-én este fél nyolctól az irodalomé, a művészeti és civil közösségeké a főszerep az Okuláré Projekt Ellenállás alcímű ingyenes estjén. Az Okuláré Projekt olyan város- és országhatárokat átívelő közösséget kíván teremteni felolvasószínházi sorozatával, amely a földrajzi határokat az irodalom segítségével legyőzve, politikai és faji előítéletektől mentesen képes együtt gondolkodni adott, jelenkorban aktuális témákról. Ebben az időpontban 12 magyar város mellett Berlinben, Calgaryban, Brnóban, Pozsonyban és Oslóban olvassák fel 3 kortárs magyar szerző frissen megírt egyfelvonásosát. A felolvasások után a közönség elmondhatja a szövegekkel kapcsolatos véleményét, gondolatait, majd szavazással döntenek, melyik írás tetszett aznap este a legjobban. Az est végén skype-körkapcsolással minden helyszín néhány mondatban összegzi a tapasztalatokat, a voksolás eredményét, és a beszélgetések legfontosabb gondolatait. A legtöbb helyszínen megszavazott író a következő estre is meghívást kap. Az est háziasszonya a szegedi csoportot és az Okuláré Projektet 2016 óta vezető Drubina Orsolya lesz.

Május 12-én lesz látható a fiatal felnőttek szabadságvágyáról, a családi kötelékekből való kiszabadulásáról, önmaguk megismeréséről szóló, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE koprodukciójában készült A fura című előadás, amely „kellőképp fiatalos; az alapanyagon túl fiatalos a hangvétel, a stílus, a design, még a humora is. Van kellő őrület – drog és szürrealitás. A címszerepre választott Rada Bálint pedig több szempontból is alkalmas egy kultikus figura megelevenítésére, s benne a kúlság és lúzerség egyszerre képes megtestesülni.” Bulik, párkapcsolati izgalmak, a jövőtől és jelentől való félelem, valamint rengeteg kérdés arról, hogy mi lesz velük – ezek hálózzák be a szereplők életét, akiket Radnay Csilla, Rába Roland, Bán Bálint, Nagy Dániel Viktor és László Lili e.h. keltenek életre. Benedict Wells Spinner című, a 21. századi Zabhegyezőnek nevezett regényét Fekete Ádám dramaturg segítségével Fehér Balázs Benő állította színpadra.

Az Anyádék rajtam keresnek című táncelőadás május 14-én érkezik Szegedre. A Szegeden is jól ismert fiatal táncosok, Cuhorka Emese és Fülöp László humort sem nélkülöző produkcióját látva „a nézőben szinte fel sem merül, hogy rögzített koreográfiát lát. Nincs görcs, nincs kimódoltság, a tánc a levegővétel keresetlenségével és könnyedségével szakad ki a testekből.” A hétköznapi szituációkból építkező előadás, amely tavaly bekerült a nemzetközi Aerowaves hálózat Twenty17 válogatásába, a legizgalmasabb kortárstánc-előadások közé, „olyan szívderítő keverékét adja az egészséges öniróniának, az ironikus kritikának és a szemet gyönyörködtető koreográfiáknak, amely minden táncszerető néző számára kiemelkedő élményt adhat.”

Szép Ernő 1944-es memoárjában a maga utánozhatatlan, szinte csevegő, rácsodálkozóan naiv stílusában, de kíméletlen pontossággal írja le, mi történt vele, amikor hatvanéves fejjel csillagos házba kellett költöznie. Az Emberszag nagyságáról most az is megbizonyosodhat, aki még nem olvasta a remekművet: Szikszai Rémusz rendező nem a szöveget, hanem a helyzetet idézi meg Fodor Tamás, Tóth József, Kovács Krisztián és Simkó Katalin segítségével a május 15-én látható előadásban, mégpedig revü-formában, Szép Ernő versekkel és dalokkal fűszerezve a nemes irodalmi alapanyagot.

Május 19-én kezdődik a VII. THEALTER U21 plusz kisfesztivál, 10 nap alatt 8 előadást láthat a szegedi közönség. A programsorozat ismét a fiatalokra fókuszál – a színpadon és a nézőtéren egyaránt. A Scherer Péter-rendezte Soha, senkinek a családon belüli erőszak tabusított témájáról szól, a Kaposvári Egyetem IV. éves hallgatói az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós rendezésében készült egyedi Rómeó és Júlia adaptációval és koncerttel érkeznek, a DART fiatal táncosai két produkcióval mutatkoznak be. A tavalyi THEALTER óta nagy szakmai és közönségsikert arató Egy őrült naplója a Kisszínházban lesz újra látható. Három fiatal színész és Szilágyi Bálint rendezőhallgató bebizonyítja, hogy Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéja mennyire friss és szellemes tragikomédia, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem Túlóra című szólóprodukciója következik, rendezője Vadász Krisztina. Az aradi Csiky Gergely Főgimnázium tanulóiból alakult KAMASZK is bemutatja legújabb, És Willi És Vihar című előadását, Balog József rendezésében. A kisfesztivált a Tiszta vicc zárja majd, az Utolsó Vonal abszurd produkcióját Felhőfi-Kiss László állította színpadra a Kaposvári Egyetem végzett színészosztályának tagjaival.

Május utolsó két napját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művészeivel tölthetik a színházkedvelők. Újra látható lesz az Urbi et Orbi című előadás, amelyet pontosan 10 éve, 2007. május 29-én mutattak be Szegeden a Régi Zsinagógában, Urbán András rendezésében. Az előadás azóta is műsoron van, a Kosztolányi Dezső Színház egyik meghatározó munkája, „Kegyetlen, de mélyen emberi előadás. Élet-színház.”, amely számos hazai és külföldi fesztiválon aratott sikert. Május 30-án látványos koreográfia, nyomatékos zene és izgalmas lelki folyamatok bemutatása várja a közönséget. A Furcsa hurok, a társulat különleges, mozgásszínházi előadása azt üzeni: minden béke és háború a szívben dől el. A tavaszi programsorozat záró produkcióját Döbrei Dénes állította színpadra.

További részletek a MASZK Egyesület tavaszi programjáról ITT.

Előző sztori

Négy Szegedhez köthető szerző a magyarérettségin + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Novák Katalin: kiszámítható a magyar családok támogatása