Közélet

Szerelem és történelem – vásárhelyi vonatkozásokkal

Szerelem és történelem – vásárhelyi vonatkozásokkal

2017. május 29., hétfő
Szerelem és történelem – vásárhelyi vonatkozásokkal
Nagy Gyöngyi az Emlékpont történésze

Hanczár János Szerelem az Gulág árnyékában című regényét mutatja be május 31-én, szerdán 17 órától az Emlékpont. A kötet szerzőjével Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze beszélget.

A regény két lány, a vásárhelyi Mária, a szerző édesanyja, valamint

Hanczár János

debreceni nagynénje, Éva naplói alapján született. Hanczár János négy éven át írt és nemrég megjelent kötete bepillantást enged a háborút megelőző debreceni és vásárhelyi polgári életbe, az 1940-es években divatos szórakozási formákba, a társasági és az egyetemi mindennapokba. Ezen kívül az olvasó elé tárul a világháború végén Debrecen bombázása és Hódmezővásárhely, azon belül is Susán városrész, szovjet megszállása. A regényben, úgy, mint az a valóságban is történt, Éva férjét mindössze két hétnyi házasság után a Gulágra malenkij robotra hurcolták el, ahonnan a feleség tizenkét évig várta vissza férjét. Az asszony kétszer is kiutazott a Szovjetunióba és kizárólag azért tanult meg oroszul, hogy hitvesét megtalálhassa. A kötet eddigi bemutatóinak tapasztalata szerint amellett, hogy a romantikus történet megérinti a mai fiatalokat, dokumentumok kutatására alapuló ismereteket is közvetít feléjük. Az idősebb korosztály pedig saját múltjának bizonyos mimentumait is megtalálhatja Hanczár János Szerelem az Gulág árnyékában című regényében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.