Közélet

Rétvári: a gazdaság többletteljesítményéből jut az egészségügyi béremelésre

Rétvári: a gazdaság többletteljesítményéből jut az egészségügyi béremelésre

2017. május 16., kedd
Rétvári: a gazdaság többletteljesítményéből jut az egészségügyi béremelésre

A kormány a gazdaság többletteljesítményéből igyekszik minél nagyobb részt az egészségügyben dolgozók bérfejlesztésére fordítani, hogy a lemaradásukat be tudják hozni - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Rétvári Bence

elmondta: az elmúlt öt évben átlagosan 84 ezer forinttal nőtt az ápolók bére. Tavaly az egészségügyi dolgozók átlagos béremelése 26,5 százalék volt, idén novemberben további 12 százalék lesz, míg 2018-2019-ben további 8-8 százalék lesz az ütemezett béremelés mértéke. Az államtitkár jelezte: ez már érezhető növekedés, amire szükség is van. Szólt arról is, hogy az idei költségvetésben körülbelül 70 milliárd forintot terveztek az egészségügyi béremelésre, és jövőre is ekkora összeget szánnak erre. Jelezte: az első béremelés fedezete a chipsadó bevétele volt, most pedig a gazdaság többletteljesítménye teszi lehetővé az emelést. Rétvári Bence hangsúlyozta: az egészségügyi dolgozók fizetésemelése jó esély arra, hogy itthon tudják tartani az orvosokat, az ápolókat, ezért folytatni fogják a megkezdett béremelést. Hozzátette: az orvosoknál 2012-2013-ban, az első béremelés és a rezidensösztöndíj bevezetése után, az ápolóknál pedig az utóbbi években volt látható, hogy csökkent a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérők száma. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a szociális ágazatban dolgozó, de egészségügyi végzettségű munkatársak a jövő évtől az egészségügyi bértábla alá tartoznak majd, így a bérük is magasabb lesz. Az intézkedés háromezer embert érint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.